Sivut

torstai 4. helmikuuta 2016

Kanin tiineyden merkit

Otsikon aiheesta on pitänyt kirjoittaa jo pitkään oma postaus, sillä se erilaisine variaatioineen on varmasti suosituin hakusana jolla blogiin tullaan. Tämä ei ole ollenkaan yllättävää, sillä kanin tiineydestä voi välillä olla hankala päästä varmuuteen. Lähes kaikkia merkkejä nimittäin voi esiintyä myös valeraskaalla kanilla. Usein sanotaankin, että ainut varma merkki tiineydestä, on syntyneet poikaset. Kuitenkin kun tiineyksistä kertyy enemmän kokemusta ja kaninsa tuntee hyvin, on välillä aika helppokin sanoa onko tineys oikea vai ei.


Muutokset luonteessa
Ehkä helpoiten huomattava merkki mahdollisesta tiineydestä on muutos kanin luonteessa. Kaikilla kanneilla luonne ei muutu, mutta jos muutosta tulee, se yleensä myös tulee huomattua. Luonne voi kanista riippuen muuttua suuntaan tai toiseen. Meillä luonne on yleensä mennyt tiineyden aikana parempaan suuntaan ja kanista on tullut rauhallisempi ja ihmisystävällisempi. Muutamalla yksilöllä luonne on kuitenkin mennyt myös pahempaan suuntaan ja kanista on tullut itsepäisempi ja äkäisempi. Lähes poikkeuksetta nekin joilla luonne on muuten mennyt paremmaksi, ovat kuitenkin olleet muita kaneja kohtaan kiukkuisia. Etenkin tiineyden loppuvaiheilla on kiukkuisuutta esiintynyt.

Luonteen muutoksia ei tarvitse pelästyä, sillä luonne tasoittuu takaisin normaaliksi poikasten syntymän jälkeen. Omien kokemusta perusteella sanoisin kuitenkin, että naaraat monesti muuttuvat ensimmäisen poikueen jälkeen pysyvästi hieman rauhallisemmiksi. Painotan kuitenkin että tämä ei mitään tutkittua tietoa ole, eikä pelkästään rauhallisemman luonteen toivossa pidä poikuetta teettää!

Lisääntynyt makoilu
Tiineyden loppuvaiheilla naaraas voi makoilla tavallista enemmän. Etenkin jos poikasia on tulossa isompi satsi, ei naaras välttämättä jaksa kamalasti ylimääräistä liikuskella. Kanin ollessa makuulla on helppo myös havaita mahdollinen vatsan kasvu.

Kaivelu
Lisääntyneen kaivelun huomaa parhaiten, mikäli kanilla on siihen kunnollinen mahdollisuus. Itsellä pikkutyttöjen ulkohäkissä on osittain maapohja ja aina kun joku on tiineenä, on maa kaiveltu aivan hirveään kuntoon. Sisäkanilla kaivelu voi kohdistua vaikkapa vessalaatikkoon tai häkin pohjalla olevaan mattoon.


Pesän rakentaminen
Osa kaneista rakentaa pesän vasta hetki ennen synnytystä, mutta monnet kuitenkin rakentevat pesiä jo pitkin tiineysaikaa. Ensisynnyttäjät ovat yleensä ahkerampia harjoituspesän rakentajia, kun taas aiemmin synnyttäneet eivät innostu ihan niin innokkaasti pesiä tekemään. Heinäpesien rakentelu tiineyden aikana on normaalia, mutta jos kani nyppii pesään myös karvoja jo kauan ennen synnytystä, voidaan epäillä sen olevan vain valeraskaana. Yleisenä ohjeistuksena sanotaan, että myös heinäpesien rakentelu tiineyden alkuvaiheissa viittaisi naaraan olevan tyhjä. Itse en tätä kuitenkaan enää allekirjoita, sillä useampi naaraistani on tehnyt heinäpesää jo pian astutuksen jälkeen ja ovat silti olleet oikeasti tiineinä. Ennätys taitaa olla kaksi päivää astutuksen jälkeen alkanut pesän rakennus ja tiineenä kani oli.

Asuinpaikan vaihtumisen tiineysaikana olen huomannut usein käynnistävän pesän rakentamisen. Muutamaan kertaan olen naaraan tiineyden puolivälissä siirtänyt synnytyshäkkiin tai muuten pitänyt sitä syystä tai toisesta hetkisen toisessa häkissä ja aina on heti muuttopäivänä alkanut raivokas pesän rakentaminen.

Vatsan kasvaminen
Tiineyden puolivälin jälkeen saattaa naaraan vatsa alkaa kasvaa. Tätä ei kuitenkaan kaikilla naarailla välttämättä huomaa. Vatsan koko ei juurikaan kerro poikasten määrästä, sillä vatsa voi olla myös muuten turvoksissa. Kaksi naarasta kerran turposi jo parin viikon kohdalla aivan valtaviksi vatsoiltaan, mutta poikasia ne saivat vain kaksi ja kolme. Sen sijaan melko pieniltä vaikuttaneista vatsoista on tullut isoja poikueita.

Itse olen vatsan kasvun huomannut parhaiten pikkukaneilla. Jätit ovat itsessään niin isoja, että isokin poikue jää vatsassa piiloon. Kuten jo aiemmin postauksessa mainitsinkin, on kasvanut vatsa helpointa huomata makuulla olevalta kanilta.

Muutokset syömisessä/juomisessa
Itse en ole koskaan huomannut minkäänlaista muutosta syömisessä tiineyden aikana, mutta koska asiasta usein mainitaan lisään senkin listaan. Juomisen sanotaan mahdollisesti lisääntyvän tiineyden aikana ja syömisestä olen samaa kuullut. Jotkut ovat myös havainneet kanin jättävän ruokansa syömättä synnytystä edeltävänä päivänä.


Poikasten tunteminen vatsassa
Osa kasvattajista osaa tunnustella onko kani tiineenä jo melko aikaisessakin vaiheessa. Itse en osaa, enkä myöskään suosittele ketään kokeilemaan ellei tiedä varmasti mitä on tekemässä. Sen sijaan tiineyden viimeisellä viikolla poikaset alkavat tuntua vatsassa jo aika selvästi ja muutamia päiviä ennen synnytystä myös potkut alkavat tuntua. Potkujen tunteminen edellyttää, että kani pysyy rauhallisena paikoillaan, vaikkapa pöydällä. Kania voi toisella kädellä rapsuttaa ja samalla toinen käsi vierään varovasti vatsan alle. Samalla tyylillä voi myös varovasti tunnustella tuntuuko vatsassa kovia möykkyjä eli poikasia. Jos poikasia on tulossa vähän, niitä ei välttämättä tunne ollenkaan. Samoin olen huomannut käyvän jos poikasia on tulossa paljon. Ilmeisesti tunnelma on niin ahdas, ettei vatsassa pahemmin mahduta liikkumaan ja kaikki poikaset sulautuvat yhdeksi isoksi möykyksi.

Potkuja on myös mahdollista nähdä ilman tunnustelua. Tämäkin onnistuu parhaiten kanin ollessa makuulla. Usein potkut kuitenkin sekoitetaan suoliston normaaliin liikkeeseen, joten voi olla joskus hankala sanoa oliko vatsan liike todella potku vai ei.

Kiukkuisuus urosta kohtaan
Tiine kani ei yleensä anna uroksen enää astua, mutta poikkeuksiakin on. 17 päivää oletetun onnistuneen astumisen jälkeen voidaan tehdä tarkistusastutus. Jos naaras ei tällöin hyväksy urosta, se mahdollisesti on kantavana. Vahinkopoikueen kohdalla ei tarkistusastutuksia pidä tietenkään tehdä, ettei hyvällä tuurilla tyhjäksi jäänyt naaras tulekin oikeasti tiineeksi.

Eläinlääkärin tutkimus
Olen kuullut myös tapauksista, joissa kani on käytetty eläinlääkärillä ultrattavana. Tämä ei kuitenkaan ole mitenkään yleistä. Kanin tiineyden kesto on sen verran lyhyt, että parasta on vaan odottaa ja katsoa tuleeko poikasia. Ultraus on kannattavaa vasta jos poikasia ei ajallaan kuulu, mutta tiineydestä on kuitenkin vahva epäilys.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit ovat aina tervetulleita. :)