Sivut

keskiviikko 1. maaliskuuta 2017

Kevät lähestyy
Maaliskuun myötä kaneilla alkoi viimeinen loppukiri sisätiloissa, sillä huhtikuun alussa on perinteisesti ulkohäkkeihin muutettu. Viime vuodet muutto on tapahtunut suunnilleen 10. päivän tienoilla. Tänä vuonna lumitilanne vaikuttaa kuitenkin hieman huolestuttavalta ja vaikka muutaman päivän on taas reippaasti ollut plussaa, näyttää pian taas olevan pakkasta luvassa. Reilu kuukausi lumella on kuitenkin vielä aikaa sulaa pois, eli ehkä sama muuttopäivä saadaan edelleen pidettyä.

Kanilassa on jo pidemmän aikaa ollut kolme urosparia, mutta tänään veljesparin eli Scorpiuksen ja Phoenixin oli aika muuttaa erilleen. Ikää pojilla on nyt seitsemän kuukautta ja sukukypsyyden saavutettuaan Phoenix on viime aikoina alkanut ahdistella veljeään. Kun joku muista pojista on ollut vapaana kanilassa ja on sattunut veljesten häkin viereen eksymään, on Phoenix jahtaillut Scorpiusta. Tyttöjä nähdessään poika on taas alkanut astua veljeään. Toistaiseksi Scorpius on alistunut ja sietänyt kiusaamista, mutta koskaan ei tiedä milloin tilanne muuttuu. Siksipä poikien oli aika muuttaa omiin häkkeihin. Jälleen kerran olin jotenkin ajatellut ettei tyhjää häkkiä olisi, mutta olihan sellainen sittenkin kun Rollen ja Rasmuksen asunnon muutti yksikerroksiseksi. Vapaiden häkkien ilmestyminen ei ole mitenkään uutta. Muutama vuosi sitten olin koko talven laskenut että ulos siirrettäessä yksi poika jää ilman häkkiä. Mutta kun muuttopäivä koitti, oliskin jokaiselle pojalle oma häkki.

Veljesten erotuksen jälkeen urospareja jäi siis vielä kaksi. Rolle ja Rasmus menevät hyvin varmasti kesään asti yhdessä, sillä Rasmus on alkanut kunnolla kasvamaan kokoakin vasta puoli vuotta täytettyään. Sukukypsyys ei tule kysymykseensään vielä pitkään aikaan. Lampolan puolella taas asustaa mielenkiintoisempi urospari, nimittäin Wellu ja Hugo. Hugohan täyttää loppukuusta jo vuoden, mutta minkäänlaista merkkiä ei ole ollut havaittavissa että Wellun kanssa asumisessa olisi ongelmia. Pitkälti Wellusta hyvä tilanne johtuu. Se on niin rauhallinen urokseksi, että jos Welluja olisi kaksi, ne eläisivät varmasti koko elämänsä sopuisasti yhdessä. Aina puhutaan kuinka leikkaaminen rauhoittaa uroksen luonnetta. Olenkin miettinyt että mitähän Wellulle tapahtuisi jos sen leikkaisi. Jos se tuosta vielä rauhoittuisi, niin eipä sitä enää kuolleesta erottaisi.
Tällä viikolla olisi blogiin tullut ensimmäisiä kuvia poikasista, mutta olisihan ollut ihan liikaa vaadittu että tämä vuoden ensimmäinen poikue olisi onnistunut. Kaksi poikasista menehtyi omia aikojaan parin ensimmäisen päivän aikana ja loput menivät siinä kun Myrtti tuhosi siskonsa pesän. Myrtillä käytös on ollut todella erikoista, sillä se on oikeastaan lähes päivittäin rekennellut pesää. Sen ja Mistyn poikueilla olisi ollut pari viikkoa väliä, eli en osannut edes odottaa että pesäpaikasta tulisi riitaa. Monet kerrat ryhmässä poikiminen on onnistunut, mutta nyt sitten ensimmäistä kertaa ongelmia ilmeni. Seuraavalla yrittämällä täytyy ottaa tämä huomioon ja mahdollisesti erottaa siskokset toisistaan kunnes Mistyn poikaset ovat valmiita poistumaan pesästä.

Myrtti tosiaan vaikuttaisi oikeasti kantavana olevan, vaikka karvojakin jo ajat sitten nyppi. Ensi maanantaina pitäisi poikasten viimeistään syntyä mikäli jotakin on tulossa. Saagalle odottelin poikasia jo viikonlopulle, mutta mitään ei ulos saatu. Saagankin sanoisin kyllä melko varmasti kantavana olevan joten ilmeisesti se on vasta toisella yrittämällä tiinehtynyt. Seuraava mahdollinen poikimispäivä ajoittuu samalle päivälle kuin Myrtilläkin. Toivotaan että näiden poikueiden kohdalla sujuu paremmin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit ovat aina tervetulleita. :)