Sivut

lauantai 14. tammikuuta 2017

Vilkaisu valjasvarastoihin

Toin kaikki  kanilan valjaat ja hihnat sisälle pestäviksi. Siitä tuli idea myös kuvata kaikki ja esitellä blogissa. Joskus muistaakseni olen valjaita esitellytkin, mutta siitä on jo useampi vuosi aikaa. Yllättävän paljon valjaita ja hihnoja on kertynyt, ottaen huomioon että kanit lähes poikkeuksetta ulkoilevat vapaana. Niin on huomattavasti helpompaa, kun voi samaan aikaan vaikka siivoilla häkkejä ja kani hoitaa juoksentelunsa itsenäisesti. Valjaat ovatkin lähinnä käytössä esteitä hypättäessä (jota tapahtuu muutaman kerran vuodessa) tai joskus kaneja kuvattaessa. Välillä tulee kuitenkin niitä kaneja valjaissa ulkoilutettua, joita ei vapaaksi halua päästää. Sen suhteen kyllä luotan kaikkiin kaneihin etteivät ne kauas lähde, mutta osa vain on hankalampisaada kiinni vapaana olon jälkeen.


Ensimmäisenä näytille pääsee lapavaljaat, joita löytyy kuudet. Vasemman yläkulman violetit valjaat on aikoinaan tilattu Nupulle estevaljaiksi toiselta kaniharrastajalta, muttakaikki muut on itse tehtyjä. Raidalliset on varmaan ensimmäiset tekemäni valjaat ja aika kamalat ja epäsiistit ovatkin. Maastovaljaat on tehty joskus Rollea ajatellen, mutta eipä valjaat ole kuin kerran pojan päällä olleet, Eniten näistä tulee siis yksivärisiä käytettyä.


Kaupan H-valjaita on lapavaljaiden tapaan kuudet. Siniset on ihan ensimmäiset kaneille hankitut valjaat ja vaaleanpunaiset on toiset. Näillä valjailla löytyy siis ikää, mutta yllättävän hyvässä kunnossa edelleen ovat. Heijastinvaljaat on kirpputorilta ostetut ja ensimmäisiin valjaisiin nekin kuuluvat. Keltaiset sekä mustat ostin joskus Petsiessa olleen ilmoituksen kautta, kun joku myi lähes puoli-ilmaiseksi uusia paketissa olevia valjaita. Keltaiset valjaat on hyvin pienet ja toimivat poikasten ensimmäisissä valjasharjoitteluissa. Mustat on isommat kissanvaljaat ja niitä on tullut käytettyä mm. nuorilla jättikaneilla.


Ylärivin valkoiset ja punaiset valjaat sain syksyllä Myrtin ja Mistyn mukana, kun ne kesäkodista palasivat kotiin. Jotenkin ovat todella kivan näköiset valjaat, varmaan johtuen siitä että muista poiketen ovat nahkamaista materiaalia. Paitavaljaat tilasin joskun kokeeksi Zooplussasta, mutta ovat olemattomalle käytölle jääneet kun eivät kunnolla istueet yhdenkään kanin päälle. Ilmeisesti joku hiirikin on niitä käynyt järsimässä, kun outoja reikiä nykyään sisältävät. Vaaleanpunaiset ja mustat valjaat olen joskus joltakin kaniharrastajalta ostanut, joka valjaita myyntiin tehtaili.


Omaa käsialaa olevia H-valjaita löytyy seitsemät. Mustat ja raidalliset ovat ensimmäisiä harjoituskappaleita ja sen mukaisia. Loput kuitenkin ovat siistimpiä ja käyttökelpoisia.


Seuraavana vilkaistaan hihnoja. Paracord hihnat ovat kaneilla suosittuja ja itsellekin niitä on kahdeksat kertynyt. Violetin hihnat ostin Nupun valjaiden mukana. Hihnan alkuperäinen lukko ei kovin kestävää tekoa ollut, sillä Nupun pelästyessä kissaa lukko hajosi ja kani katosi kaukaisuuteen. Hihnan lukko ei siis enää alkuperäinen ole. Tätä ostettua hihnaa lukuun ottamatta muut ovat kaikki itse tehtyjä. Pituudeltaan hihnat taitavat olla pitkälti 2-2,5 metrin välillä.


Kaupan valjaide mukana yleensä tulee aina hihna mukana ja näistä keltaiset, musta ja sininen on tälläisiä nysähihnoja. Niissä ei kania pahemmin ulkoiluteta, mutta sopivat vapaana ulkoilevan kanin perää varmistimiksi. Sininen hihn on tosiaan noiden ensimmäisten valjaiden mukana tullut. Vaaleanpunaisten valjaiden hihna purtiin poikki vuosia sitten ja sen jälkeen hihna taisi lentää roskiin. Pääkallokuvioinen hihna on koirille tarkoitettu, minkä huomaakin melko isosta lukosta. Kanillakin se kuitenkin menee, kun ei ihan poikasella käytä. Pääkallohihna on Hööksistä peräisin. Ainokainen flexi on krpputorilöytö, jonka varmaan voikin väristä päätellä. Kukaan tuskin noin kamalan väristä flexiä vartavasten ostaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit ovat aina tervetulleita. :)