Sivut

sunnuntai 8. marraskuuta 2015

Sinisilmien klaani


Erilaiset x-kirjavat ja valkoiset sinisilmäiset ovat aina olleet suosikkivärejäni kaneissa. Pitkään ehdin omasta sinisilmäisestä haaveilla, ennen kuin sellaisen onnistuin kanilaan hankkimaan. Tuo ensimmäinen kanihan oli tietenkin Julius, joka seuraavana vuonna sai kaksi sinisilmäistä jälkeläistä, Wendyn ja Nessun. Tänä vuonna sinisilmien määrä kasvoi vielä, kun alkuvuodesta hankin osaomistukseen x-kirjavan Justuksen. Lisäksi poikueista jäi kotiin neljä sinisilmäistä poikasta. Ainoastaan yhden sinisilmäisen kasvatin olen raaskinut maailmalle päästää, muuten on tullut myytyä vain pienellä valkoisella pilkulla ja normaaleilla silmillä varustettuja x-kirjavia.


Sinisilmäisyyttä ja ylipäätään x-kirjavuuttaa aiheuttaa x-geeni. Geeni on siitä hauska, että jos sen perii kummaltakin vanhemmalta, tulee kanista valkoinen sinisilmä. Jos geenin taas saa vain toiselta vanhemmalta, tulee kanista x-kirjava. Kirjavuus saattaa olla ihan mitä tahansa. Yleensä se on vaihteleva määrä väriä nenässä, mutta välillä kanilla voi olla myös huomattavasti isompia valkoisia alueita. Tästä esimerkkinä vaikkapa Domi, jonka väritys muistuttaa hollantilaiskuviota, vaikka ihan x-kirjava kyseessä kuitenkin on. Vastaavasti x-kirjavuss voi olla ainoastaan yksi huomaamaton vakoinen karva jossakin päin kania. Sinisiä silmiä ei kaikilla x-kirjavilla ole, mutta isomerkkisiltä ne useimmiten löytyvät.

Rotukaneilla ainoastaan valkoinen ss on näyttelykelpoinen väri. X-kirjavilla ei ole ulkomuotonäyttelyihin asiaa. Tästä syystä rotukanipuolella ei sovi valkoisia sinisilmiä sekoitella muihin väreihin, ellei tarkoituksena ole valkoista sinisilmäistä jalostaa. X-kirjavuus voi kulkea piilossa pitkään, eikä ole kasvattajalle mukava yllätys jos se jossakin vaiheessa esille pomppaa. Risteytyskaneilla asialla ei kuitenkaan ole väliä, sillä monen polven risteytystä harvemmin rotukanijalostukseen mukaan otetaan. Ja jos otetaan, sen taustat todennäköisesti tutkitaan tarkkaan läpi.

X-kirjavuutta voi esiintyä kaikenvärisissä kaneissa, mutta etenkin rotukaneilla kirjavat yleensä ovat mustia tai luonnonharmaita. Valkoinen sinisilmäinenhän on aina geneettisesti jonkin muun värinen ja musta ja luonnonharmaa ovat ne värit mitä eri värejä sekoittelemalla nopeasti ulos saadaan.


Itse tykkään x-kirjavista jopa enemmän kuin valkoisista sinisilmäisistä ja juuri siitä syystä että kuvio on joka kanilla erilainen ja persoonallinen. Jatkossakin pyrin siis siihen, että poikueisiin syntyy kumpaakin väriä, eikä pelkkää valkoista. Toiveena olisi saada keltamusta japanilainen reilun kokoisilla merkeillä ja jos tuuri käy, saattaa tämä ensi vuonna toteutuakin.


X-kirjavuutta voi esiintyä myös kaneilla, jotka ovat kirjavia jo jonkin toisenkin geenin puolesta. Tästä esimerkkinä on "tuplakirjava" Kaapo. Kaapohan on perhoskuvion lisäksi myäs x-kirjava. Perhoskuvioiselta kanilta on x-kirjavuutta vaikea nähdä ja varmaksi sen voikin sanoa vain jos silmät ovat siniset. Kaapon silmät ovat erikoiset puoliksi ruskeat ja puoliksi siniset. Tämä on siis myös mahdollista x-kirjavilla, että silmästä vain osa on sininen. Ompa niitäkin kaneja olemassa, joilla vain toinen silmä on sininen ja toinen normaalin värinen.

1 kommentti:

Kommentit ovat aina tervetulleita. :)