Sivut

perjantai 11. maaliskuuta 2016

Siivouspäivä


Tulin juuri hetki sitten ulkoa kanilahommista. Tänään oli kanilan siivous vuorossa ja huomenna siivous jatkunee lampolan puolen häkeissä. Ihanaa kun nyt on taas valoisaa pitempään, eikä kaikkia kunnolla valoa vaativia töitä tarvitse tehdä kolmeen mennessä valmiiksi. Vesiäkään ei ole tarvinnut pahemmin enää sulatella, joten aivan pian pullot saa takaisin häkkeihin. Viikonloppuna kaneilla pullot jo reissun ajan olikin, jotta hoitajan ei tarvinnut vesien kanssa lähteä säätämään. Kuppejen vesitilannetta kun tarvitsee useamman kerran päivässä tarkkailla. Muutamat tietyt tunarit kaatavat kuppinsa jatkuvasti ja varovaisemmillakin saattaa vesi likaantua.

Kuivikkeet loppuivat jo viimeksi siivotessa, eikä uutta ole vielä tullut ostettua. Nykyään kun täytyy pitemmällä käydä ostoksilla tuon lähimmän Agrimarketin lopetettua. Häkeissä on siis nyt vaan heinäsilppua ja uusi siivouskerta tulee heti kun kuivikkeet on hommattu. Kaneilla olen alusta asti käyttänyt purua, mutta hetken aikaa on ollut kokeilussa sen rinnalla myös turve. Purua ja turvetta olen sekoittanut suunnilleen uolet ja puolet. Hyvin on tämä toiminut ja jatkossakin tulee kumpaakin käytettyä. Turpeen imukyky on parempi kuin purun, mutta puru taas on muilta osin parempi. Sekoitettuna ovat siis lähes täydellinen kuvike (täytyy sanoa että hevosilla tykkään myös kovasti samasta). Asuistiloihin en turvetta kuitenkaan suosittele, sillä se sotkee kamalasti. Kun kaneilla kuitenkin on oma tilansa muualla kuin talossa, ei asialla tietenkään ole niin paljon väliä.

Tyttölauman ulko-osastoa
Wendyn poikaset lähtevät luultavasti ensiviikolla liikkelle pesästä. Silmät kaikilla on jo auki, mutta vielä ei ole ollut kiinnostusta tutkimusmatkalle lähteä. Mahdollisesti poikaset ehtivät vielä luntakin ihmetellä, mikäli ulkohäkkiin eksyvät ennen lumien sulamista.

Wendy on ottanut äidin roolin epätavallisen vakavasti tällä kertaa. Se päivystää lähes taukoamatta pesän lähellä ja on hyvin tarkka ettei muut kanit mene liian lähelle. Yleensä tälläistä käytöstä on ollut havaittavissa vain parina ensimmäisenä päivänä synnytyksen jälkeen, mutta Wendy on jatkanut vartiointia jo lähes kaksi viikkoa. Edellisen poikueen kohdalla se ei ollut ollenkaan kiinnostunut vartioimisesta, joten en tiedä mikä mahtaa olla syy mielen muutokseen. Ehkäpä veti herneet nenään, kun ei viimeksi saanut pitää yhtäkään poikasista. Kaikille muille laumaan poikineille kun kesällä jäi yksi poikanen. Nyt Wendy pitää huolen ettei joudu olemaan enää ulkopuolinen.Poikasten sukupuolia olen edelleen päivittäin katsellut ja kyllä nuo ensimmäiset veikkaukset näyttäisivät aika vahvasti oikein menneen. Eli kaksi poikaa ja yksi tyttö pesässä vaikuttaisi edelleen mönkivän. Tyttö kaiketi jää kotiin, jos siitä vaan mukavan oloinen poikanen kehittyy. Väriltään ei täysin toivomani ole, mutta se ei tärkein seikka toki olekaan. Pojat tulevat myöhemmässä vaiheessa etsimään omia kotejaan muualta, uroksille kun ei tästä poikueesta tarvetta ole. Nytkin on näiden serkkupoika Domi kanilassa lähinnä lemmikin virkaa toimittamassa, kun kaikki naaraat melkein sille sukua ovat.


 

Jättien osastossa odotellaan toivottavasti myös poikasia syntyväksi. Pari viikkoahan astutuksista alkaa jo olla. Eilen huomasin Wilman olevan kiimassa ja sen astutin uudelleen. Se ei siis ensimmäisellä kerralla ollut kantavaksi tullut. Jättiksen uskoisin olevan tiine, rouva nimittäin sai kunnon raivarin kun Sebu saapui paikalle. Yleensä Jättis on hyvin kiltti kaikkia kohtaan. Aadasta en osaa sanoa mitään, sillä se on aika vaikeasti tulkittava kani. Mutta eipä ainakaan antanut Wellun astua, kun niillekin varmuudeksi uusintatreffit järjestin.
3 kommenttia:

 1. Kiva toi teidän kanila! Kivoja kuviakin! Laitoin kommenttia siihen postaukseen missä oli ohjeet lapavaljaitten tekemistä käy tsekkaa ihmeessä! (:

  VastaaPoista
 2. Ja mistä oot saanut risteytys kanisi? Vai oletko ite kasvattanut ne? (: Mulla on kaksi risteytystä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suurin osa on omia kasvatteja ja loput on hankittu satunnaisilta kasvattajilta. :)

   Poista

Kommentit ovat aina tervetulleita. :)