Sivut

perjantai 21. huhtikuuta 2017

Rasiallinen ranskanluppia


Alkuviikosta syntyivät vuoden ensimmäiset jättirotuiset poikaset, joita pesästä löytyy yhdeksän kappaletta. Emänä pesueella on Aada ja isänä Söpö. Poikasissa on siis 75% ranskanluppaa ja 25% belgianjättiä. Söpö on pystykorvainen, mutta muuten poika on rakenteeltaan ranskismainen. Poikaset tulevat siis luultavasti melko pitkälti ranskanluppaa ulkonäöltään muistuttamaan. Se jää kuitenkin vielä nähtäväksi, mikä korvien asento tulee olemaan.

Poikueen yhtenä tavoitteena oli saada aikaan mustavalkoista tai sinivalkoista japanilaista. Tämä tavoite ei kuitenkaan ihan onnistunut, kuten kuvasta näkyy. Poikasista neljä on keltapohjaisia japanilaisia ja viisi sinisiä. Kanilassa on kaikesta päätellen jouduttu tänä vuonna tekemään huomattavia leikkauksia väribudjettiin ja japanilaisille voidaan periyttää vain olemattoman pieniä yksittäisiä raitoja. Nämäkin ovat siis ulkonäöllisesti lähes luonnonkeltaisia, vaikka geneettisesti japanilaisia ovatkin.

Hieman kyllä ihmetyttää voiko Aadan emä ihan oikeasti olla valkoinen ps, kuten papereissa lukee. Aadan jälkeläisissä kun tämä ei tunnu tulevan millään esiin. Mikäli Aadan emä on valkoinen ps, tarkoittaa tämä että myös Aada kantaa geeneissään valkoista punasilmäistä. Kun Aada viime vuonna sai poikueen Wellun kanssa (joka väriltään valkoinen ps), olisi melko suurella todennäköisyydellä poikueeseen pitänyt ainakin muutama kyseisen värin edustaja syntyä. Yhtäkään ei kuitenkaan näkynyt. Tämän kertainen isä Söpö on väriltään schwarzgrannen, joten jälleen olisi pitänyt syntyä valkoista punasilmäistä, chinchillaa tai sitä toivottua valkopohjaista japanilaista. Mitään mainituista ei kuitenkaan taaskaan näy. Jälkeläisiä näissä kahdessa poikueessa on 8 + 9 eli aika erikoinen sattuma ettei yhtään A-lokuksen värejä ole tuohon määrään syntynyt.

Toki kun kyse on Aadasta, on ihan turha ihmetellä erikoisesti periytyviä värejä. Viime kerrallahan Aadan poikueesta puolet oli mustia, vaikka moni muu väri olisi ollut todennäköisempi. Lisäksi varsin jännää on ettei kumpaankaan poikueeseen ole syntynyt luonnonvärisinä muina kuin japanilaisina. Nytkin olisi ollut hyvät mahdollisuudet luonnonsiniseen, mutta kaikki ovat yksivärisiä. Hauska juttuhan on myös itse japanilainen väritys. Alunperin tuli täysin yllätyksenä että Aada sitäkin kantaa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit ovat aina tervetulleita. :)