Sivut

sunnuntai 4. syyskuuta 2016

633 postausta myöhemmin

Elokuun 8. päivä blogi täytti viisi vuotta. Silloin piti jo kirjoitella aiheeseen liittyen, mutta nyt vasta sain aikaiseksi postauksen toteuttaa.

Aloin kirjoittaa blogia ensimmäisten kanien, Rollen ja Jirin saapumisen innoittamana. Blogi onkin perustettu vain kaksi päivää niiden tulon jälkeen. Vielä tuossa vaiheessa kanit olivat vain lemmikkejä muun lauman keskellä, enkä tiennyt että blogi tulisi myöhemmin olemaan hyvin kanipainotteinen. Siksi blogin osoite mauhau.blogspot.com ei oikein enää sisältöä kuvaa. En kuitenkaan ole osoitetta lähtenyt muuttamaan, sillä se aiheuttaisi lukijoille ongelmia. Blogin nimi oli pitkään Kaa ja sekalainen sakki, mutta viime vuoden alussa lyhensin nimen pelkäksi Sekalaiseksi sakiksi. Tällä nimellä tullaan luultavasti jatkossakin blogi tuntemaan.


Blogia olen kirjoitellut alusta asti ensisijaisesti itseä varten, kuitenkin niin että se ulkopuolisellekin lukijalle olisi mielenkiintoinen. Usein tuleekin katsottu blogista joku juttu, joka ei välttämättä enää muualla muistissa ole. Blogissa on myös paljon sellaisia kuvia tallessa, jotka hajonneiden tietokoneiden myötä on muualta kadonnut. Lukijoiden määrästä en niinkään ole koskaan ollut kiinnostunut, enkä ole yrittänyt niitä väkisin lahjomalla haalia kokoon. Mielestäni muutama oikeasti aiheesta kiinnostunut lukija on parempi kuin sata listalla roikkuvaa, jotka todellisuudessa eivät edes postauksia koskaan lue. Nykyään blogeja voi lukea monella tapaa, joten bloggerin lukijalista ei oikein mitään edes kerro. Bloggerin kautta blogia lukee tätä kirjoittaessa 118 lukijaa ja määrä on mielestäni oikein sopiva. Päivittäiset sivunkatselut vaihtelevat normaalisti 50-100 välillä, mutta välillä voi postaustahdista ja postausten aiheista riippuen olla vilkkaampia tai hiljaisempiakin päiviä. Eniten sivunkatseluja tulee luonnolliseti Suomesta, mutta on listalla vaihtelevasti muitakin maita. Luultavasti näistä ainakin osa on ihan todellisia katselijoita. Blogista ei ulkomaalainen paljoa varmaan ymmärrä, mutta ainakin kuvia voi katsella jos ei muuta.

Tilanne 4.9.2016
Sivun katselut maittain viimeisen viikon aikana
Nykyään kirjoitan postauksia keskimääin reilu kymmenen kuukauden aikana ja tämä tuntuu itselle sopivalta postaustahdilta. Vielä muutama vuosi sitten saatoin kirjoittaa yli kaksikymmentäkin postausta kuukaudessa, mutta tähän en enää pysty vaikka kuinka yrittäisin. Nykyään yritän kirjoittaa postauksia vain kunnollisista ja hieman laajemmista aiheista, kun joskus koko postauksen aiheeksi on riittänyt vain kaninpoikasen lähtö uuteen kotiin. Ihan valehtelematta saattoi aiheesta olla postaus blogissa jo ennen kuin koko kani oli edes ehtinyt perille uuteen kotiinsa. Tähän mennessä blogissa on julkaistu 633 postausta.

Blogiin päädytään monenlaisilla hakusanoilla, joista olen oman postauksenkin joskus kirjoittanut. Yleisemmin hakusanat ovat blogin nimeen tai osoitteeseen liittyviä jolloin voi päätellä hakijan tietävän mitä on hakemassa. Välillä tulee vastaan erikoisempiakin hakusanoja, kuten taannoin "haisunäädän tiineys". Tämä, kuten valitettavasti moni muukaan hakija ei tainnut kuitenkaan löytää blogista toivomaansa tietoa. Välillä saa oikein miettiä miten jollakin hakusanalla on voinut edes blogiin päätyä. Alla kuva yleisimmistä hakusanoista koko blogin historian ajalta. Epäilen tosin ettei tilasto ihan toimi, mutta iankin jotain suuntaa antavaa.Suosituimmat postaukset koko blogin historian ajalta
Suosituimpia postauksia blogin historialta ovat ohje lapavaljaisiin, infoteksi eläintenhoitajan ammatista, omat kokoemukset kanien tiineyksistä ja poikueista, kuvapostaus kanien kesäpäivästä ja Lunan myynti-ilmoitus. Kaikki muut näistä on melko ymmärrettäviä, mutta tuo perus kuulumis/kuvapostaus "Kanit ja kahdeksankulmainen kompostikehikko" on hieman muista poikkeava. Luultavasti sen kohdalla kyse on siitä, että kompostikehikkojen käyttöä kaneilla googlettaessa postaukseen törmää.

Kuvien laatu blogin alkuaikoina ei ole ollut päätä huimaava, sillä käytöössä oli vain tavallinen pokkarikamera. Kyseinen kamera oli käytössä vielä ihan viimeiseen hengenvetoon asti, joten siinä vaiheessa kun loppukesästä 2013 hankin viimein järjestelmäkameran, muuttui kuvien laatu selvästi. Samoihin aikoihin aloin myös muokata kuvia, jolla tietenkin oli positiivisia vaikutuksia laatuun. Kuvien koko on mys vuosien aikana muuttunut pienistä suurennuslasilla katsottavista kärpäsen paskoista nykyiseen kokoon. Ylipäätään en alussa pitänyt kuvia yhtä tärkeinä kuin nykyään. Saatoin tehdä pitkiäkin postauksia joissa ei ollut kuin yksi kuva tai ei kuvaa ollenkaan. Nykyään laitan jokaiseen muutaman lauseenkin juttuun kuvan mukaan postausta elävöittämään.

Myös tekstien laatu on (toivottavasti) noussut vuosien aikana. Jotkin alkuaikojen tekstit on niin huonoja, että välillä tekisi ne mieli poistaa kokonaan. Ne tuovat kuitenkin kivasti esille blogin kehittymisen ja vanhojakin postauksia on välillä kiva lueskella. Blogin ihan ensimmäinen postaus meni lyhyesti ja ytimekkäästi näin:

Päätinpä sitten viimeinkin aloittaa blogin kirjoittamisen. Blogi keskittyy eläimiin, meillä asustelee kissa, 2 marsua, 3 lammasta, 2 kania ja kotiloita. Lisäksi käyn viikoittain hoitamassa mummun koiraa. Tuollaisen lauman kanssa sattuu ja tapahtuu, joten kirjoitettavaa kyllä riittää. :)

Esimerkiksi hymiöitä en enää postauksiin laita, sillä antavat mielestäni vähän epäsiistin kuvan. Monet postaukset vilisevät kirjoitusvirheitäkin. Niitä yritän uusista postauksista aina jälkikäteen korjailla jos silmään sattuu.

Kommentteja blogiin on viiden vuoden aikana tullut 1002, joista osa tietenkin omia vastauksia muiden kommentteihin. Pyrin mahdollisimman moneen kommenttiin vastaamaan, mutta ihan kaikkiin "söpö kani" kommentteihin ei aina vastattavaa keksi. Kommentit ovat aina olleet mukavan asiallisia. Oikeastaan ne ainoat negatiivisemmat kommentitkin ovat sellaisia joita aina välillä ihan huumorilla muistelen. Nämä sain (yllätys yllätys) anonyymiltä henkilöltä, joka oli kovin kiukkuinen siitä että omistin musta otter perhonen värisen kanin. Syynä oli se että olin kuulemma keksinyt koko värin päästäni, eikä sellaista ollut olemassakaan. Perustelut olivat tyyliin luokkaa "koska kaniyhdistyksen sivuilla ei kyseisestä väristä ole mainintaa" (siinä muuten on aika moni väri tuulesta temmattu, jos ne ovat ainoat maailmassa). Kovin hankalaa siinä oli värin olemassaoloa perustella, kun anonyymillä ei tuntunut olevan minkäänlaista käsitystä värigenetiikasta eikä halua oppiakaan. Toivotaan kuitenkin, että kyseinen kommentoija sittemmin on oppinut hieman enemmän genetiikasta

Bannereita blogiin on mahtunut monenlaisia, pääasiassa itse tehtyjä. Vielä yhtäkään täydellisesti omaa silmää miellyttävää banneria ei blogissa ole ollut, mutta ehkä vielä joskus sellainenkin tulee. Helpoiten se ehkä kävisi muualta tilaamalla, mutta mielestäni blogi pysyy parhaiten oman näköisenä kun se bannerikin on omaa kädenjälkeä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit ovat aina tervetulleita. :)