Sivut

lauantai 6. elokuuta 2016

Leijoliinit


Murun leijoliinit täyttävät huomenna kaksi viikkoa ja pääsivätkin ensimmäistä kertaa kunnolla kuvattavaksi. Kolmikko kutistui kaksikoksi muutama päivä sitten. Vaikean alun jälkeen otter lähti hyvin kasvamaan, mutta jäi sitten taas jälkeen ja lopulta löytyi hengettömänä. Luultavasti sillä loppujen lopuksi jotain ongelmaa oli, vaikka hyvin veljiensä seurassa sinnittelikin.

Jäljellä on kuitenkin kaksi pontevaa poikaa, joiden kehitystä innolla odotan. Harakselliset leijona-hermu risteytykset ovat olleet aina mieleeni ja juuri sellaisia olisi näistä tulossa. Väritys olisi voinut olla vielä hieman uniikimpi, mutta kyllä perus mustinakin hienoja ovat. Silmät vaikuttaisivat ihan ruskeat olevan, eli niissäkään ei persoonallisempaa väritystä ole odotettavissa.

Poikasten sukupuoli hieman hankaloittaa jatkoa, sillä mieluiten olisin naarasta poikueesta toivonut. Vaatii siis hieman pohdintaa mistä suvunjatkajalle saadaan ensi vuonna erisukuinen morsian. Nämä kun ovat jo kuudetta sukupolvea omassa kanilassa, niin alkavat vähän joka kanille sukua olla.Tänään tuli viisi vuotta täyteen kaniharrastusta, sillä täsmälleen viisi vuotta sitten ensimmäiet kanit Rolle ja Jiri saapuivat. Pian niiden jälkeen tuli vielä Luna sekä Limona ja siitä määrä sitten lähti kasvamaan. Maanantaina tulee viisi vuotta täyteen myös blogille, sillä kanien innostamana päätin alkaa kirjoitella lauman kuulumisia muiden luettavaksi. Ehkäpä tällä kertaa blogin vuosipäivänä on jotain aiheeseen liittyvää luvassa, viime vuonna kun pääsi koko asia vähän unohtumaan.

5 kommenttia:

 1. Minulla olisi kysymyksiä ranskanlupista. Olen jo muutamissa paikoissa kysellyt, mutten ole saanut vastauksia.

  Voiko ranskanlupasta tarttua jotain tauteja ihmisiin (jos voi, mitä)? Onko ns pienikokoisempia ranskanluppia 3-5 kg väliltä? Jos kani on ulkona, syökö se kuinka paljon pellettiä? Kuinka suurta tilaa suosittelet yhdelle ranskanlupalle (aidattu alue)? Mitkä ovat ranskiksen yleisimmät sairaudet? Kuinka usein niiden kynsiä leikataan? Paljonko heinää menee suunnilleen kuussa?

  Mielenkiinnosta kyselen, sillä rotu on mielestäni omalla tavallaan jotenkin erilainen. Olisin todella kiitollinen, jos vastaisit.:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varmaksi en osaa sanoa esiintyykö kaneilla zoonoosi tauteja, mutta mitään sellaista ei ainakaan ole mitä pitäisi kanin normaalissa hoidossa huomioida tai mikä voisi olla esteenä kanin hankinnalle.

   Pieniäkin ranskanluppia löytyy kyllä, mutta niitä toki ei kukaan varta vasten jalosta. Jos kuitenkin normaalia pienemmän yksilön haluaa, niin sellaisen kyllä varmasti löytää kun vaan jaksaa etsiä.

   Ranskanlupalle voi käyttää samaa ohjeistusta pelletin määrän suhteen kuin muillekin kaneille, eli n. ruokalusikallinen painokiloa kohti. Kasvavalle mahdollisesti enemmän. Kesällä pelletti ei aikuiselle kanille ole välttämätön, jos se saa runsaasti tuoretta syödäkseen. Mikäli kani on talvenkin ulkona, on hyvä valita hieman rasvaisempaa pellettiä mikä kylmässä asuvalle on hyväksi.

   Jos puhutaan aitauksesta jossa kani elää jatkuvasti, niin 2m x 2m (tai vastaava neliömäärä muussa muodossa) sanoisin olevan aika minimi. Tietysti mitä isompi sen mukavampi kanille.

   Yleisimmät sairaudet ranskanlupilla taitavat pitkälti olla samoja kuin muillakin roduilla, eli esim. pasteurellaa esiintyy siinä missä muillakin. Silmä ongelmia ranskanlupilla tuntuisi esiintyvän enemmän kuin muilla.

   Kynsien leikkuu riippuu pohjasta jolla kani asuu. Jos kanin on mahdollista kaivella, ei kynsiä tarvitse välttämättä leikata ollenkaan kun kuluvat itsekseen. Ihan hyvä kuitenkinkin on n. kerran kuukaudessa tarkistaa kynnet ja leikata jos näyttävät leikkuuta tarvitsevan.

   Heinän määrää en osaa sanoa kun en koskaan ole kanikohtaista kulutusta tarkemmin laskenut. Kaupan heinillä ei kuitenkaan ranskanluppaa kannata syöttää, vaan ostaa mielellään suoraan paaleissa. Viime talvena meni viisipäiselle jättikanilaumalle viikossa vähintään yksi paali heinää, eli runsaaseen heinänkulutukseen on hyvä varautua.

   Tässä taisi olla joka kysymykseen vastaukset, sano ihmeessä jos jotain unohtui. :)

   Poista
  2. Kiitos super paljon vastauksista! Meidän lähellä on useita talleja, josta voisi kyllä kysellä niitä pieniä heinäpaaleja :)

   Poista
  3. Hei vielä! Olin tosiaan miettinyt tuota aitauksen kokoa (taikakuutioista) että se voisi olla n, 3mx2m :)
   Kuinka korkea seinämän tulisi olla? Ja kestääkö taikuutiot (nippusiteillä) ranskanlupan?

   Anteeksi kun vaivaan, sinulla on varmasti paljon hommia oman (ihanan!) kanilaumasi kanssa.

   Poista
  4. Kyllä luulisin taikakuutioiden kestävän, kun vaan ne tukevasti saa koottua. Aidan korkeus saisi olla vähintään metrin ja sekin on kyllä vielä sellainen mistä kani ongelmitta pääsee halutessaan yli. Ellei hyppäämällä niin sitten kiipeämällä. Toki jos jotakin tulee myös katoksi aitauksen päälle, niin matalampikin menee. :)

   Poista

Kommentit ovat aina tervetulleita. :)