Sivut

perjantai 4. joulukuuta 2015

Madoille kyytiä


En ole vielä koskaan kania madottanut, koska turhan takia en matolääkkeitä viitsi antaa. Kaneilla ihan yleisenäkin suosituksena on madottaa vain tarpeen vaatiessa ja ilmeisesti muidenkin eläinten kohdalla ollaan hiljalleen tähän malliin siirtymässä.

Rolle ja Wellu on nyt syksyn aikana laihtuneet jonkin verran. Mitenkään hälyttävän laihoja eivät ole, mutta luut kuitenkin tuntuu ihan eri tavalla kuin muilla kaneilla. Myös Limonalla on vähän samaa vikaa, joskin sen kohdalla voi kyse olla vanhenemisestakin. Vaikka 4,5 vuotta ei kääpiölupalle ole vielä paha ikä, on Limona selvästi vanhentunut viimeisen vuoden aikana olemukseltaan. Koska Rollen ja Wellun kohdalla ei selvää syytä laihtumiseen ole, madotan ne kokeeksi. Tietääpä sitten onko kyse madoista vai jostain muusta. Myös Limona saa matokuurin ja mahdollisesti joku muukin jos vielä luisevan tuntuisia kaneja löytyy. Oikeaoppisesti pitäisi tietenkin koko lauma madottaa kerralla, mutta en kyllä millään jaksa 27 kania käydä läpi useampana päivänä. Ja toisaalta kun muilla ei mitään merkkejä madoista ole, niin ei niitä voi ainakaan haitallisissa määrin niillä olevan.

Huomena selviää miten helposti lääkkeet nassuun menevät. Luultavasti helposti, kun sotkee jonkun herkun sekaan ja tarjoaa ennen ruokintaa. Kissatkin taitavat lääkkeestä osansa saada ja niiden kanssa saa kyllä vähän taistellakin...

Axiluria on myynnissä kahta vahvuutta ja kaneille suositellaan kevyempää tavaraa. Itse hankin kuitenkin tätä vahvempaa, sillä loppupeleissä on edullisempaa kuin kevyempi. Muuta eroahan noissa ei ole, kuin että nämä vahvemmat nappulat pitää laittaa useampaan osaan että saa oikean annoksen. Kevyempiä ei tarvitsisi niin paljon pilkkoa.

2 kommenttia:

 1. Jos ei vaan jaksa kaikkia kaneja madottaa, eikö pitäisi silloin jo luopua osasta laumasta. Kyllä on jaksettava jos on 27 pupua itselleen haalinut. Itsellä toista kymmentä elukkaa myös eikä tulis mieleenkään edes sanoa että ei jaksa/viitsi, vaikka kuinka väsyttäis tms...

  Niin ja tuosta madotuksesta: jos vain osan madotat ja osaa et, joudut tekemään koko homman myöhemmin uudestaan. Oireettomat kanit voivat kantaa matoja ihan yhtä hyvin kuin nekin jotka ovat vähän laihtuneet, eli jos madotat vain muutaman kanin, ei madotus auta yhtään mitään kun madot tarttuvat takaisin samantien.
  Matokuuri kaikille ja häkkien kunnollinen putsaus kuurin aikana pariinkin otteeseen, vasta silloin lähtee suolistoloiset. Jos ei jaksa turhia madotella niin kannattaa satsata kerran kunnolla eikä niin että turhaan kasvattaa loisten lääkeresistenssiä ja madottelee miten sattuu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En nyt kuitenkaan koe tarpeelliseksi tupata lääkettä kolmeenkymmeneen eläimeen, jos niistä vain kolmella on MAHDOLLINEN EPÄILYS madoista (en siis esim. papanoita tutkimalla ole matoja havainnut). Eri asia oli tietenkin jos kyseessä olisi joku tauti, joka vaatisi oikeasti koko lauman lääkitsemisen. Jos näillä on madotuksesta apua, niin sitten voi miettiä koko porukankin madotusta. Ne saa kyllä kätevästi kolmessa erässäkin madotettua, kun asuvat kolmessa eri yksikössä täysin eristyksissä muista. :)

   Poista

Kommentit ovat aina tervetulleita. :)