Sivut

sunnuntai 18. kesäkuuta 2017

Uusia häkkejä


Dobby on tähän asti elellyt onnellisena Saagan, Mistyn, Biancan ja Dessan kanssa. Ikävä kyllä Dobby on kuitenkin uros, joten ikänsä takia sen oli aika muuttaa pois tyttöporukasta. Uudeksi kaveriksi sille valikoitui Rolle, joka on pari kuukautta ehtinyt yksinään olla. Rasmus sillä oli talven ajan kaverina, mutta pari ole erotettava kun Rasmusta tarvittiin astumishommiin. Rolle on tullut aina todella hyvin kanin kuin kanin kanssa toimeen ja sillä onkin ehtinyt olla monia nuoria uroksia kaverina. Dobbynkin se hyväksyi kaverikseen ongelmitta ja on selvästi tyytyväinen kun häkissä on kaniseuraa. Eiköhän tätä paria voi yhdessä syksyyn asti pitää, sitten katsellaan taas uudestaan asumisjärjestelyjä.

Muiden kanien tavoin myös jättitytöt ovat ehtineet asua ulkona jo hyvän aikaa. Viime kesänä niillä oli elementtitarha, mutta nyt ei tarhapaloja enää tyttöjen käyttöön riittänyt. Uusi ulkotarha rakentui kuitenkin helposti trampoliinin rungon ympärille. Pohjaverkkoa tarhassa ei ole, sillä viime kesänäkään eivät olleet kaivautumalla karkaamisesta kiinnostuneita. Häkin päältä löytyy kevyt verkko estämään aidan yli kiipeämisen ja kuvitteellisten haukkojen pääsyn tarhaan. Aika kiva tämä tarha on ja taitaa neliöissä olla vähän suurempikin kuin edellinen.

Jättilaumaan kuuluu tällä hetkellä ranskanluppa Riona, sekä belgianjätit Wilma, Fiona ja Jättis. Jossakin vaiheessa lauma tulee toivottavasti kasvamaan. Roosa olisi tarkoitus viimeistään syksyllä jättiporukkaan yhdistää ja lisäksi ellei isompia mutkia matkaan tule, on heinäkuun aikana toivottavasti saapumassa uutta ranskisverta kanilaan. Talveksi tämä neljähenkinen jättilauma tulee siis toivottavasti kasvamaan 2-3 kanilla.

Wilmahan ehti juuri ennen ulos muuttoa tehdä poikaset talvikanilan lattian alle. Tämä poikue ei kuitenkaan onnistunut, sillä muutamien päivien jälkeen huomasin ettei Wilma enää pesällä käynyt. Pesä oli siis tehty niin syvälle maan alle, ettei siihen päässyt millään käsiksi. Epäilen että poikue oli iso ja osa poikasista kuoli ihan siitä syystä ettei maitoa kaikille riittänyt. Tämä taas oli kohtalokasta muille poikasille, kun en pesää päässyt siivoamaan. Tahallaan en Wilman usko pesää hylänneen, vaan vasta siinä vaiheessa pakon edessä kun elossa olevia poikasia ei enää ollut. Wilma on nyt uudelleen astutettu ja seuraavalla kerralla toivottavasti sujuu paremmin. Ainakaan kaninkoloon Wilma ei enää poikasia pääse tekemään, vaan saa mennä synnytyksen ajaksi tarhan vieressä olevaan poikashäkkiin.
Jättien tarhan lisäksi alkukesän aikana on valmistunut pari muutakin uutta häkkiä. Roosa tarvitsi tietenkin oman häkin jossa totutella uuteen ympäristöön. Tyttö sai käyttöönsä 1m x 2m kokoisen asunnon. Häkki on mukavan kevyt ja se on pohjaverkolla varustettu. Sitä saa siis siirreltyäkin aina uudelle ruoholle mikäli haluaa. Toinen häkki taas tuli tehtyä alunperin Rionan ja poikasten käyttöön. Nyt kuitenkin Riona on taas pysyvästi laumassa ja poikaset muualla. Poikasten oli tarkoitus pysyä tässä häkissä, mutta yksi niistä keksi karata harvasilmäisemmän kattoverkon läpi. Vaikka verkon päällä oli pressu painoineen, eivät ne pikkupoikaa pidätelleet. Parin karkureissun jälkeen poikaset muuttivatkin sisäkanilaan asumaan ja siellä ovat tallesa pysyneet. Häkissä on sen jälkeen ollut satunnaisesti muuta väkeä, mm. kuvassa ulkoilemaan ovat päässeet orpolapset.En muista milloin ulkohäkkejä on viimeksi tullut esiteltyä, mutta ainakin niiden paikat ovat muuttuneet paljon. Yritänkin tässä lähiaikoina kuvata esittelyvideon ulkohäkeistä, siitä kun saisi kuvia paremman käsityksen niistä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit ovat aina tervetulleita. :)