Sivut

sunnuntai 12. kesäkuuta 2016

Häkkipäivitystä ja marsuja


Jättipojat pääsivät tänään eroon kamalista häkkipohjista tehdyistä katoksistaan ja saivat kivat vanerikopit tilalle. Laitoin myös vähän pressua koppien kohdalla tuomaan lisäsuojaa sekä sateelta että auringolta. Yllättäen aurinko onkin ollut pojille se isompi ongelma. Sateella ne ovat kyllä ulkoilleet innokkaasti, mutta heti kun on aurinkoinen sää ollut, ovat pojat maanneet piilopaikoissa. Ne asuivat alkuviikkoon asti lampolassa, jossa kesäisin yleensä on viileämpää kuin ulkona. Ilmeisesti pojat tottuivat jo viileämpään lämpötilaan, joten niiden mielestä aurinko ja lämmin sää on liikaa. Eivätköhän ne kuitenkin vielä ehdi kunnon kesäsäähänkin tottua.


Helmeriä varten rakentelin myös isomman häkin, jotta se pääsisi muuttamaan pois pienestä kaksikerroksisesta kopistaan. Vaihtelun vuoksi halusin kokeilla jotakin ihan uutta mallia, eli kolmiohäkkiä. Tämä on oikeastaan aika kiva malli, joka on nopea tehdä ja vie vähemmän materiaalia kuin tavallinen häkki. Tähän kun vetää pressua tai muuta vastaavaa päälle, niin vesikin valuu suoraan maahan. Pohjaverkkoa en häkkiin laittanut, vaan siinä on pohjana tuota samaa materiaali kuin kanilan sisähäkkejenkin pohjalla. Siitä ei läpi kaiveta, joten kani pysyy sisällä ilman verkkoakin. Verkkona käytin loppurullan puutarhaverkkoa, jossa silmäkoko on aika samaa luokkaa kuin kompostikehikoissa. Aloin kuitenkin epäillä mahtaako Helmeri häkissä pysyä, sillä se on kova poika etsimään karkaamismahdollisuuksia. Häkkiin muuttikin siis lopulta astetta isompi Niilo ja Helmeri meni Niilon vanhaan häkkiin.
Kylmempien päivien jälkeen oli viimein sen verran hyvä ja lämmin sää, että marsutkin pääsivät käymään ulkona. Tämä oli vasta niiden toinen kerta ulkosalla, mutta huomattavasti paremmin jo meni kuin viimeksi. Tytöt eivät olleet ollenkaan niin arkoja kuin viimeksi ja uskalsivat jo kivasti liikuskella ympäriinsä. Kaksi nuorempaa tyttöä ovat kirineet kasvussa ja ovat jo lähes saman kokoisia kuin Helmi. Helmille ikää on kertynyt jo puoli vuotta vaikka tuntuu että vasta äsken tyttö tuli pienenä marsupallona. Nuoremmat tytöt liittyivät laumaan aika tarkkaan kaksi kuukautta sitten. Valkoinen sai aika pian nimekseen Elda, mutta ruskea on ollut vailla kunnollista nimeä. Nyt on sekin kuitenkin vihdoin saanut nimen ja tyttö tunnetaan tästä lähtien Elsana. Edelleen nämä kaksi tyttöä on hieman arkoja, mutta etenkin Eldan kohdalla ollaan jo menossa hyvää vauhtia kohti kesyä marsua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit ovat aina tervetulleita. :)