Sivut

lauantai 15. lokakuuta 2016

Pelletti asiaa


Pelletti ei ole kanin ruokinnassa välttämätön, mutta kuitenkin ihan hyvä lisä. Pelletin tuomat hyödyt on mahdollista saavuttaa myös monipuolisella tuore ruokinnalla, mutta tähän ei monellakaan ole mahdollisuutta tai osaamista. Pelletin tarkoituksena on varmistaa vitamiinien ja muiden ravintoaineiden saanti. Tästä huolimatta pelletti on kuitenkin vain hyvin pieni osa ruokintaa ei sitä tule syöttää kanille järjettömiä määriä. Perusohje on ruokalusikallinen painokiloa kohti (poikasilla annos lasketaan odotetun aikuispainon mukaan). Annosta lisätään tai vähennetään tarpeen mukaan.

Sopivan pellettimerkin valinta voi joskus olla hankalaa, sillä tarjolla on paljon erilaisia merkkejä ja jokaisella ruokkijalla tuntuu olevan vielä omat mielipiteensä merkeistä. Sopivaa merkkiä valittaessa kannattaa ensin vilkaista onko ravintoaineet kohdillaan, sekä vastaavatko ne kanin tarpeita. Jos kani on tukevassa kunnossa, sille ei tietenkään valita kaikkein rasvaisinta vaihtoehtoa. Lisäksi on hyvä vilkaista mistä pelletti on tehty, eli valmistusaine luettelo. Valmistusaineet luetellaan siinä suuruusjärjestyksestä, alkaen siitä mitä pelletti sisältää eniten. Jos valmistuainelistalla näkyy osia joita ei kanilla halua syöttää, voi suosiolla katselle toista vaihtoehtoa. Jokaisella on omat mielipiteensä siitä mitä kanilleen haluaa syöttää. Kaikki eivät esimerkiksi halua syöttää viljaa, sillä se ei varsinaisesti kanin luontaista ravintoa ole.

Kuitu
Suositeltu kuidun määrä vaihtelee lähteestä riippuen, lähennellen välillä jopa 30%. Kuidun suhteen tulee kuitenkin ottaa huomioon, että monessa maassa kaneille ei tarjota ollenkaan heinää, vaan se on korvattu pelletillä. Tällöin pelletissä on tietenkin oltava runsaasti kuitua. Suomessa kaneille tarjotaan kuitenkin heinää pääasiallisena ravintona pelletin ollessa vain pieni lisä. Kani siis saa tarvitsemansa kuidun heinästä itsestään, eikä pelletin tarvitse välttämättä olla erityisen kuitupitoista. Toki mikäli kanin pellettiannos on kerralla suuri (esim. jättikanilla) on kuituakin hyvä reilusti olla. Kun taas puhutaan lusikallisen tai parin annoksista, ei muuten hyvää pellettiä ole tarpeen hylätä vähäisen kuitupitoisuuden vuoksi.

Proteiini/valkuainen
Suositeltu proteiinien määrä on 12-14%. Kasvavalle kanille on hyvä olla proteiinia mahdollisesti hieman enemmänkin, samaten kanille jolle toivotaan lisää lihasta.

Rasva
Sopiva rasvan määrä pelletissä on noin 1-3%, mutta neljäkään prosenttia ei vielä tee ruuasta liian rasvaista. Vähemmän rasvaa sisältävät pelletit ovat yleensä sisäkaneille hyvä valinta ja rasvaisemmat sopivat paremmin ulkokaneille. Ensisijaisesti sopivaan rasvan määrään vaikuttaa toki tietenkin kanin lihavuuskunto.

Kalsium
Kani poistaa ylimääräisen kalsiumin virtsan mukana, joten pellettiä valitessa kannattaa vilkaista myös kalsiumin määrä. Liika kalsium kun saattaa aiheuttaa virtsakiviä. Sopiva kalsiumin määrä on alle 1%.

Vitamiinit
Suositellut vitamiinimäärät on A-vitamiini 10 000 – 18 000 IU. D-vitamiini 800-1200 IU ja E-vitamiini 40-70 mg. Sopiva vitamiinien määrä on kuitenkin melko kiistelty aihe, eikä kanille useinkaan aiheudu ongelmia vaikka se huomattavasti enemmänkin vitamiinia ruuassaan saisi. Aina on kuitenkin varminta pysyä suositusten sisällä.


Seuraavaksi tutustutaan hieman eri merkkien sisältöön. Tiedot on peräisin verkkokauppojen sivuilta, joten ne saattavat sisältää myös vanhentunutta tietoa. Ajantasainen tieto löytyy aina parhaiten pussin kyljestä. Suuria muutoksia tuskin kuitenkaan minkään merkin kohdalla on tapahtunut suuntaan tai toiseen. Monella merkillä on useampaa eri laatua tarjolla, lähinnä erikseen kasvavalle ja aikuiselle kanille. Tähän vertailuun valitsin näissä tapauksissa aikuiselle kanille tarkoitetun version.

Mainittakoon vielä niille jotka eivät asiasta ole tietoisia, alfalfa ja sinimailanen tarkoittaa samaa asiaa. On siis pitkälti tuoteselosteen kirjoittajasta kiinni kumpaa nimitystä on halunnut käyttää, enkä alkanut niitä lähteä muuttelemaan.

PELLETIT
Pelletti on nimensä mukaisesti pellettimuotoon puristettua ruokaa. Se on hyvä ja varma valinta kanin ruuaksi, sillä kun kuppi on täynnä samaa tavaraa, ei kani voi valikoida ja syödä vain parhaita päältä.

alfalfa, yrtit (nokkonen, voikukka, ratamo), kuivatut omenat, ohra, porkkana, maissi, vehnä, pellavansiemen, panimohiiva, mannaanioligosakkaridit, frukto-oligosakkaridit, maarianohdake, yuccaschidigera-kasviuute

proteiini 14%, rasva 2,8%, kuitu 20%, kalsium 0,7%, A-vitamiini 10 200 IU, D-vitamiini 1250 IU, E-vitamiini 70 mg

Laadukkaan oloinen ruoka, sekä ravintoaineiltaan, että sisällöltään. Kuidun määrä saatu pysymään mukavan korkeana ilman että pelletti olisi pelkkää heinää.

***

ruohojauho, vehnä, vehnärehu, kaurarehu, soijapavun palko, hiiva, sinimailanen, minttu, melassi, kalkkikivi, soijaöljy, lignoselluloosa, kananmunankuori, lyhytketjuinen frukto-oligosakkaridi, suola, mineraalit

proteiini 13%, rasva 3%, kuitu 19%, kalsium 0,8%, A-vitamiini 25000 IU, D-vitamiini 2000 IU, E-vitamiini 155 mg

Ravintoarvoiltaann hyvä ruoka, kuten pitkälti myös valmistusaineiltaan. Muutama sellainenkin ainesosa näyttäisi kuitenkin olevan, joita en itse ruokaan kaipaisi. E-vitamiinia melko runsaasti.

***

Sinimailasjauho, vehnä, soijarouhe, hernehiutaleet, pallavansiemen, sokerijuurikasmassa, soijaöljy, monokalsiumfosfaatti, kalsiumkarbonaatti

proteiini 14%, rasva 4%, kuitu 25%, kalsium 0,6%, A-vitamiinu 15000 IU, D-vitamiini 1500 IU, E-vitamiini ?

Erittäin kuitupitoinen ja muutenkin ok ruoka. Rasvan määrä alkaa olla suositusten rajoilla, eli kaikille kaneille ei sen puolesta välttämättä sovellu.

***

heinäjauho, vehnä, kaura, melassileike, kaurankuorijauho, soijarouhe, seosmelassi, vitamiini-kivennäiseos, monokalsiumfosfaatti, kasviöljy, kalsiumkarbonaatti, natriumkloridi, biomos, yucca shidigera-uute, betaani

proteiini 12,6%, rasva 3,2%, kuitu 15,2%, kalsium 0,8%, A-vitamiini 15 000 IU, D-vitamiini 1000 IU, E-vitamiini 75 mg

Rodo taitaa olla ainoa Suomalainen merkki, eli hyvä valinta kotimaisia tuotteita kannattavalle. Lukujen osalta aika perus ruoka.

***

timotei, alfalfa, venhäjauho, soijajauho, jauhetut herneet, papujauho, alfalfaproteiiniuute, kaurahiutale, linssi, soijaöljy, suola, dikalsiumfosfaatti

Proteiini 14%, rasva 3,5%, kuitu 30%, kalsium 0,8%, A-vitamiini 15000 IU, D-vitamiini 1500 IU, E-vitamiini 60 mg

Ulkomuodoltaan poikkevampi pelletti. Tuoteselosteesta ja kuidun määrästä voi päätellä että melko heinävoittoinen. 

***

vehnän leseitä, sinimailasta, auringonkukansiemenuutetta, palmunydin liuskeita, vehnän sitkoainetta, sokeriruokomelassia, rikottujen siementen öljyjä, kalsiumkarbonaattia, natriumkloridia, pellavansiemeniä, vehnää

proteiini 16%, rasva 3%, kuitu 16%, kalsium ?, A-vitamiini 12500 IU, D-vitamiini 1000 IU, E-vitamiini 150 mg

Ravintoaineita tässä on mukavasti ja proteiinia riittää kasvavankin kanin tarpeisiin. Sisällöltään muihin merkkeihin verrattuna aika yksinkertainen, lähinnä pelkkää vehnää ja sinimailasta.

***

ruohikko, sinimailanen, vehnänleseet, maissugluteeni, maissi, ohra, soijapapujauho (uutettu ja paahdettu), maitojauhe, soijapapuöljy, mineraalit, hivenaineet ja vitamiinit

proteiini 12%, rasva 3%, kuitu 20%, kalsium 0,8%, A-vitamiini 15000 IU, D-vitamiini 600 IU, E-vitamiini 75 mg

Tämäkin ihan käyttökelpoinen ruoka, silmiin pistää kuitenkin maitojauhe yhtenä ainesosana. Nimensä mukaisesti tässä on kasvavalle turhan vähän proteiinia, mutta samalta merkiltä löytyy myös kasvavalle erillinen pelletti.

***

kasviperäiset sivutuotteet (10% timoteitä, heinäkasveja ja yrttejä), kasviproteiiniuutteet, vihannekset (4% porkkanaa), siemenet (2% pellavansiemeniä), kivennäisaineet, frukto-oligosakkadit (0,3%), kehäkukka, yucca

proteiini 14%, rasva 3%, kuitu 20%, kalsium 0,6%, A-vitamiini 10000 IU, D-vitamiini 1200 IU, E-vitamiini 80%

Ravintoaineiltaan hyvä. Sisältö ilmoitettu aika ympäripyöreästi ja jää hämärän peittoon mitä todella sisältää. Tästä syystä hieman yllättää pelletin suosio.

***

niittykasvit (timotei, nurminata, nurmipuntarpää, raiheinä, pohjannurminata, niittynurmikka, koiranheinä, mesiheinä, kylänurmikka, rönsyrölli, tuoksuheinä, vllivehnä, nurmilauha, ruokohelpi, valkoapila, puna-apila, voikukanlehdet, siankärsämö, piharatamo, kumina, koiranputki, mesiangervo, metsätähti, keltamatara, orvontädyke, aitovirna, rohtoraunioyrtti, pelto-ohdake, maahumala, kaunokainen, nurmitädyke, poimulehti, isopukinjuuri, kaitavirna, papelorikko, pikkuhanhikki, peltotädyke, kevätkynsimö, syysmaitiainen, nurmirölli, kevätesikko, pikkuapila), kaurankuorileseet, auringonkukkauue, pellavauuterouhe, hedelmäpyre, porkkanapyre, vehnäleseet, rapsiuuterouhe

proteiini 13%, rasva 2,7%, kuitu 21%, kalsium 0,6%, A-vitamiini 10000 IU, D-vitamiini 700 IU, E-vitamiini 60mg


Ravintoarvoiltaan hyvä pelletti, joka sopii erityisesti luonnolliseen ruokintaan pyrkivälle (samalta merkiltä löytyy myös pelkästään niittykasveja sisältävä pelletti). Sisällön suhteen kuitenkin mietin mahtaako pitkä lista niittykasveja loppujen lopuksi tuoda pellettiin mitään lisäarvoa. Pelletti kuitenkin on aina pelletti, eri asia jos kyseessä olisi heinä.


***

timotei-heinä, rehuvehnäjauho, kuivattu sinimailasjauho, jauhettu ohra, soijajauho, vehnä, sikuri-inuliiniuute, soijaöljy, natriumkloridi, kalsiumkarbonaatti, dikalsiumfosfaatti, magnesiumoksidi, kuivattu panimohiiva, hiivauute, yukkauute

proteiini 15%, rasva 2,5%, kuitu 18%, kalsium 0,8%, A-vitamiini 17600 IU, D-vitamiini 2200 IU, E-vitamiini 55mg

Hyvä valinta pelletiksi, ei oikein mitään erikseen mainittavaa pistä silmään.

***

sinimailanen, vehnälese, vehnä, vehnägluteeni, auringonkukansiemenjauho, ohra, maissigluteeni, juurikasmelassi, palmunsiemenjauho, kalsiumkarbonaatti, natriumkloridi, kalsiumdivetyfosfaatti

Proteiini 18%, rasva 4%, kuitu 18%, kalsium 1,3%, A-vitamiini 12500 IU, D-vitamiini 2000 IU, E-vitamiini 113 mg

Ainoa vertailuun mukaan päässyt markettipelletti. Markettiruualla on perinteisesti huono maine, mutta tämä ei kuitenkaan mainittavan huonoa ole. Valmistuaineiltaan pitkälti samaa kuin muutkin pelletit. Kalsiumin ja E-vitamiinin suhteen vielä hieman hiomista ja rasvan määrä voi osalle kaneista olla liikaa. Jos kuitenkin ainoa vaihtoehto on markettiruokaa syöttää, on tämä ihan käypä valinta.

***

sinimailanen, vehnänalkiot, kauraleseet, vehnä, kaura, porkkana, niittyheinäpelletit, sinimailasen varret, pellavansiemenuute, paprika, palsternakka, auringonkukkauute, rapsiuute, olutmäski, kurpitsa, oluthiiva, kalsiumkarbonaatti, nokkosenlehdet, piharatamo, fenkoli, lakritsinjuuri, rohtosalkoruusun juuri, rosmariini, anis, pihatatar, tinjami, salvia, kärsämö, kamomilla, yocca schidigera

proteiini 12,6%, rasva 2,6%, kuitu 18%, kalsium 0,7%, A-vitamiini 9000 IU, D-vitamiini 1050 IU, E-vitamiini 36 mg

Itse pellettien lisänä ruuassa näyttäisi olevan myös hieman muuta purua (yrttejä?) seassa, millä voisi kuvitella olevan vaikutusta maistuvuuteen. Käyttökelpoisen oloinen ruoka.

***timotei, koiranheinä, niittynurmikka, piharatamo, puna-apila, nurminata, poimulehti, hernelastut, porkkanakuutiot, papulastut, palsternakkakuutiot, piparminttu, pellavansiemenet, musta kumina, voikukanlehdet, punajuurikuutiot, persilja, omenakuutiot, kamomillankukat, nokkonen, fenkoli

proteiini 14,4%, rasva 4%, kuitu 17,9%, kalsium 0,9%, A-vitamiini 10000 IU, D-vitamiini 1000 IU, E-vitamiini 40 mg

Tässä taas yksi luonnollisempaan ruokintaan sopiva pelletti. Rasva korkeahko, joten ei sen vuoksi kaikille sovi.

***


Mucki Active & Fit

vehnänsuurimoleseet, sinimailanen, pellavakuitu, vehnä, omenapuriste, perunaproteiini, pellavansiemen, palmuöljy, hiivi, yocca-uute

proteiini 16%, rasva 6,9%, kuitu 18%, kalsium 0,65%, A-vitamiini 12000 IU, D-vitamiini 800 IU, E-vitamiini 230 mg

Ulkonäöltään erikoinen pelletti. E-vitamiinia reilusti yli suositusten. Rasvaa todella paljon, eli jatkuvaan syöttöön en käyttäisi. Pellettiä suositellaan käytettäväksi kaneille joilla kohonnut energian tarve ja tälläiseen käyttöön se juuri sopisikin hetkellisenä lisänä.
SEOKSET
Seoksilla on tyypillisesti pellettiä huonompi maine, mutta seosmuoto ei kuitenkaan automaattisesti tarkoita etteikö se olisi kanille sopivaa ravintoa. Pitkälti samaa tavaraa seokset on kuin pelletitkin. Seosta syötettäessä täytyy tarkkailla että kani kaiken varmasti syö, eikä valikoi vain herkkuja päältä.

ruoho, kaura, vehnä, ohra, maissi, alfalfa, kuorittu soijapapu, glukoosi, herne, porkkana, melassoimaton sokerijuurikas (6% vihannes), olki, kehäkukka, dikalsiumfosfaatti, minttu, rapsiöljy, nokkonen (2% yrtit), oligosakkaridi, mustaviinimarja, viherkaali, pinaatti, punajuuri, rosmariini, ruusunmarja ja granaattiomena

proteiini 12%, rasva 2,5%, kuitu 14%, kalsium ?, A-vitamiini 10100 IU, D-vitamiini 1000 IU, E-vitamiini 90 mg

Tunnetuin ja suosituin seosmerkki. Alhaisen proteiinin vuoksi ei välttämättä ole kasvalle kanille riittävä ruoka. Maissia voisi olla vähemmän, se kun kanille on melko turhaa.

***

sinimailasjauho, maissihiutaleet, hernehiutaleet, kaura, kuivattu porkkana, vehnäjauho, vehnähiutaleet, sinimailasen varret, kuivattu purjo, rehuvehnä, johanneksenleipäuute, anis, sarviaila, soijaöljy, kalsiumkarbonaatti

proteiini 13%, rasva 2,5%, kuitu 14%, kalsium 0,6%, A-vitamiini 10000 IU, D-vitamiini 1000 IU, E-vitamiini 50 mg

Muuten ok ruoka, mutta maissi heti toisena ainesosaluettelossa laskee pisteitä.

***

pelletti (mm. juurikasmassa, alfalfa), vehnä, kaura, ohra, alfalfapuriste, alfalfa, maissihiutale, puffattu maissi, johanneksenleipäpuun hedelmä, punajuuri, hernehiutale, porkkana, auringonkukansiemen, pellavansiemen- ja soijaöljy

Proteiini 14,7%, rasva 2,9%, kuitu 14%, kalsium 0,4%, A-vitamiini 15000 IU, D-vitamiini 1500 IU, E-vitamiini 44 mg

Saman merkin pelletin lisäksi myös seos yllättää laadukkuudellaan. Tämä on jopa arvoiltaan parempaa kuin Freddy pelletti.

***

sinimailanen, paju, johanneksenleipäpuu, kaura, maissuhiutale, kuivattu porkkana

proteiini 14%, rasva 3%, kuitu 22%, kalsium 0,94% A-vitamiini 10100 IU, D-vitamiini 1250 IU, E-vitamiini 35 mg

Tämän merkin kohdalla ainesosat oli hieman epäselvästi kerrottu, ilmeisesti pajua ei siis ole oikeasti toiiksi eniten ruuassa. Numeroina yllättävän hyvä seos, mutta valmistuaineet ei sitten niin laadukkaat olekaan.

***

kasvisperäiset tuotteet, viljatuotteet, vihannekset, kasvisproteiiniuutteita, siemeniä, hedelmiä, mineraaleja, hiivaa, FOS, kehäkukkauutetta, yrttejä, levää, yucca-uutetta, MOS, rypäleensiemenuutetta

proteiini 15,5%, rasva  4%, kuitu 15%, kalsium 0,8%, A-vitamiini 12000 IU, D-vitamiini 1500 IU, E-vitamiini 40 mg

Toisen saman merkin ruuan tavoin tässäkin valmistusaineet ilmoitettu aika ympäriyöreästi. Arvoiltaan ok ruoka, rasvaa reiluhkosti eikä jälleen siitä syystä kaikille sopiva.

MUUT VAIHTOEHDOT

Kaneille suunnattujen merkkien lisäksi löytyy myös muille eläimille (hevonen, lehmä...) suunnattuja pellettejä, joita voi kanin ruokinnassa käyttää. Samaan kastiin voidaan lukea myös kaura. Muiden eläinten ruoka harvoin on ravintoarvoiltaan suoraan kaneille sopivaa ja vitamiineja on usein reilusti yli suositusten. Tästä syystä suosittelen muille kuin kaneille suunnattujen pellettien käyttöä vain mikäli ruokintasiat on hyvin hallussa ja osaamista oikeanlaisen ruokinnan suunnitteluun löytyy.

ERI MERKKIEN SEKOITTELU KESKENÄÄN
Moni tykkää tarjota kaneille useampaa eri merkkiä sekaisin, mutta välttämättä ei kuitenkaan osaa perustella miksi näin tekee. Merkkejä ei ole koskaan järkevää lähteä vain huvikseen sekoittelemaan, sillä sekoituksia tehdessä valmiin ruuan ravintoarvotkin muuttuvat. Mikäli siis sekoituksilla hakee jotakin tiettyä hyötyä, kannattaa laskea sekoituksen ravintoarvot. Saattaa kuulostaa hankalalta, mutta todellisuudessa se on vain pelkkää prosenttilaskua.

9 kommenttia:

 1. Todella hyvä postaus ja tästä oli myös apua :)

  VastaaPoista
 2. Kiitos hyvästä tietopaketista.

  VastaaPoista
 3. Moikka, hyvä ja kattava kirjoitus. Mietin vaan, että aika monet pelletit sisältää hiivaa, joka voi ilmeisesti kanin mahassa aiheuttaa ongelmia? Onkohan määrät niin pieniä, ettei kuitenkaan tarvitse siitä olla huolissan?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eiköhän nuo määrät aika pieniä ole, eli tuskimpa noiden hiivaa sisältävien pellettien syöttäminen kanille mitenkään pahaksi on. Panimohiiva käsittääkseni on erilaista kuin tavallinen leivonnassa käytettävä hiiva, eikä ilmeisesti ole niinkään haitallista. Saattaa siis olla että nekin pelletit joiden ainesosissa lukee pelkkä hiiva, sisältävät todellisuudessa juuri tuota panimohiivaa.

   Mutta on tosiaan hyvä tutustua eri merkkien sisältöön ja mahdollisuuksien mukaan valita sellainen joka sisältää mahdollisimman vähän kaikkea epämääräistä.

   Poista
 4. Huomasin/luin tänään tän sun vanhan postauksen, kun etsin tietoa hyvästä/edullisesta pelletti vaihtoehdosta pupuilleni. Kysyisinkin nyt sulta, jos osaisit neuvoo.
  Olen tähän asti antanut pupuilleni heinän lisäksi kauraa ja Hercules nimistä siemenseosta. Olen vain kuullut, että siemensekoitukset eivät soveltuisi pupujen ruokintaan. Siksi mietin vaihtoa. Mikä olisi siis sellainen yhtä edullinen vaihtoehto (hercules13kg meilläpäin 23€)?
  Kyseessä siis kuusi aikuista ulkokania.
  Terv. Heidi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hercules vaikuttaisi tosiaan olevan vähän huono merkki, kuten yleensä tuollaiset kaneille ja jyrsijöille yhteisesti suunnatut seokset ovat. Rabbit Royale on suhteellisen halpaa säkkikokoon nähden, joskaan ei ihan noin edullista kuin Hercules. Rabbit Royale on siis seosta sekin, mutta ravintoarvoiltaan kaneille sopivaa ja on koostumukseltaan enemmän myslimäinen kuin suoranainen siemenseos.

   Pelletit ovat Suomen puolella monesti aika kalliita, mutta kannattaa katsella josko ulkomailta saisi edullisesti tilattua. Esim. PetsExpert myy pellettisäkkejä aika halvalla (postikulut toki hintoihin päälle vielä tulevat).

   Poista
  2. Oletko itse tilannut tuolta PetsExpertiltä? Jos oot niin kannattaako tilata?

   Poista
  3. Ruokaa en ole tilannut, mutta muuta tavaraa kyllä. Ei ole ainakaan itsellä mitään valittamista kaupan suhteen, ainoastaan toimitus oli muistaakseni aika hidas. Ilmeisesti ruokasäkitkin ongelmitta Suomeen kulkee, sillä kaniryhmissä olen monen lukenut tuolta pelletit tilaavan.

   Poista
  4. Okei kiitos nopeasta vastauksesta! Pitääpä sitten varmaa laittaa tilaus, kai sieltä hevosrehutkin (niitä tässä lähinnä olin tilaamassa) sitten onnistuu jos kaninkin. :)

   Poista

Kommentit ovat aina tervetulleita. :)