Sivut

lauantai 12. joulukuuta 2015

Miten onnistuu poikueen kasvatus lauman keskellä?

Panda miettii mitkäs niitä omia lapsia olikaan...
Tuotantokanipuolella ei ole mitenkään erikoista, että kaninaaras synnyttää ja hoitaa poikasensa lauman keskellä. Lemmikkikanipuolella tämä on kuitenkin harvinaisempaa, eikä netistä juuri löydy tietoa aiheesta. Tämä on sääli, sillä itse olen aikanaan mennyt yhden kaniparin yhteiselon tuhoamaan ihan turhaan, vain siitä syystä etten tälläisestä mahdollisuudesta tiennyt. Nykyään meillä synnytetään lähes poikkeuksetta lauman sekaan ja ajattelin tähän postaukseen hieman koota asiaa aiheesta. Sana "lauma" tuo luultavasti ensimmäiseksi mieleen isomman porukan, mutta tässä postauksessa tarkoittaa samalla myös vain kahden kanin laumaa.

Kun harkitaan poikueen kasvatusta laumassa, on tärkeintä ottaa huomioon kanien luonteet ja porukan kanien väliset suhteet, sekä kaneilla käytössään oleva tila. Jos kanit asuvat pienehkössä tilassa, johon ovat lukittuna huomattavan osan päivästä, ei laumapesintä välttämättä ole hyvä idea. Jos synnyttänyt naaras alkaa puolustaa pesäänsä eikä muilla ole tilaa väistää, saadaan helposti tappelu aikaan. Laumaan synnyttämisen vaatimuksena on reilusti tilaa, esim. isompi karsina/aitaus, sekä luonteeltaan sopuisat kanit. Ripaus onneakin aina tarvitaan, sillä joskus juttu voi mennä pieleen, vaikka puitteet olisi kunnossa.

Vaavit, sekä emänemänemä ja emänemänemänemä.
Jos useampi naaras laumassa synnyttää lyhyellä aikavälillä, on vaarana samaan pesään synnyttäminen. Tämä toimii joskus, mutta kaikki naaraat eivät kuitenkaan ota vieraita poikasia hyvällä. Samassa pesässä ei myöskään voi olla poikasia suurella ikäerolla, sillä pienet jäävät isompien jalkoihin ja kuolevat äkkiä nälkään. Samana päivänä syntyneistä poikasista taas ei aina voi varmaksi sanoa mikä poikanen on minkäkin naaraan, eikä tämä tietenkään kasvatuksen kannalta ole hyvä juttu. Itse olen ratkaissut tämän niin, että rajaan synnyttävälle naaraalle oman tietyn alueen ja poistan aidat vasta kun poikaset ovat syntyneet. Näin naarailla ei ole mahdollista synnyttää samaan pesään oisten kanssa, mutta niitä ei myöskään tarvitse pitempiaikaisesti laumasta erottaa. Poikasten lähdettyä liikkeelle ne yleensä hakeutuvat samaan paikkaan ja emot imettävät niitä yhdessä. Itselläni on parhaimmillaan tainnut kolme emoa hoitaa yhdessä poikasjoukkoa. Joissain tapauksissa tämä voi olla erittäin hyväkin toimintamalli, etenkin jos toisella naaraalla on vain pari poikasta ja toisella monta. Yhdessä imettäessään naaraat voivat tarjota kaikille poikasille maitoa tasaisesti. Alussa naaraat saattavat valkata imetykseen vain omia poikasiaan ja ajaa muita pois, mutta aika äkkiä tuntuvat unohtavan mitkä niitä omia poikasia olivatkaan.

Lauman poikasettomat jäsenet ottavat pikkupuput yleensä hyvällä ja ymmärtävät luonnostaan miten poikasten kanssa käyttäydytään. Meillä ainakin on monesti käynyt niin, että jostakin poikasettomasta lauman jäsenestä on tullut poikasten "hoitotäti", joka viettää poikasten kanssa enemmän aikaa kuin niiden oma emo. Ikinä en ole nähnyt, että poikasia käsiteltäisiin rajusti. Vaikka aikuinen kani ajettaisiin pois tietystä paikkaa, ei poikasta napata pepusta edes vahingossa.

Luna ja lapsenlapsenlapset
Laumakasvatuksen etuna uskoisin olevan myös sen, että poikanen tottuu jo pienenä erilaisiin kaneihin ja näkee erilaisia toimintamalleja. Otetaan esimerkkinä vaikka arkuus ihmistä kohtaan. Jos poikaset elävät pelkästään emonsa kanssa, ne näkevät päivittäin kuinka emo pakenee ihmistä ja mahdollisesti alkavat itsekin toimia näin. Jos taas porukkaan kuuluu myös kaksi kesyä kania, poikaset pääsevät näkemään ettei ihminen niin kovin pelottava olekaan. Osa luonteesta tulee jo perintönä vanhemmilta eikä sitä osaa voi muuttaa, mutta paljon luonteeseen vaikuttaa myös ympäristötekijät.

Vaikka omalta kohdalta löytyykin vain positiivisia kokemuksia laumakasvatuksesta, olen kuullut myös huonommista kokemuksista. Joillakin esim. naaraat ovat tappaneet toistensa poikasia. Itsellä kuitenkin on myös emo-ominaisuuksiltaan täydellinen kani kasvatuksen tavoitteena, joten tämä laumakasvatus mittaa aika hyvin tätä ominaisuutta. Jos jotain ongelmaa tulisi selkeästi ilman pätevää syytä, harkitsisin vakavasti kanin ja sen jälkeläisten poitamista kasvatuksesta.

2 kommenttia:

  1. Meilläkin kanit synnyttävät aina laumassa, mutta kerran on käynnyt niin, että ovat synnyttäneet samaan pesään, milloin lauman johtaja tappoi muutaman toisen kanin poikasen. Mutta muuten minullakin on vain hyviä kokemuksia

    VastaaPoista
  2. Ihania poikasia!

    bunnyatmosphere.blogspot.fi

    VastaaPoista

Kommentit ovat aina tervetulleita. :)