Sivut

sunnuntai 29. tammikuuta 2017

Parhaimmat kanivärit

Tässä postauksessa pääsette tutustumaan omasta mielestäni kauniimpiin kaniväreihin. Tai ehkä ennemmin pitäisi puhua kuvioista, sillä niitä lempivärini lähinnä ovat. Jättäkää ihmeessä kommenttia ja kertokaa omia lempivärejänne!

Sinikeltainen japanilainen ja keltamusta japanilainen
Japanilainen
Japanilaisia, tarkemmin keltamusta japanilaisia kaneja on kanilassa ollut alusta asti, sattuuhan ensikani Rolle olemaan juuri kyseisen värinen. Myöhemmin laumaan liittyi myös keltamusta japanilainen Hilla sekä keltamusta japanilainen viittakuvio Oliver. Näiltä kolmelta kaikki japanilaiset pikkukanit ovat värinsä perineet. Sattumalta japanilaista väriä saatiin myös jättikaneihin, kun sininen Aada salakuljetti japanilaisgeenin mukanaan. Tämä toki oli vain positiivinen yllätys, kuuluuhaan japanilaiset postauksen teeman mukaisesti suosikkeihini.

Yleisimmän keltamustan lisäksi japanilainen kuvio voi olla sinikeltainen, mustavalkoinen, sinivalkoinen ja ruskeavalkoinen. Lisäksi on joitain harvinaisempia värimahdollisuuksia, jotka eivät kuitenkaan ole näyttelykaneilla hyväksyttyjä. Nämä kaikki väriyhdistelmät on mielestäni kauniita, mutta omissa kaneissa on esiintynyt vain keltamustaa ja sinikeltaista väriä. Kevään aikana olisi kuitenkin tavoitteena saada myös mustavalkoisia japanilaisia jättikanipoikueisiin. Ehkä joskus tulevaisuudessa kanilasta löytyy vielä loputkin japanilaiset värit.

Japanilainen on rotukaneissakin vaikea väri jalostaa ja risteytyksillä se tietenkin periytyy vielä epäsäännöllisemmin. Kuvio onkin juuri siitä hieno, että se on jokaisella kanilla yksilöllinen. Omissa poikueissa on ollut mm. muuten keltainen kani, mutta toinen puoli päästä sillä oli musta. Niilo ja Rumba taas ovat tummimmasta päästä. Loput ovat olleet kaikkea siltä väliltä. Itse tykkään eniten juuri tummemmista japanilaisista, eli niistä joilta raitaa löytyy runsaasti. 

Musta otter
Otter
Otter kuvio tuli kanilaan oikeastaan jo ensimmäisiin kaneihin kuuluneen Lunan mukana. Lunalla oli kuitenkin lisäksi myös perhoskuvio, joka peitti otterin hyvin alleen. Lunalla oli kyllä mm. ruskeaa karvaa korvien takana, mutta silloin väritetämykseni oli niin vähäistä etten osannut sitä otteriin yhdistää. Vasta kun hankin musta otter värisen Touhon, tajusin Lunankin sellainen olevan. Lunan ja Touhon jälkeläisten kautta väriä saatiin poikueisiin. Touhon kuoltua ja Lunan porukasta luovuttuani väri meinasi päästä häviämään kokonaan kanilasta, mutta sukupuuttoa estääkseni hankin vuosi sitten musta otterin Helmerin. Lisäksi kävi ilmi että Hilla on otter kantaja ja se teki yllätyksenä muutaman otter poikasen. Näistä jäikin yksi musta otter nimeltä Rasmus kotosalle. Eli nyt kanilasta löytyy tosiaan kaksi otter urosta ja niiden myötä värin tulevaisuus on toivottavasti turvattu.

Standardissa otter kuvio on hyväksytty väreillä musta, sininen, ruskea ja egern. Kuvio voi kuitenkin esiintyä millä tahansa yksivärisiin värihin kuuluvalla värillä. Lisäksi otter voi tietenkin olla kanilla myös samaan aikaan jonkin muun kuvion kanssa, kuten esim. aiemmin mainitulla Lunalla. Luna siis oli väriltään musta otter perhonen. Itse tykkään paljon madagaskar ottereista, joita omiin poikueisiin aina välillä on putkahdellut. Vielä ei vaan ole tullut sellaista mada otter poikasta, joka myös muilta ominaisuuksiltaan olisi toivotun kaltainen. Tälle vuodelle on taas yhteen suunnitteilla olevaan poikueeseen mahdollista saada madagaskar ottereita, eli hyvällä tuurilla sellainen vielä joskus kanilaan eksyy. Madagaskar ja musta otterin lisäksi omilla kaneilla ei ainakaan vielä ole kuviota muilla pohjaväreillä ollut. Sininen otter olisi kyllä aika hieno ilmestys ja siihen voisi jossakin vaiheessa koittaa pyrkiä.

Otter kuviollisissa kaneissa ei värin suhteen ole isompia heittoja, eikä kuvio ole siis yhtä monipuolinen kuin yllä esitelty japanilainen. Kanin muu ulkomuoto tuo kuitenkin väriin heti uutta ilmettä. Omasta mielestäni otter kuvio sopii parhaiten pystykorvaiselle ja harjattomalle kanille, joskin luppakorvallakin se ihan söpö on. Leijonanharjastyylisellä kanilla en otterista erityisesti tykkää.

Musta valkokorva
Valkokorva
Valkokorvaisia kaneja löytyy kanilasta toistaiseksi vain yksi, mutta tähän mahdollisesti saadaan hiljalleen muutosta. Kuviosta kuulin ensimmäisen kerran kun ensimmäiset valkokorvat suomeen saapuivat ja siitä asti sen on suosikkiväreihin kuulunut. Alussa valkokorvien saatavuus oli tietenkin aika huono, mutta nyt alkavat olla jo siinä määriin yleisempiä että itsellekin tuli mahdollisuus sellainen hankkia.

Valkokorvakuviota voi esiintyä missä vain värissä. Ulkomuotonäyttelyyn valkokorvaisilla kaneilla ei kuitenkaan ole asiaa. Kuvio on kuitenkin melko uusi, eli tähän voi tietenkin vuosien mittaa vielä muutosta tulla. Suurin osa valkokorvaisista kaneista taitaa olla risteytyksiä, mutta ainakin kääpiölupilla, rexeillä ja belgianjäteillä olen väriä rotukaneissa Suomen puolella nähnyt. Risteytyksissä valkokorvaisia tuntuu esiintyvän eniten rex tyyppisissä risteytyksissä sekä jättikaniristeytyksissä. Eli kovin suurta valinnanavaraa ei risteytystenkään suhteen valkokorvaisissa kaneissa vielä ole. Omana toiveena ja tavoitteena olisi saada kuviota harjaksellisiin kaneihin, ne kun kuitenkin omia lemppareita ovat. Oma valkokorvani on pohjaväriltään musta ja musta onkin niitä värejä joille kuvio parhaiten mielestäni sopii. Myös esim. sininen, ruskea ja muut tummemmat värit näyttävät hyviltä valkokorvaisina. Vaaleilla väreillä kuvio ei omaan silmää yhtä hyvän näköinen ole, vaikkei se tietenkään ruma millään phjavärillä ole.

Kuviossa on paljon vaihtelua kanien välillä, mutta yleensä se on hauska sekoitus hollantilaista ja viittakuviota, kuitenkin lisänä uniikit valkoiset korvat. Osalla valkokorvista on lisänä vielä x-kirjavuus, joka tuo kivaa lisää väriin. Kuviossa kiehtoo erityisesti juuri sen monipuolisuus, sekä erikoisuus. Hienosti värittyneellä valkokorvalla korvat näyttää kuin ne olisi leikattu ja liimattu joltakin aivan muulta kanilta.

Keltamusta japanilaiset perhoset
Perhoskuvio (scheck)
Perhoskuvio kuuluu jälleen niihin väreihin jotka tulivat kanilaan ensimmäisten kanien mukana. Tarkemmin siis Luna on se joka värin alkujaan omiin kaneihin toi. Sittemmin olen hankkinut myös kaksi viittakuvioista urosta, Bamsen ja Oliverin, jotka ovat perhoskuviota jälkeläisiin jättäneet. Perhos- ja viittakuvioisten määrää laumassa rajoittaa se että niitä ei suositella yhdistettäväksi keskenään jälkeläisten megacolon riskin vuoksi. Lisäksi perhoskuvio tieteysti peittää aika hyvin alleen muut lempikuvioni, joten perhosten määrän on hyvä pysyä hilittynä.

Perhoskuvio voi esiintyä millä vaan värillä, joskin vain muutamat ovat standardissa hyväksyttyjä. Vaikka sekä kuvion nimi, että kuviollisen kanin ulkonäkö muuhun viittaakin, on geneettisesti juuri valkoinen väri kanissa varsinaista kuviota. Esimerkiksi siis musta perhonen värinen kani on geneettisesti musta kani valkoisella kuviolla, eikä toisinpäin. Perhoskuvio onkin siis varsin hämäävä kuvio. Omilla kaneilla kuviota on ollut mustilla, madagaskareilla, keltamusta japanilaisilla sekä keltaisilla. Mustia ja madoja perhosia on ollut myös otter kuviolla, kuten myös x-kirjavina. Lisäksi kahden perhoskuvioisen poikasen kohdalla on jäänyt mysteeriksi mikä niiden varsinainen väri on ollut. Sinistä perhosta olen poikueisiin monesti toivonut, mutta vielä ei sellaista harmi kyllä ole syntynyt. Mutta toivottavasti vielä joskus sellainenkin saadaan. Eniten perhoskuviosta tykkään tummilla kaneilla ja taitaa kyllä oikestaan ihan perus musta perhonen olla se kaikkien kaunein vaihtoehto.

Kuten moni muukin kuvio, myös perhoskuvio voi olla hyvin monenlainen. Erittäin vajaakuvioisella kanilla väriä ei välttämättä ole juuri muualla kuin silmien ympärillä ja hieman korvissa. Ylikuvioitunut alkaa taas muistuttaa jo viittakuviota. Perhos- ja viittakuvion tekee sama geeni, joten on lähinnä katsojasta kiinni missä vaiheessa perhoskuvio muuttaa viittakuvioksi. Rotukaneilla kuvion taso pyritään pitämään tasaisena, risteytyksillä on jälleen eniten vaihtelua kuvion laadussa. Todella vajaakuvioiset kanit eivät yleensä ole suosikkejani, mutta muuten tykkään lähes millaisesta vaan kuvion laadusta. Etenkin kuonon väritys tuo perhoskuvioisella kanille oman persoonallisen ilmeensä ja sihen usein poikasissa ensimmäisinä huomio kiinnittyy.

Kaksi mustaa x-kirjavaa ja valkoinen ss
X-kirjava/valkoinen ss
X-kirjava ja valkoinen ss ovat ulkonäöllisesti melko erilaisia, mutta koska geneettisesti ne kulkevat käsi kädessä, käsittelen niitä yhdessä. Kumpikin kun kuitenkin lempiväreihini kuuluvat. Sinisilmäisistä kaneista olen pitänyt aina, todennäköisesti siitä asti kun ensimmäisistä olen jossakin kuvia nähnyt. Myynnissä sinisilmiä ei ihan hirmuisesti näe, joten ensimmäisen oman sinisilmän sain hankittua vasta kolme vuotta sitten. Tuo kanihan tietenkin oli Julius. Juliuksen ensimmäisestä poikueesta kotiin jäi x-kirjavat Wendy ja Nessu. Myöhemmin myös erisukuinen x-kirjava Justus saapui kuvioihin ja sen avulla syntyi ensimmäinen valkoinen sinisilmäinen Muru. Tällä hetkellä laumassa on viisi x-kirjavaa ja yksi valkoinen sinisilmäinen. X-kirjavien määrää on tarkoitus hiljakseen kasvattaa ja muutama valkoinen sinisilmäinenin tulee varmasti aina joukkoon mahtumaan.

X-kirjavan ja valkoisen sinisilmäisen värin aiheuttaa x-geeni. Kun kani perii sen toiselta vanhemmaltaan, siitä tulee x-kirjava. Kun geeni peritään kummaltakin vanhemmalta, tulee kanista valkoinen sinisilmäinen. X-kirjavuutta voi esiintyä millä vain värillä. Se ei kuitenkaan ole näyttelyissä hyväksytty väri, eikä sitä siitä syystä rotukaneilla vartavasten kasvateta. X-kirjavia syntyy rotukaneihinkin kuitenkin valkoisen sinisilmäisen kasvatuksen sivutuotteena. Valkoinen sinisilmäinen on hyväksytty väri, joskin sitä melko harvalla rodulla Suomessa esiintyy. Yleisellä tasolla sinisilmäiset ovat siis melko harvinaisia rotukaneissa, risteytyksissä väriä enemmän näkyy. Itsellä x-kirjavia kaneja on sinisenä, mustana ja madagaskarina. Isabellaa x-kirjavaa on myös muutama syntynyt. X-kirjavuudesta tykkään oikeastan millä vain värillä, jossa se pääsee kunnolla erottumaan. Keltamusta japanilaisesta isomerkkisestä ja sinisilmäisestä x-kirjavasta olen jo monta vuotta haaveillut ja poikueisiin sellaista odotellut. Vielä ei valitettavasti ole toiveisiin vastattu, mutta pakkohan sellainen on vielä joskus syntyä.

X-kirjavuus periytyy täysin sattuman varaisesti. Kanilla voi siis olla vain yksi valkoinen karva otsassa tai parhaimmillaan se voi olla hyvinkin valkovoittoinen. Usein x-kirjavuus näkyy valkoisena piirtona/läsinä otsassa ja tämä varmaankin on se ulkonäkö mikä monelle x-kirjavasta ensimmäisenä mieleen tulee. Silmien väri on myös sattumaa, ne voivat olla normaalit, siniset tai välillä jopa puoliksi normaalit ja puoliksi siniset. Yleensä isomerkkisillä x-kirjavilla silmät ovat siniset ja pienempimerkkisillä normaalit, mutta poikkeuksiakin toki on. X-kirjavat kiehtovat juuri siksi että väri on kaikilla persoonallinen, eikä koskaan tiedä millaista porukkaa poikueisiin syntyy. Erityisesti tykkään niistä kirjavista joilla on lisänä siniset silmät, ovathan ne nyt paljon kauniimmat kuin tavalliset ruskeat. Valkoinen ss taas on todella kaunis puhdas väri, johon silmät tuovat upean lisän. Valkoinen tummilla silmillä ei olisi ollenkaan niin nätti, punasilmäisestä puhumattakaan. Valkoinen ss on kuitenkin jokaisella kanilla samanlainen väritys, joten tästä syystä en kovin montaa sellaista samanaikaisesti haluaisi omistaa. Tietty kanin muu ulkonäkö tuo väriin vaihtelua.


Esiteltyjen värien lisäksi suosikkeihini kuuluu vielä muutama muu väritys, joista kuitenkaan ei omakohtaista kokemusta ole. Hollantilainen on muiden kuvioiden joukkoon kuuluva hauska ja erikoinen väritys. Kuviota esiintyy lähinnä vain samaa nimeä kantavalla rodulla. Kun hollantilainen risteytetään muun väriseen kaniin, perivät jälkeläiset usein vain pieniä x-kirjavuutta muistuttavia merkkejä, jos niitäkään. Toinen itseä kiinnostava väri on ruskea. Väri on kaunis ja tasainen suklaa. Sellaisenaan ehkä vähän tylsähkö, johonkin kuvioon yhdistettynä todella nätti. Jostakin syystä ruskeat kanit ovat melko harvinaisia ilmestyksiä, joten omaan laumaan sellaista tuskin vielä pitkään aikaan on liittymässä. Kolmas mainitsemisen arvoinen väri on hopea ja kun omista suosikkiväreistä on kerran puhe, niin mustalla pohjalla oleva hopea. Haaveena olisi jossakin vaiheessa hankkia pari suurihopeaa, joten tulevaisuudessa väriä mahdollisesti tullaan täälläkin näkemään.

2 kommenttia:

  1. tuleeko yhteenveto vuoden kanikuluista?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mahdollisesti jossain vaiheessa tulossa, kun vain jaksan postauksen viimeistellä julkaisukuntoon.

      Poista

Kommentit ovat aina tervetulleita. :)