Sivut

maanantai 15. helmikuuta 2016

Tukkapuput

MM harjaksinen Domi
Kaikki eivät harjaksen omistavista kaneista tykkää, mutta yleisellä tasolla niiden voisi kuitenkin sanoa olevan melko suosittuja. Rotukaneissa harjaksen omistaa leijonanharjas sekä leijonaluppa ja nämä rodut ovat harjaksen levittäneet myös monille risteytyskaneille. Harjas on siitä jännä ominaisuus, että sitä on kahta laatua, pysyvää ja ajan myötä pois karisevaa. Harjas voikin olla mitä vaan muutamasta haituvasta koko kanin peittävään pörröturkkiin.

Harjasten periytyminen on asia, jota olen saanut monet kerrat ihmisille selitellä. Tästä tulikin idea pyhittää yksi postaus kokonaan harjas asioille.

Kuten jo mainitsinkin harjasta on olemassa kahdenlaista. Joku on joskus päättänyt että harjaksen aiheuttama geeni on nimeltään M geeni. Tästä tulee harjasten nimitykset Mm ja MM. Tukaton kani on mm, mutta tätä ei toki erikseen harjattomien kohdalla mainita.

Mm harjaksinen Nuppu
Mm harjas
Mm harjas kasvaa poikaselle nopeasti ja kani voi poikasena olla hyvinkin pörröisen näköinen. Iän kertyessä harjas alkaa kuitenkin hiljalleen tippua pois kanilta ja tyypillisesti jäljelle jää hillitty takatukka ja mahdollisesti hieman helmaa. Karvanvaihtojen yhteydessä harjaksen ulkonäköön voi hieman muutoksia tulla. Talvikarvassa harjas on yleensä tuuheampi kuin kesäkarvassa. Joillain kaneilla harjas saattaa olla jo poikasena vähäinen ja tällöin kani saattaa aikuisena näyttää kokonaan harjattomalta, vaikka geeneissä se harjaksen omistaakin.

Mm harjas on risteytyskaneilla yleinen, sillä se kulkee mukana monia sukupolvia. Harjas ei siis välttämättä tarkoita että kanilla olisi lähisuvussa leijonanharjasta tai leijonaluppaa. Periaatteessa olisi mahdollista jalostaa harjas mille tahansa rodulle melko helpostikin. Harjasroduilla Mm harjas ei ole toivottu, joten rotukaneilla sitä vähemmän esiintyy.

MM harjaksinen Wendy
MM harjas
MM harjas kasvaa kanille hitaasti, mutta sen itselleen saanut poikanen on helppo tunnistaa jo muutaman päivän ikäisenä. Mahdollisesti jopa jo vastasyntyneenä. Tälläiselle poikaselle nimittäin kasvaa kylkiin ja niskaan/poskiin karva hitaammin kuin muualle. Kyljet ovat täysin kaljut vielä siinä vaiheessa kun poikanen on jo muuten saanut hieman karvaa pintaan. MM harjaksinen poikanen näyttääkin melko pitkään erikoisen näköiseltä, kun tulevat pörrökohdat kasvavat karvaa hitaasti. Tummilla poikasilla tuleva MM harjas on nähtävillä jo vastasyntyneenä, sillä niillä kyljet ovat vaaleanpunaiset. MM harjas, toiselta nimeltään pysyvä harjas, pysyy suhteellisen pörröisenä koko kanin eliniän. Tosin tämäkin harjas saattaa vuosien saatossa muuttua huonommaksi.

Leijonalupille ja leijonanharjaksille pyritään saamaan aina pysyvä harjas. Risteytyksillä tämä harjas sen sijaan on harvinaisempi, sillä risteytyksiä ei monestikaan kasvateta yhtä suunnitelmallisesti ja MM harjaksen saadakseen tarvitsee tietää enemmän harjasten periytymisestä.

Mm harjaksinen Hilla, jolla harjas on kuitenkin lähes huomaamaton
Huomioitavaa on, että kumpaakin harjaslaatua on olemassa paljon erilaisia. Joskus Mm harjas saattaa jopa olla parempi kuin MM harjas. Hyvään harjakseen vaaditaan siis muutakin kuin vain M geenin periminen kummaltakin vanhemmalta.

MM harjaksinen Halla, jolla harjas on kuitenkin hyvin hillitty tuplaharjakseksi
Periytyminen
Harjas on dominoiva ominaisuus, eli jos vähintään toisella vanhemmista on harjas, sitä tulee poikasissakin todennäköisesti esiintymään. Seuraavaksi on lueteltuna erilaiset harjasyhdistelmät, sekä millaisia poikasia kyseisistä yhdistelmistä on odotettavissa.

MM + MM
Kaikki jälkeläiset MM harjaksellisia

MM + mm (eli harjaton kani)
Kaikki jälkeläiset Mm harjaksellisia

MM + Mm
50% MM harjas, 50% Mm harjas

Mm + Mm
50% Mm harjas, 25% MM harjas, 25% ei harjasta

Mm + mm (eli harjaton kani)
50% Mm harjas, 50% ei harjasta

Prosentit luonnollisestikin pätevät vain isommassa otannassa, eli niiden ei voi olettaa pitävän jokaisen yksittäisen poikueen kohdalla paikkaansa. Ne antavat kuitenkin hyvin suuntaa siihen kuinka helposti mitäkin harjastyyppiä saa ulos mistäkin yhdistelmästä.

Kaksi harjaksetonta kania ei voi saada harjaksellisia jälkeläisiä. Mikäli näin tapahtuu, on toimen vanhemmista todellisuudessa Mm harjaksinen. Mm harjas voi olla joskus hyvinkin huomaamaton. Esim. Hilla (josta kuva ylempänä) olisi luultavasti kokemattoman silmissä harjakseton kani. Sillä kun harjas on nykyään havaittavissa ainoastaan hieman tavallista pitempinä karvoina niskassa ja korvien välissä.

MM harjaksinen Nessu
Tunnistaminen
Kuten jo aiemmin mainitsin, harjaksia on olemassa hyvin monen laatuisia. Tämän takia aikuisesta kanista voi joskus olla hankala sanoa kumpi harjas sillä on (mikäli harjaksen laatua ei suvun perusteella voida varmaksi määritellä). Helpoiten harja on tunnistettavissa poikasella. Tunnistamisesta olikin jo asiaa ylempänä postauksessa, mutta kertaillaan tässä vielä hieman uudelleen asiaa.

MM harjaksinen, muutaman vuorokauden ikäinen poikanen
MM harjas on siis tunnistettavissa jo aivan pieneltä poikaselta. Jos poikasen ihonväri on syntyessä tumma, on mahdollinen MM harjas tunnistettavissa heti vastasyntyneeltä. Esimerkiksi musta poikanen on syntyessään tasaisen musta, mutta jos sillä onkin MM harjas, on poikasen kyljissä, niskassa ja poskissa vaaleat laikut. Yllä olevassa kuvassa on musta poikanen, jolla nämä laikut on selkeästi erotettavissa.

MM harjaksinen sininen poikanen
Näissä kahdessa kuvassa näkyy harjasten ero varsin selkeästi. Kummassakin kuvassa on sininen poikanen, täsmälleen samassa iässä. Ylemmän kuvan poikasella on MM harjas, joten sillä on kaljut läntit selvästi esillä. Alempi poikanen taas on tasaisen harmaa ja näin ollen Mm harjaksinen. Yhdistelmästä oli mahdollista syntyä vain harjaksen omaavia poikasia, joten siksi poikasen harjaksen kasvusta voitiin olla varmoja jo tuossa vaiheessa. Jos yhdistelmästä olisi voinut syntyä myös harjattomia, ei tässä vaiheessa tietenkään olisi vuinut vielä tietää saako poikanen harjaksen vai ei.

Mm harjaksinen sininen poikanen
Vaaleanpunaisina syntyneiden poikasten kohdalla täytyy odotella muutama päivä ennen kuin harjasten laatu selviää. Vaaleilla poikasilla kun ei luonnollisesti länttejä erota. Heti kun poikaset ovat saaneet hieman karvaa pintaansa, alkaa tuleva MM harjas eottua. Kun muualle on jo kasvanut karvaa, ovat kyljet selkeästi kaljut.

MM harjaksen saaneet poikaset ovat usein hieman karun näköisiä ensimmäiset pari viikkoa, joten harjas on periaatteessa vielä silloinkin tunnistettavissa. Koska karva kasvaa hitaammin harjaskohdille, on esim. poikasten pää erikoisen näköinen, välillä aika rumakin. Kyljissä karva on myös selkeästi lyhempää, jos vertaa Mm harjaksiseen tai harjattomaan poikaseen.

MM harjas poikasella
MM harjas poikasella
MM harjas poikasella
Jos poikasella ei ole pienenä havaittavissa mitään MM harjakseen viittavia merkkejä, mutta se kuitenkin kasvattaa harjaksen, on kyseessä Mm harjas. Mm harjaksen alkaa erottaa yleensä parin viikon iästä eteenpäin. Aluksi niskassa on havaittavissa hieman pörröisempää ja pitempää karvaa, ja siitä harjas lähtee kehittymään. Mm harjas kasvaa nopealla tahdilla ja luovutusiässä poikanen saattaa olla erittäin pörröinen. Kovin pitkään ei pörröisestä olemuksesta saa nauttia, sillä harjas lähtee monesti harvenemaan lähes heti kun se on täyteen mittaansa kasvanut.

Mm harjas poikasella
Mm harjas poikasella
Mm harjas poikasella
Luovutusikäisestä poikasesta on asiaan perehtymättömän melko mahdoton sanoa millainen harjas kanilla on aikuisena. Mikäli haluat aikuisenakin pörröisen kanin, valitse kasvattaja joka tietää mitä myy ja joka osaa harjakset tunnistaa! Myyjän velvollisuuksiin mielestäni kuuluu myös valistaa ostajia myymiensä kanien harjasten laadusta. Mm harjaksisen poikasen kohdalla on hyvä muistaa mainita, että hieno harjas ei ole ikuinen. Näin vältytään pettymyksiltä, kun hieno pörröinen kani ei täysin yllätyksenä harjaansa tiputa.

2 kommenttia:

 1. Tosi hyvä postaus! Itelle ei tainnut olla paljon uutta tietoa paitsi periytyminen, mutta silti mielenkiintoinen postaus ja hyvin havainnollisesttu kuvilla nuo asiat.

  Pekko taitaa olla poikkeusyksilö, koska se on aina karvanvaihtojenkin jälkeen kasvattanut harjaksen takaisin (ja on jo siis 2,5v). Toivottavasti jatkossakin vielä pitäisi tukkansa, koska tykkään siitä niin paljon :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pekon harjasta olenkin monesti kuvissa ihaillut, on kyllä harvinaisen pörröisenä pysynyt. :)

   Poista

Kommentit ovat aina tervetulleita. :)