Sivut

lauantai 2. huhtikuuta 2016

Pieniä jätinalkuja

Jättiksen poikaset täyttivät tänään viikon, itseasiassa aika tarkalleen samoihin aikoihin kun tätä postaustakin kirjoittelen. Aadan lapsille tulee viikko täyteen huomena aamusta. Otin poikasia pesästä sen verran pois, että katselin vähän sukupuolia, sekä nappasin muutamia kuvia. Ensimmäistä kuvaa lukuun ottamatta ovat kaikki muualla kuin pesässä otettuja kuvia, vaikka aika hyvin on pesäksi kuvausastiakin naamioitunut.

Aadan poikasetKyllä nuo Aadan tummat lapset mustia ovat, sen verran paljon ovat tummuneet. Vaaleista taas löytyy tuo oma lempparini keltamusta japanilainen ja loput kolme taitavat sinikeltaisia versioita olla. Yhdellä poikasella ei ole kyllä näkyvissä ensimmäistäkään raitaa, mutta koska yhdistelmästä ei ainakaan oman järkeni mukaan ole luonnonkeltaista mahdollista syntyä, on tuokin poikanen geneettisesti japanilainen. Ehkä sillekin vielä edes jokin pieni piste johonkin ilmestyy. Vanhempien värit huomioon ottaen poikueen värit on varsin erikoiset. Toki edellisen poikueen perusteella osasin jo japanilaista odottaa, mutta sitä ennen en edes ajatellut senkin olevan mahdollinen. Japanilaisgeenihän tulee Aadan suvun kautta, mutta sielläkin japanilaisia on vasta toisessa polvessa. Kaksi sukupolvea geeni on siis kulkenut piilossa ennen kuin pääsi sopivan uroksen ansiosta hyppäämään esiin. Musta väri taasen vaatii yksivärisyyttä aiheuttavan geenin kummaltakin vanhemmalta. Aadalla se tietenkin löytyy kun se sininen on, mutta Wellun suku on lähinnä luonnonvärisiä. Ainoastaan Wellun isänemä sattuu olemaan musta (eli yksivärinen) ja sieltä geeni on sattunut Wellulle tulemaan. Wellun ja Aadan jälkeläisissä pitäisi suvun perusteella olla isolla todennäköisyydellä valkoista punasilmää, mutta eipä ole pahemmin niitä näkynyt. Hyvä tietenkin niin!

Sukupuolia tosiaan katselin jo hieman alustavasti ja yllättävän hyvin olivat tunnistettavissa. Urokset ovat jo ihan selkeitä, eli yksikään urokseksi tunnistettu poikanen tuskin enää muuksi muuttuu. Naaraat kuitenkin on vähän epävarmempia, eikä ole mahdotonta että joku naaraaksi katsottu vielä urokseksi vaihtuu. Tämän ensimmäisen katselmuksen perusteella mustissa sukupuolet jakautuivat tasan, "feikki luonnonkeltainen" oli poika ja japsit tyttöjä. Yhteensä siis kolme poikaa ja viisi tyttöä. Ihan hyvä jakauma, joten toivottavasti tyttöjen määrä pysyy samana. Kaikille tytöille on jo ottajat tiedossa (enemmänkin olisi saanut tyttöjä olla), mutta pojat tulevat isompina etsimään koteja. Vaikka olisi se kyllä aika kiva jättää musta poika Wellun kaveriksi.

Jättiksen poikasetJättikseltä löytyy pesästä näitä ihan perinteisiä belgianjättivärejä, eli luonnonharmaita, valkoisia punasilmiä ja onhan siellä tuo yksi luonnonkeltainenkin. Pienellä mahdollisuudella valkoiset voisivat olla myös venäläisiä, mutta ainakaan vielä ei mitään siihen viittaavaa ole havaittavissa. Tällä poikueella meni alustavat sukupuolitiirailut tasan 5-5. Luonnonharmaissa oli kolme poikaa ja kolme tyttöä, luonnonkeltainen oli tyttö ja valkoisissa oli kaksi poikaa ja tyttö. Kun poikaset vielä vähän kasvavat ja lähtevät pois pesästä, saavat samanväriset korviinsa kynsilakkamerkit. Aina jotain pieniä eroja samankin väristen kanien välillä on, mutta saattaa olla jo hieman haastavaa kuusi luonnonharmaata poikasta erottaa toisistaan. Ennen luovutusta poikaset saavat vielä tatuoinnit korviinsa, mutta jo ennen sitä on hyvä pystyä eri yksilöt joukosta erottamaan. Näin saa esim. kasvua tarkkailtua.

Jättis on jälleen ollut hyvin tarkka poikasistaan, vaikka ei se nyt mitenkään hermostukaan vaikka niitä katselee. Poikueiden pesät on melko lähekkäin toisiaan, noin metrin etäisyydellä. Tosin Aadan eristin synnytyksen ajaksi pieneen aitaukseen, jonka ovi aukesi heti kun poikaset oli pesässä. Aitausta en kuitenkaan ole pois purkanut, joten vaikka poikueet ovat lähekkäin, on niiden välillä verkko. Aadan poikasia katsellessani Jättis tuli hieman äkäiseen sävyyn viereen päivystämään. Ei tainnut siis olla enää ihan perillä kumpaa pesää pitäisi puolustaa. Kunhan kuitenkin käy oikeat poikaset imettämässä, niin kaikki on hyvin,

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit ovat aina tervetulleita. :)