Sivut

maanantai 13. maaliskuuta 2017

Ensimmäinen viikko takana


Eilen oli yrityksenä saada vauvapupuista yksittäiskuvia, mutta olivat niin vilkkaita ettei tällä kerralla kuvien ottaminen onnistunut. Uudestaan kokeillaan heti kun silmät aukeavat (eli luultavammin loppuviikosta). Silmien avauduttua yleensä hieman rauhoittuvat, eivätkä ihan suoriltaan juokse alas kuvausalustalta. Silmien avautumine on siitäkin odotettu tapahtuma, että sen jälkeen alkaa selkiytyä onko joukossa sinisilmäisiä poikasia. Valkokorvista kun ei oikein päältä päin näy ovatko lisäksi myös x-kirjavia, sillä kuviot menevät pitkälti päällekäin. Toisella valkokorvista musta "viitta" on edestä epäsymmetrinen, eli tämä voisi x-kirjavuuteen viitata. Lisäksi valkoinen poikanen voi olla mitä vaan, kun eihän siinä kuvio tietenkään erotu. Kyseisen poikasen värimysteeri on alkanut selkiytyä, sillä sille on karvan kasvaessa ilmestynyt aivan pieni tumma raidanpätkä selkään ja korvien kärkiin on myös tullut hieman väriä. Todennäköisesti kyseessä on siis erittäin vajaakuvioinen valkopohjainen japanilainen. Se on ihan mahdollinen väritys, sillä Saagan puolella on mustavalko japanilaisia kaneja. Tämä toki tarkoittaa että myös Domin puolelta on tultava jokin A-lokuksen resessiivinen geeni ja jossakin vaiheessa olisi mielenkiintoista selvittää mitä sieltä mahtaa löytyä. Mukavaa kyllä että näinkin monipuolisia värejä poikueeseen saatiin, kun kuitenkin kahdessa ensimmäisessä polvessa on vain mustia kaneja.


Saaga on kuluneen viikon aikana alkanut jo kaksi kertaa imettää poikasia siinä vaiheessa kun olen niitä tarkastanut. Kummallakin kertaa on yksi poikanen ollut kädessä tutkittavana ja kova kiirehän siinä on aina tullut sujauttaa poikanen vatsan alle maitobaarille. Imettämään alkaminen on aika jännää käytöstä, sillä kanit useimmiten imettävät mieluiten kaikessa rauhassa poissa ylimääräisiltä katseilta. Hyvä merkki tämä tietenkin on, sillä kertoo siitä että kani luottaa ihmiseen. Saaga kun vielä on melko itsenäinen luonteeltaan, eikä aina oikein tuo esille sitä että se ihmisistä välittäisi.
Poikasten sukupuolet ovat alkaneet selkiytyä ja ainakin tällä hetkellä tilanne näyttäisi siltä, että pesässä on kaksi urosta ja kolme naarasta. Valkokorvat ovat kumpikin ilmeisesti uroksia ja kuviottomat tyttöjä. Koska valkokorvaisia uroksia on kaksi, tulee luultavasti toinen etsimään myöhemmin kotia. Naaraista kiinnostaisi pitää valkoinen tapaus itsellä, mutta katsellaan miten käy kun poikaset kasvavat ja persoonat tulevat esiin.

2 kommenttia:

 1. Moi. Sitä näkee, että monet ottavat pupunpoikaset jo käsittelyyn/tutkintaan todella aikaisin heti syntymän jälkeen, niin eikö emopuput suutu siitä? Tiedän, että olisi hyvä tutkia pesä heti synnytyksen jälkeen, jotta löytäisi mahd. kuolleet poikaset pois, mutta itse en vaan jotenki henno, kun pelkään että emopupu tekee sen jälkeen poikasille jotain. Olen aina odottanut siihen, kunnes poikaset itse kömpivät ulos :)
  Onko sulla pesäkopeissa aukeavat katot?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kun emo luottaa ihmiseen eikä pidä tätä uhkana, niin ei pitäisi olla ongelmaa poikasia tarkastaa ihan alusta asti. Hyvin harvinaista on että lemmikkikani hermostuisi pesätarkastuksista, eri asia toki jos kyseessä puolivillinä elävä navettokani yms. Suosittelen pesää kyllä heti alusta asti päivittäin tarkastamaan, jotta mahdolliset kuolleet saa poistettua sekä voi puuttua asiaan jos joukossa on muita laihempia tai vaikka selvästi sairaita poikasia. Olen kuitenkin myös sitä mieltä että jokainen tuntee itse oman kaninsa parhaiten ja jos yhtään epäilyttää että emo saattaisi pesätarkastuksista hermostua, ei kannata väkisin lähteä pesää ronkkimaan. :)

   Itsellä ei ole käytössä tiettyjä tarkoitukseen suunniteltuja pesäkoppeja, vaan tarjoan tiineelle emolle monenlaista vaihtoehtoa pesäpaikaksi. Koppeihin eivät ole tykänneet pesää tehdä, niihin on tainnut syntyä ihan vain muutama poikue. Suosituin pesäpaikka on ollut heinäpaaliin myllätty kolo tai vain yksinkertaisesti nurkkaan kanin toimesta koottu heinäkasa.

   Poista

Kommentit ovat aina tervetulleita. :)