Sivut

keskiviikko 4. marraskuuta 2015

Siivoilua


Kanihäkkien siivoamisen suhteen ei meillä mitään tiettyä rutiinia ole. Vessalaatikoita ei ole käytössä kuin parilla kanilla, mutta kaikilta löytyy kyllä se tietty vessapaikka. Tämän kohdan tyhjennän aina kun tarvetta näyttää olevan ja koko häkin perusteellinen tyhjennys on sitten harvemmin. Tyttölaumoilla käytännöt on hieman erilaiset, kun isoissa porukoissa eivät ole päässeet kompromissiin vessapaikasta ja tekevät kaikki tarpeensa eri paikkoihin. Moni suosii kaneilla vessalaatikkoa heinäpaikan yhteydessä, mutta meillä kanit jostain syystä pitävät kakkapaikat mahdollisimman kaukana heinistä.


Kuivikkeena häkeissä on purua, joka on tilanteesta riippuen joko omaa tuotantoa tai ostettua Pölkkyä. Turvetta olen myös miettinyt, mutta jokainen turvekuivitetussa tallissa käynyt varmasti tietääkin että turvepölyä on aivan kaikkialla. Puruun sekoitettuna voisi ehkä mennä paremmin. Näin ulkotiloissa puru on oikein hyvä kuivike, eikä ole koskaan ollut minkäänlaista ongelmaa kantapäiden kulumisen kanssa, mikä on monen matolla elävän kanin ongelma. Samalla puru tarjoaa virikettä, kun sitä voi mielensä mukaan kaivella. Myös heinänsä kanit saavat suoraan häkin pohjalle, joten heinäkin on aina ympäri häkkiä. Tyttölaumoilla lähinnä heinää kuivikkeena käytänkin, sillä purua menisi valtavia määriä.


Siivousvälineitä löytyy moneen lähtöön ja kalusto on hitusen jykevämpää kuin perus sisäkaninomistajalla. Löytyy talikkoa, hankoa, lapiota monessa koossa, haravaa ja harjaa. Kanilan häkit vedän yleensä ensin haravalla tai talikolla käytävälle ja loppusilaus vielä harjalla. Hiljalleen siirtelen jätekasaa lähemmäs ovea ja lopulta heittelen sen kottareihin, joilla likaiset purut ja heinät matkustavat tunkiolle. Muut kaniosastot siivoa suoraan kottareihin. Siivoilun ajaksi kanit yleensä pääsevät ulos odottelemaan.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit ovat aina tervetulleita. :)