Sivut

perjantai 15. tammikuuta 2016

Hankalat kanin ostajat


Luonnoksista löytyi siellä jo pitempään odotellut postaus, jonka olen joskus kesällä tainnut kirjoittaa. Tällä hetkellä asia ei omalla kohdalla ole ajankohtainen, mutta "mukavahan" tässä on taas muistella mitä pian on taas poikueiden myötä edessä. Jotenkin en yhtään ihmettele sitäkään, että osa kasvattajista laittaa itselleen turhat poikaset vaan suoraan pois, yrittämättä niille edes koteja etsiä.

Kani saatava heti
Tästä löytyy hyvä esimerkki. Sain aamupäivästä kyselyn kanista. Ostaja oli ihan asiallisen oloinen ja olisin kanin hänelle voinut hyvin myydä. Sähköpostissa ostaja kyseli josko voisin soitella hänelle, niin voitaisiin lisää asiasta keskustella. Satun omistamaan muutakin elämää, joten en sitten sen päivän aikana ehtinyt enkä muistanut soittaa. Illalla olikin tullut uusi viesti, jossa kerrottiin kanin jo löytyneen muualta (arvatenkin sellaisen jonka oli samana päivänä saanut hakeakin).

Toisena esimerkkinä sain saman päivän aikana kamalan viestivyöryn kanista kiinnostuneelta (edelleen kun omistan muutakin elämää, enkä vastaile viesteihin samalla sekunnilla). Yhdessä viestissä ostaja mainitsi, että kani olisi ehdottomasti saatava jo viikonlopuksi. Kun vastasin että kani ei silloin ole vielä luovutusikäinen, lopahti ostajan kiinnostus välittömästi.

Turhat kyselijät
Aika montakin kertaa on tullut vastaan tilanne, jossa kanista on kyselty kaikkea mahdollista ja lopuksi on jäänyt vähän sellainen tunne ettei sitä alunperinkään olla oltu ostamassa. Se on kovin kiva kirjoitella romaanin mittaisia vastauksia ja vartavasten kania kuvata, vain saadakseen lopulta kuulla kanin sijaitsevan liian kaukana (kanin sijaintihan oli alusta asti ostajan tiedossa). Tuonkin ajan olisi voinut käyttää johonkin hyödylliseenkin. Tätä turhaa kyselyä tuntuvat harrastavan eniten nuorehkot henkilöt, joten voi olla että se on samalla vain kivaa haaveilua kanista, vaikka sellaisen hankkimiseen ei olisi edes lupaa.

Tarvikkeet mukaan
Mielestäni on jotenkin aika hassua kysellä poikaselle häkkiä ja tarvikkeita mukaan, mikäli asiasta ei erikseen ole ilmoituksessakaan mitään mainittu. Aikuisen kanin kohdalla tämän nyt vielä ymmärränkin. En todellakaan osta jokaiselle poikaselle omaa häkkiä, juomapulloa, ruokakuppia ja vessalaatikkoa, joten mistä niitä myytäväksikään repäisisin. Eläinkauppoja kuitenkin löytyy ympäri suomea (nettikaupoista puhumattakaan), joten onko se nyt liikaa vaadittu että ostaja hankkisi tarvikkeet ihan itse. Eikä etenkään olettaisi, että ne kuuluvat kauppaan ilman lisämaksua. Meidän kaneillahan ei edes ole käytössään yhtäkään tehdashäkkiä, joten täytyy seuraavaa häkkiä mukaan kyselevää käskeä ottamaan oma moottorisaha ja peräkärry mukaan. Ehkä jostakin kerroshäkistä voidaan alin kerros sahata mukaan?

Ei uskalleta sanoa ei
Itse ainakin ymmärrän ihan täysin, mikäli varaaja tulee syystä tai toisesta siihen tulokseen ettei kania haluakaan. Onhan se nyt parempi perua varaus, kuin ottaa kani joka ei tunnukaan sopivalta. Sitä kuitenkaan en ymmärrä, ettei tätä uskalleta kertoa. Äärimmäisen harva laittaa viestiä ja peruu varauksen. Yleisempää on vain kadota täysin mitään sanomatta. En usko että kukaan kasvattaja suuttuu mikäli asiallisesti ilmoittaa ettei kania haluakaan. Ärtymystä aiheuttaa vasta se, kun jätetään asia mainitsematta ja joutuu arvailemaan onko ostaja nyt kania ottamassa vai ei kun mitään ei kuulu. Sama juttu pätee myös silloin vaikka varsinaista varausta ei oltaisikaan tehty, mutta kanista muuten kyselty useampaan otteeseen. Tällöinkin olisi mukava saada ilmoitus ettei kani enää kiinnosta, jotta ei yhteydenottoa enää turhaan odottele.

Kääpiöluppa, kiitos!
Vuodesta toiseen jaksaa naurattaa kyselijät, jotka haluavat jotakin sellaista mitä ei ole edes myynnissä. Kääpiölupat tuntuvat olevan haluttua tavaraa, sillä saan tasaiseen tahtiin tiedusteluja milloin olisi seuraava kääpiöluppa poikue syntymässä. Muuten hyvä, mutta omistan tasan yhden puhtaan kääpiölupan ja sekin on jo eläkkeellä. Missään en ole koskaan edes maininnun että kääpiöluppia olisi myynnissä, ainoastaan että leijonanharjasristeytysteni suvussa on hitunen kluppaa. Muitakin vastaavia kysymyksiä tulee usein. Esim. jos myynnissä on yksi uros, löytyy aina joku joka haluaa ostaa kaksi naarasta.

Ostetaan kania kuin kaupasta
En usko että edes kovin monesta eläinkaupasta voi vaan käydä hakemassa yhden kanin, ilman sen suurempia kysymyksiä myyjän puolelta. Osa ihmisistä kuitenkin kuvittelee, että kani on vain esine muiden joukossa, eikä myyjää kiinnosta minne kaninsa myy. Välillä nimittäin tulee viestejä tyyliin "Ostettaisiin tuo musta kani, voidaan tulla lauantaina hakemaan". Mitäpä sitä turhaan kertomaan esim. millaiseen kotiin kani olisi tulossa, varmasti myyjä on vain onnellinen kun pääsee kanista eroon.

Hinnasta tinkijät
Edes rotukanien hinnat eivät ole sellaisia, että niistä voisi tinkiä. Risteytyksistä puhumattakaan. Ymmärrän kyllä jos kyseessä on 10 000€ kilpahevonen, että silloin hinnasta yritetään tinkiä, mutta kun kyseessä on muutaman kympin kani, tinkiminen ihmetyttää. Alennustahan pitää luonnollisesti saada myös silloin jos tulee hakemaan kania hieman kauempaa. Paras oli tämä eräs ostaja, joka piti tunnin matkaa niin pitkänä ja kalliina, että kyllähän siinä kani pitäisi jo lähes ilmaiseksi saada. Jostain syystä jäi kaupat väliin tämän ostajan kanssa...
Periaatteessa en kaneista maksu tarvitsisi, enhän niitä rahan vuoksi kasvata. Olen kuitenkin sitä mieltä, että jos kanista ei voida/haluta sitä hyvin pientä summaa maksaa, ei silloin ole syytä kania, eikä mitään muutakaan elävää hankkia.

Kani kotiovelle
Omissa ilmoituksissani on yleensä maininta, että kani voi jonnekin kulkeutua. En siis ollenkaan pahastu jos kuljetuksista kysellään. Joskus ostajat tuntuvat kuitenkin olettavan, että kuljetus kotiovelle on ilman muuta myyjän tehtävä. Tässäkin kohtaa jälleen vedotaan pitkään matkaan, joka ilmeisesti sitten on lyhempi kasvattajan suunnalta tullessa.

Sovituista ajoista ei pidetä kiinni
Valitettavan monille kaninhakijoille vaikuttaa olevan hankalaa saapua paikalle sovittuun aikaan. Tullaan silloin kuin parhaaksi nähdään, välittämättä heittääkö aika tunnilla vai parilla sovittuun. Toki jos välimatka on pitempi, ei tarkkaa aikaa pysty välttämättä sanomaan. Tällöin osa fiksusti ilmoittaakin kun aikataulu selkiintyy. Eniten kummastusta herättää ne, joille kerron olevani aikaan x kotona, mutta jotka kuitenkin saapuvat jo reilusti ennen paikalle. Vielä ei onneksi ole käynyt niin ettei ketään olisi kotona, mutta onhan se hankalaa puhelimen välityksellä yrittää kuvailla poikueen kanssa olemattomasti tekemisissä olleelle ihmiselle miten kaksi väriltään täysin identtistä poikasta erottaa toisistaan. Olenkin jo lähes vakavasti harkinnut kanipakettiautomaattia pihaan, josta saa lokerokoodilla noutaa oman kaninsa juuri siihen aikaan kuin huvittaa.

Lopuksi täytyy kyllä vielä mainita, että onneksi mukaviakin ostajia löytyy runsaasti. Tässä oli lueteltuna lähinnä vain niitä, joille kanit eivät koskaan edes päädy. Kannattaa siis miettiä millaisen kuvan ostajana itsestään antaa, mikäli kanin todella haluaa.

5 kommenttia:

 1. Ihanaa, etten olekaan ainoa, joka kirjoittaa aiheesta avautumisia. Kaikki nämäkin esimerkit on tullut vastaan...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taitaa ikävän paljon olla typeriä ostajia liikkeellä :(

   Poista
 2. Totta.
  Itsekin kääpiökoirien kasvattajana on tullut kaikenmoista ostajaa nähtyä. Koira on saatava just ja heti (kerran meni puoli päivää että ostajaehdokas ilmoitti jo ensimmäisen viestinsä perään että saikin koiran jo virosta), jätetään yhteydenottopyyntö ja ei sitten vastata puhelimeen, kysytään hintaa vaikka ilmoituksessa se on näkyvillä (ja sitten kun sen kolminumeroinen summa saadaan selville ei vastata enää lainkaan), varataan pentua ja tulee se soitto että jos haen koiran ens viikolla ja maksankin kuukauden päästä koska ei olekaan rahaa vielä. Pahimmillaan valehdellaan päin naamaa henkilöllisyydestä ja elämäntilanteesta (onneksi on google ja kasvattajaystäviä niin voi tarkistaa onko henkilö edes se joka väittää olevansa).
  Mutta tavallaan kuuluu tähän hommaan, helppoa ei ole etsiä koteja vauvoille mutta kyllä niitä kunnon lemmikinomistajiakin on, kunhan jaksaa odotella ja itse panostaa avoimeen ja rehelliseen myyntiin.
  Mutta kyllä sitä on monta kertaa tullut ihmeteltyä miten pöllöjä ihmiset ovatkaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varmasti on koirapuolellakin paljon hämäriä ostajia, voisin melkein veikata että vielä enemmän kuin kanien/jyrsiöiden parissa. Etenkin jos sattuu juuri jotain söpöä ja pientä "muotirotua" kasvattamaan.
   Sinällään kyllä harmi, koska koira on kuitenkin niin iso hankinta, ettei pitäisi missään nimessä ottaa sitä minkä vaan nopeiten, helpoiten ja halvimmalla saa.

   Poista
 3. Oivoi, niin kuulostavat tutulta. Yksi eniten hiuksia nostattava on juurikin tuo ilmoitus, jossa vain kerrotaan että tulen ostamaan kanin silloin ja silloin, paljon maksaa. Olisi eri asia jos olisin myymässä vanhaa sohvaa, onnellinen vain kun joku sen hakisi pois, mutta että elävää olentoa..

  VastaaPoista

Kommentit ovat aina tervetulleita. :)