Sivut

tiistai 28. maaliskuuta 2017

Ongelmalliset sisarukset


Koska Mistylle oli uutta yritystä luvassa poikueen suhteen, siirsin sen viime viikon lopulla omaan yksiöön asumaan. Ensimmäisellä yrityksellähän kaikki meni muuten hyvin, mutta poikasten ollessa parin päivän ikäisiä Myrtti tuhosi siskonsa pesän ja aiheutti poikasten kuoleman. Myrtti oli itsekin tiineenä ja pesän tuhoaminen johtui ihan siitä että se halusi vallata pesän itselleen. Luultavasti tältä olisi vältytty, mikäli Myrtti ei olisi tiine ollut. Astutin Mistyn uudelleen ja tällä kertaa se saa hoitaa poikaset erillään Myrtistä.

Mistyn poikaset syntyivät eilen. Tälläkin kertaa viisi poikasta ja tiineyden kestokin oli sama 30. päivää kuin viimeksikin. Kaksi poikasista on hieman muita pienempiä, mutta hyväkuntoisilta kuitenkin koko viisikko näyttää. Sain jopa houkuteltua Mistyn poikimaan kuljetusboksiin, mikä helpottaa kovasti pesän tarkastusta. Mistyn yksiö sijaitsee lattianrajassa ja jos poikaset olisi tehty vain jonnekin nurkkaan, olisi pesäpitänyt tarkistaa lattialla kontaten. Nyt kun pesä on kuljetusboksissa, voi sen kätevästi nostaa ylös tarkistukseen.

Tyttö varautui poikasten syntymään jo hyvissä ajoin, sillä heti omaan häkkiin päästyään se rakensi pesän täysin valmiiksi asti. Heinäpesän kanit välillä tykkäävätkin tehdä jo joitain päiviä ennen synnytystä, mutta Misty nyppi karvatkin jo valmiiksi. Helpolla siis tyttö pääsi synnytyksen alkaessa, kun ei tarvinnut enää pesälle tehdä mitään.Myrtillähän ei myöskään poikue onnistunut ensimmäisellä yrityksellä. Innoissaan se rakenteli pesää pitkin tiineyttä ja hyvillä mielin vaikutti poikasia odottelevan. Synnytys oli kuitenkin ollut odotettua hankalampi, eikä poikaset siitä selvinneet. Myrtin myös astutin uudelleen ja ensiviikolla olisi senkin vuoro yrittää uudelleen. Toivottavasti tällä kerralla onnistuisi!

Tällä hetkellä Myrtti asuu vapaana kanilassa, mutta ennen synnytystä täytyy se luultavasti siirtää häkkiin. Nyt se on kyllä kuskannut heinä ihan fiksuun paikkaan, mutta aina lopullinen pesä ei kuitenkaan olekaan se mitä on etukäteen tehty. Poikaset saattaa siis lopulta syntyä mihin vain kanilassa, joten parempi että tilaa on hieman rajattu.


Siskosten yhteiselo on ollut jo syksystä asti hieman hankalaa. Misty on hyvin kiltti kani, mutta Myrtti on määräilevä. Etenkin ruokinnan aikaan on jahtaamista ollut, mutta välillä muulloinkin. Tiineyden myötä Myrtistä on tullut vielä entistä herkempi tapaus. Tämä kuitenkin on onneksi ohimenevää ja jos tuuri käy, poikue muuttaa Myrtin luonnetta pysyvästi rauhallisempaan suuntaan.

Sisarukset ovat tosiaan olleet nyt hetkisen erillään, joskin toki edelleen verkon läpi pystyvät seurustelemaan. Mahdollisesti voi kuitenkin olla, että tätä paria ei enää jatkossa voi samaan häkkiin asuttaa. Normaalisti Misty on väistänyt siskoaan, mutta nyt se on huomannut verkon tuoman turvan ja muutamaan otteeseen ärhennellyt Myrtille verkon takaa. Myrttihän ei tästä tietenkään ole mielissään, kun on tottunut kaksikosta se pomo olemaan.

Täytyy odotella vielä jonkin aikaa, että näkee onnistuuko Myrtin poikue ja mitä siitä sekä Mistyn poikueesta olisi itsellä jäämässä. Sen jälkeen voi sitten miettiä yritetäänkö tyttöjä ja mahdollisia kotiin jääviä naaraspoikasia saada yhteen asumaan. Jos huonolta näyttää, voi olla että pitää harkita myös uuden kodin etsimistä Myrtille. Myrtti on kiva luonteeltaan ja hyvin nätti, joten ajatuksena on ollut se loppuun asti itsellä pitää. Valitettavasti periaatteena naaraiden kohdalla kuitenkin on, että ne jotka eivät kykene ryhmässä elämään, on parempi muuttaa muualle erilaisiin olosuhteisiin.

2 kommenttia:

  1. Mikä funktio näillä jatkuvilla poikasilla on? Lihapupuja?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tarkoituksena on kasvattaa luonteeltaan ja ulkonäöltään itseä miellyttäviä lemmikkikaneja. Tarkemmin kasvatuksesta voi lukea kanilan kotisivuilta: katjankanilauma.weebly.com

      Poista

Kommentit ovat aina tervetulleita. :)