Sivut

sunnuntai 10. huhtikuuta 2016

Naatit kasvamaan


Porkkanat alkavat välillä kasvattaa pientä naattia jo jääkaapissa ollessaan. Nämä naatit on harvemmin kovin houkuttelevan näköisiä, sillä väriltään ovat enemmän kelatisia kuin vihreitä. Mikäli porkkanan kannalle tarjoaa jääkaappia paremmat olosuhteet, saattaa se kuitenkin innostua kasvattamaan kauniin vihreän naatin, jonka voi hyödyntää eläinten ruokana. Jättinaatteja ei näin kasva, mutta pienikin naatintynkä varmasti ilahduttaa kania tai marsua.

Meillä oli viime kesänä vähän porkkanoita kasvamassa, joista suurrin osa kuitenkin päätyi syksyllä kellariin unohtumaan. Joitain viikkoja sitten porkkanat menivät kaneille. Monessa porkkanassa oli hieman keltaista kasvustoa, joten pääsyin ensimmäistä kertaa kokeilemaan miten naatit saisi kasvamaan. Netissä kun aina välillä oli tullut nähtyä kuvia muiden naattiviljelmistä.

Naatti tarvitsee kasvaakseen ainoastaan hieman kantaa, joten koko porkkanaa ei tarvitse tähän tarkoitukseen uhrata. Kannat laitetaan esim. lautaselle ja lautasta kastellaan päivittäin. Yleensä taidetaan ohjeistaa pitämään lautanen jatkuvasti märkänä, mutta itse olen antanut lautasen olla päivittäin myös jonkin aikaa kuivana. Tällöin kannata eivät pääse mätänemään. Näissä omissa porkkanoissani ei ole vielä alkanut näkyä minkäänlaista mätänemistä, vaikka hyvän aikaa ovat jo lautasella olleet. Vettä näihin uppoaa yllättävän paljon, etenkin aluksi imivät vettä ihan hulluina. Naatit alkoivat kasvaa jo muutamassa päivässä ja ainoastaan ihan muutama kanta jätti naatin kasvattamatta.

Yhdessä vaiheessa marsuilla oli hetkellinen ruokakriisi, jolloin jouduin nyppimään kaikki vähääkään itemmät kasvustot niille ruuaksi. Hyvin kuitenkin kasvoivat takaisin. Viljelmää pystyy siis hyödyntämään pitemmän aikaa, kun uutta kasvaa tilalle. Nämä nykyiset naatit alkavat luultavasti piakkoin olla valmiita kerättäväksi, mutta jätän kannat vielä senkin jälkeen kasvamaan, jos vaikka kolmannen sadon jaksaisivat vielä kasvattaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit ovat aina tervetulleita. :)