Sivut

lauantai 10. syyskuuta 2016

Pikkupoikasia

Kuvasin eilen kanilan nuorimpia poikasia ensimmäistä kertaa kunnolla. Kuvat on otettu melko pikaisesti ja laatu sen mukaista. Laitoin siitä syystä kuvat kollaaseiksi, kun ei isoina viitsi laadun takia laittaa. Seuraavalla kerralla sitten parempia ja isompia kuvia.

Hilman poikaset


Hilman poikaset ovat vasta 11 vuorokauden ikäisiä, mutta ovat jo muutaman päivän ajan katselleet maailmaa avonaisilla silmillä. Yllättävän aikaisin näiltä silmät aukesi, kun kuitenkin poikue on pieni eikä pitäisi olla kiirettä lähteä ruokaa pesän ulkopuolelta etsimään. Ihan vielä ei näy onki x-kirjavilla poikasilla siniset silmät, mutta kohta sekin selviää. Aika hienoa olisi jos koko poikue olisi sinisilmäisiä. Valkoisilla silmät tietenkin siniset ovat joka tapauksessa. Sininen poikanen näyttäisi olevan uros, mutta muista en vielä varma ole. Voi olla että loput kolme on naaraita tai sitten sieltä vielä toinenkin uros paljastuu.

Hillan poikaset


Hillan poikaset ovat nyt kaksiviikkoisia, hyvin kehittyneitä pikkukaneja. Ottereitahan sieltä poikueesta tosiaan löytyi, eikä yllättäen yksikään poikanen ole luonnonvärinen. Hyvä niin, sillä pikkukaneissa pyrin luonnonvärejä välttämään, eikä luonnonväriset siis kelpaa kotiin jäämään. Nyt on kuitenkin varaa mistä valita. Tyttöjä poikueessa näyttäisi olevan yksi mustista, sekä madagaskarit. Tosin tämä mada otterkin näytti eilen selvältä urokselta (ollen kuitenkin taas tänään enemmän naaraan suuntainen), joten ei ole mahdotonta että sekin vielä pysyvästi urokseksi muuttuu.

Nessun poikaset!?

Tekihän se Nessukin vielä poikueen, joka jää vuoden viimeiseksi. Poikue syntyi tiistaina, mutta vasta torstaina pääsin poikaset ensi kertaa näkemään ja laskemaan. Koska sisäkopissa oli jo kaksi pesää, päätti Nessu tehdä luomusynnytyksen kaivelupuolen kaninkoloon. Tämän takia ei ollutkaan ihan helppo juttu pesää aluksi löytää. Kaivelupuoli on n. 1,5m x 2m kooltaan. Alueella ei ole pohjaverkkoa, sillä maasto on kivinen. Etenkin reunoille on koottu vielä molemmin puolin kiviä, jotta karkaaminen ei onnistuisi. Aina välillä kanit kuitenkin löytävät kivettömänkin kohdan ja tunneli saattaa mennä jo häkin ulkopuolella. Tilanne täytyy siis aina päivittäin tarkastaa ja väärään suuntaan lähtevät tunnelit täyttää kivillä. Vaikka alue ei ole valtavan iso, ei pesän löytäminen ole turhan helppoa. Siinä vaiheessa kun ei yhtään tiedä missä pesä on, voi astua ainoastaan parin ison kiinteän kiven päälle. Muuten on vaarana että talloo pesän poikasineen. Hommaa vaikeuttaa myös ylisosiaaliset kanit, jotka haluavat istua olkapäällä koko toimituksen ajan. Lopulta tunneliin peitetty suu löytyi ja selvisi että poikasten tarkka sijainti on häkin ulkopuolella maan alla. Purin tunnelin katon ja nyt poikaset voikin tarkistaa menemättä itse häkkiin (muulloin tunnelin puuttuva katto on toki peitetty levyillä ja pressulla. Kun poikaset lähtevät liikkeelle, tukitaan tämäkin tunneli pois käytöstä, mutta nyt ei vielä vaaraa ole että kukaan sitä kautta karkaisi. Nessu tietenkin kulkee tunneliin edelleen alkuperäisen suuaukon kautta, jonka se pitää peitettynä muulloin kuin imetyksen ajan.

Poikasia Nessulla on kolme, kaksi valkoista sinisilmäistä ja yksi musta x-kirjava. Toinen valkoisista on MM harjaksinen ja kahdella muulla on Mm harjas. X-kirjava vaikuttaisi ainakin valkoisten merkkien perusteella olevan sinisilmäinen mutta varmaksi ei tietenkään vielä tässä vaiheessa voi asiaa sanoa. Ensimmäistä kertaa sinisilmistä on kuitenkin oikein valinnanvaraa, kun ottaa Hilmankin poikaset mukaan laskuihin. Ihan seitsemää poikasta en itsellekään viitsi jättää, joten jopa myyntiin riittää valkoista sinisilmäistä ja ehkä joku x-kirjavakin. Tähän asti kun sinisilmät on pitkälti kotiin jäänyt. Ainoastaan yksi puolisinisilmä on muuttanut muualle.

Nessun pesä, josta tässä vaiheessa katto purettu. Kolo jatkuu oikealle, josta on Nessun sisäänkäynti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit ovat aina tervetulleita. :)