Sivut

torstai 28. tammikuuta 2016

Nuppu


4.5.2013 Rumba synnytti valtaisan yhdeksän poikasen poikueen. Poikue oli erittäin odotettu, sillä se oli jo toisen polven omia kasvatteja ja tarkoituksena oli yksi tyttö jättää kotiin. Värikirjoltaan poikue oli hyvin monipuolinen, yhteensä seitsemää eri väriä. Jo heti alussa huomio kiinnittyi kahteen erikoisimman väriseen poikaseen, alikuvioituneeseen japsiin ja mada otteriin. Sen sijaan pieni madagaskar ei herättänyt oikein minkäänlaista kiinnostusta, olihan se niin tylsän ja tavallisen värinen.

Poikasten lähdettyä pesästä en edelleenkään ollut madagaskarista millään tavalla kiinnostunut. Poikanen oli olemukseltaan melko rääpälemäinen, eikä mikään erityisen kauniskaan. Nopeasti se kuitenkin kaunistui, kasvattaessaan pörröisen harjaksen. Aloin kiinnittää poikaseen enemmän huomiota ja havaitsin sen olevan myös luonteeltaan mukava ja yrityisen kiltti. Toukokuun loppuun mennessä olikin jo selvää, että tuo pikkutyttö tulisi jäämään kotiin. Poikanen sai viralliseksi nimekseen Valloittava Valssi ja kutsumanimekseen Nuppu.


Syksyä kohti mentäessä Nupun sisarukset, sekä samaan laumaan syntyneen toisen poikueen poikaset matkasivat kohti uusia koteja. Laumaan kuului Nupun lisäksi enää sen emä Rumba, Rumban sisko Tilda, sekä kaksikon emä Limona. Loppukesästä aloin opettaa Nuppua esteille ja kun ikää tuli neljä kuukautta täyteen, alkoivat estetreenit ihan kunnolla. Nuppu oli hämmästyttävän nopea oppimaan ja pian se hyppikin jo 30cm korkuisia esteitä. Sitä korkeammalla ei tytön kapasiteetti tullut koskaan riittämään, mutta eipä se mitään haitannut kun kisoihin ei kuitenkaan tähdätty. Valjaiden käyttö sujui Nupulta hienosti heti ensimmäisellä kerralla, eikä se koskaan edes tuntunut huomaavan niiden olemassaoloa.

Loppuvuosi oli Nupulle hieman ikävä, sillä sen tultua murrosikään alkoi muu lauma kiusaamaan sitä. Nuppu sai olla harvoin rauhassa missään, sillä jatkuvasti sitä jahdattiin vihaisesti kauemmas. Tämä oli laumalta varsin erikoista käytöstä, enkä ole tuon jälkeen koskaan enää niillä vastaavaa nähnyt. Pahimpina hetkinä suunnittelin jo Nupun erottamista laumasta kokonaan, mutta onneksi ei tullut sitä kuitenkaan tehtyä. Ennen joulua laumaan liittyi Hilla, josta tuli hetkeksi uusi silmätikku. Nupun kiusaaminen unohtui ja tytöstä tuli jälleen tasavertainen jäsen laumaan.


Luonteeltaan Nuppu on oikein ihanteellinen lemmikkikani. Se rakastaa ihmisiä ja hyppää aina tilaisuuden tullen syliin istumaan. Sylistä matka jatkuu monesti vielä olkapäälle. Silitysten perään Nuppu ei ole, vaan se tykkää ihan muuten vaan istuskella sylissä. Tämä innokkuus sylissä olemista kohtaan on esteitä hyppiessä välillä hieman ongelmallinen, sillä kun Nupun laskee maahaan esteen eteen, se kiipeää välillä takaisin syliin. Kanilauman kopin oven avatessa neiti rientää tietenkin aina ensimmäisenä ovelle vastaan. Muiden kanien seurassa Nuppu käyttäytyy aina hienosti ja sopuisasti. Koskaan en ole nähnyt sen haastavan riitaa kenenkään kanssa.

Nupun jälkeläisiä kanilasta löytyy kolme, Nessu Wendy ja Hilma. Nuppu on periyttänyt hienoa luonnettaan jälkeläisilleen hyvin, mutta silti yhtäkään Nupun veroista kania ei poikueisiin ole syntynyt. Emänä Nuppu on ollut mitä parhain. Se on hoitanut hyvin sekä omat, että muidenkin lapset. Pesätarkastuksista neiti ei ole välittänyt yhtään, enkä sen kohdalla ole käsien hajustamistakaan tarpeelliseksi kokenut. Muut kanit Nuppu on saattanut ajaa pesän lähettyviltä pois ja tullut sen jälkeen iloisesti viereeni katsomaan poikasia. Monet kerrat on poikasia tutkittu myös niin, että Nuppu on samalla keikkunut olkapäällä poskea nuollen. Pidän kyllä aika hienona piirteenä sitä, että kani luottaa enemmän hoitajaansa, kuin laumaansa. Nykyään Nuppu on jäänyt poikastouhuista eläkkeelle, mutta varmasti tulee jatkossakin osallistumaan muiden laumassa syntyneiden poikasten hoitoon.

Kaikista kaneistani Nuppu on se tärkein ja rakkain. Sen suvusta löytyy myös muita tärkeimpiä kaneja. Emä Rumba on ensimmäisestä kanilaan syntyneestä poikueesta peräisin ja luonteeltaan Rumba on paljon Nuppua muistuttava. Rumban vanhemmat ovat Limona ja Rolle, jotka ovat kanilan ensimmäisiä asukkaita ja niistä koko kaniharrastus on lähtöisin. Nupun isä Touho oli myös erittäin upea kani, jonka kanssa ei valitettavasti yhteistä taivalta kestänyt edes vuotta. Touhosta jäi kuitenkin paljon mukavia muistoja ja se on myös toistaiseksi ainut kani joka on asunut myös sisäkanina.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit ovat aina tervetulleita. :)