Sivut

sunnuntai 21. helmikuuta 2016

Töissä eläinten parissa 2/4: Eläinkauppa


Eläinhoitoloiden tavoin myös eläinkaupoilla riittää runsaasti asiakkaita. Nykyään tosin kivijalkakauppojen suuri kilpailija on nettikaupat, joissa valikoima on usein laajempi ja hintataso halvempi. Kivijalkakaupoilla on kuitenkin edelleen omat kannattajansa, joten eläinkaupat tuskin tulevat katukuvasta katoamaan.

Eläinkaupat voivat kuulua joko johonkin ketjuun tai olla yksityisiä. Kauppojen pinta-aloissa ja valikoimissa on välillä havaittavissa suuriakin eroja. Yksityiset eläinkaupat ovat yleensä niitä monipuolisempia, kun kauppias voi itse päättää mitä merkkejä haluaa valikoimassa pitää. Kaikissa eläinkaupoissa ei myydä eläimiä ollenkaan, joistakin löytyy yleisimpiä pikkueläinlajeja ja onpahan niitäkin kauppoja joiden kautta on mahdollista saada harvinaisempiakin otuksia. Akvaariokalat ovat varsin tuttu näky eläinkaupoissa, myös niissä joissa ei muita eläimiä myydä. Osa eläinkaupoista myy tavaraa vain kissoille ja koirille, kun toisista löytyy mitä vaan maan ja taivaan väliltä, mille eläimelle tahansa. Muutamissa paikoissa on jo ymmärretty nettimyynnin tärkeys, ja kivajalkakaupan ohessa on myös nettikauppa.

Eläinkauppojenkin kohdalla voidaan jälleen todeta, että suurimmat myyntitulot tulevat koiratavaroista. Hieno ajatus olisi pelkästään pikkueläimille suunnattu liike, mutta käytännössä sellainen tuskin kannattaisi. Siksipä kaupan on panostettava koirien ruokiin ja tarvikkeisiin. Kissat tulevat vasta paljon koirien jälkeen jäljessä, vaikka niillekin päivittäin tavaraa myydään. Kissa ei ehkä kuitenkaan vaadi niin paljoa varusteita ja ruokaakin kuluu vähemmän. Kani-, jyrsijä- ja akvaariotavarat jakavat yhdessä kolmannen sijan. Eläinten myyntiin vaikuttanee paljolti kaupan sijainti. Voisin kuvitella, että isoissa kaupungeissa eläimiä myydään vähemmän, sillä kasvattajiakin on helposti löydettävissä. Kaneja ja marsuja myydään tasaiseen tahtiin, mutta harvakseltaan. Sen sijaan hamsterit ja gerbiilit ovat haluttuja. Eläinkaupoilla on usein jopa pulaa myytävistä hamstereista, kun kysyntä on niin kova. Kaloja ei juuri muualta kuin eläinkaupoista saa, joten niitä myös runsaasti myydään.

Omat kokemukset eläinkauppatyöstä ovat tulleet koulun kautta. Olin pariinkin kertaan töissä samassa, suhteellisen suurehkossa eläinkaupassa. Kaupassa myytiin monipuolisesti tavaraa, sekä kaloja, kaneja ja jyrsijöitä. Yhteensä harjoittelua kertyi muutamia kuukausia, joten melko hyvän kuvan eläibnkauppatyöstä harjoitteluiden aikana ehti jo saada.


Mikäli eläinkaupassa myydään eläimiä, täytyy ne tietenkin päivittäin hoitaa. Valitettavasti siinä on kuitenkin eroja kauppojen kesken, kuinka paljon eläinten hoitoon panostetaan. Pävittäinen ruokinta ja asumusten siivous kuuluu kuitenkin töihin joita ei voi jättää koskaan tekemättä. Omalla työpaikallani eläimet pyrittiin opettamaan vessalaatikoille, jotta siivous helpottuisi ja häkit pysyisivät puhtaina. Vessaopetus kuuluikin jokaisen uuden kanin kohdalla tehtäviin. Uudet eläimet yritettiin myös kesyttää mahdollisimman hyvin. Etenkin hamstereita tuli käsiteltyä paljon, sillä ne usein menivät lapsiperheisiin joissa valmiiksi käsikesyä hamsua osattiin arvostaa. Joskus saattoi olla vielä jotain muitakin erityistehtäviä, kuten kanin opettaminen juomaan pullosta. Kaneja myös pidettiin vapaana takahuoneessa aina mahdollisuuksien mukaan.

Akvaariot ovat muuten melko helppohoitoisia, mutta siivouspäivinä niistä aiheutuu työtä pitkäksi aikaa. Akvaarioista vaihdetaan noin kolmasosa vedestä kerran viikossa ja tämähän ei ihan nopea juttu ole. Monessa eläinkaupassa akvaarioita on paljon, joten voitte kuvitella että veden kanssa saa todellakin hetken läträtä. Työpaikallani akvaariot sijaitsivat niin, että vedet sai helposti ja huomaamattomasti vaihdettua myös kaupan aukiollessa. Monessa kaupassa olen kuitenkin nähnyt myös toisenlaisia sijoitteluita akvaarioille ja silloin vesien vaihto tapahtuu luultavasti kaupan ollessa kiinni.

Eläinkaupat eivät monestikaan ole asiakasmäärien suhteen niitä vilkkaimpia kauppoja. Keskeisellä paikalla, esim. kauppakeskuksessa sijaitsevassa kaupassa ravaa kyllä lapsiperheitä jotka käyttävät kauppaa eläintarhana, mutta todellisia asiakkaita piipahtaa harvemmin. Hiljaisina päivinä työ saattaa olla aika tylsääkin. Yleisesti myyntityö ei kuitenkaan ole vain tiskin takana istumista, sillä useat asiakkaat kysyvät neuvoja ja suosituksia tavaroiden ja ruokien suhteen. Tuotteita pääsee siis kunnolla esittelemäänkin.

Hyllyjä täydennetään tietenkin säännöllisesti. Kauppoihin tulee sekä sitä vanhaa tuttua, että uutta tavaraa. Ketjuihin kuuluvilla kaupoilla on valikoimissaan tiettyjä tuotteita, mutta yksityinen voi vaihdella valikoimaa mielensä mukaan ja tilata myyntiin jatkuvasti uusiakin juttuja. Kuormat ovat usein isoja ja niitä purkaessa ja hinnoitellessa päivä kuluu mukavasti. Uusille tuotteille täytyy miettiä hyllystä sopivat paikat ja raivailla tilaa jos sitä ei ole.

Hyllyjen siistimistä tulee tehtyä lähes päivittäin, sillä vähäisetkin asiakkaat sotkevat kyllä kiitettävästi. Välillä tarkastetaan myös ruokien päivämääriä, sillä vähemmän suositut tuotteet voivat päästä vanhaksi. Hukkaan ei mitään kuitenkaan heitetä, vaan parasta ennen päivää lähentelevät tuotteet myydään alennuksessa tai annetaan ilmaiseksi.


Eläinkaupassa työskentelyn monipuolisuus riippuu paljolti siitä, millaisessa kaupassa on töissä. Itse pidän työtä ehkä hieman tylsänä, sillä päivät ovat pitkälti samanlaisia. Asiakkaat lemmikkeineen tietenkin tuovat aina väriä päivään. Parhaiten työ sopii ihmiselle, joka ei halua hirmu tapahtumarikkaita päiviä, vaan tyytyy tuttuihin rutiineihin. Työntekijällä olisi hyvä olla paljon tietoa ja taitoa erilaisita eläimistä. Moni asiakas haluaa neuvoja sopivan ruuan valintaan ja silloin myyjän on tiedettävä eläinten tarpeet ravinnon suhteen ja osattava kertoa hyllystä löytyvistä ruuista. Suurimmilla ruokamerkeillä on yleensä oma edustajansa, joka käy satunnaisesti eläinkaupassa päivittämässä henkilökunnan tietämystä merkin tuotteista. Moni ihminen käy mielellään kyselemässä eläinkaupasta neuvoja erilaisissa lemmikkihinsä liittyvissä ongelmissa ja näihin kysymyksiin olisi hyvä osata jotain vastatakin. Eläintenhoitajan koulutus on työssä iso etu, mutta ei tietenkään välttämätön jos asioihin on kiinnostusta perehtyä omatoimisestikin. Työntekijöiden koirat ja muutkin lemmikit ovat eläinkaupoissa tuttu näky, joten tässä työssä voi hyvin raahata koko eläintarhansa mukaan työpaikalle.

Monet eläinkaupat työllistävät vain kaupan omistajan, mutta osa kaupoista pystyy palkkaamaan toisenkin työntekijän. Työpaikkoja eläinkauppoihin ei kuitenkaan ole oikeastaan koskan auki. Harjoittelupaikkoja löytää kuitenkin ongelmitta. Eläinkauppojen kohdalla pätee sama kuin hoitoloidenkin, eli jos haluat töihin, perusta oma yritys. Kannattavan eläinkaupan perustaminen ei välttämättä ole kuitenkaan helppoa, joten kauppoja syntyy ja kuolee jatkuvasti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit ovat aina tervetulleita. :)