Sivut

maanantai 30. marraskuuta 2015

Kanien papereista ja kasvattajanimistä

Lisäys 17.8.2019 //Postauksesta on julkaistu uusi paranneltu versio, johon pääset tästä.

Kuka voi tehdä kanille paperit?
Yleisenä harhaluulona on, että vain virallinen, kasvattajanimen omaava kasvattaja voisi myydä kaneja papereilla. Tämän takia maailmassa onkin runsaasti paperittomia rotukaneja, jotka paperittomuudesta johtuen luetaan virallisesti risteytyskaneiksi. Niiden aitojen risteytysten kohdalla taas ei usein tulla edes ajatelleeksi, että jonkinmoiset sukutiedot voisi kanin mukana antaa. Todellisuudessa kuka vain voi tehdä kanille paperit, eikä mikään estä niitä myöskään risteytyskanille tekemästä.


SKY:n paperit/rekisteritodistus
Suomen kaniyhdistyksen pohjaa voivat käyttää kasvateillaan kaikki kyseisen yhdistyksen jäsenet, oli kyseessä sitten nimellinen kasvattaja tai ei. Pohja ei ole missään vapaasti kopioitavissa, vaan se pitää käyttöönsä erikseen pyytää. Paperi annetaan kanin ostajalle aina kaksin kappalein, sillä muuten kanin rekisteröinti ei onnistu. Se että kani omistaa kuvan mukaiset paperit, ei automaattisesti tarkoita että se olisi rekisteröity. Kasvattaja ei edes pysty poikasia saamaan rekisteriin, sillä ikäraja siihen on 4kk ja kanin pitää tietenkin ensin käydä myös näyttelyissä. Mikäli papereihin on merkitty kanin rekisterinumero ja paperin alaosa on täytetty, on kani rekisterissä.

Kanin rekisteröinti onnistuu vain mikäli se omistaa SKY:n paperit. Mikään pakko kanin ei kuitenkaan ole rekisterissä olla, joten näyttelyissä käyvä rotukanikaan ei välttämättä SKY:n papereita tarvitse.Oma sukutaulupohja
Mikäli ei kuulu kaniyhdistykseen, eikä näin ollen voi SKY:n pohjaa käyttää, voi sellaisen tehdä itse. Tämä ei ole millään tavalla kiellettyä ja kani on tällöinkin ihan yhtälailla paperit omaava. Kuvassa yksi esimerkki kasvattajan itse tekemästä paperipohjasta, mutta jokainen voi tietenkin tehdä juuri sellaisen kuin itse haluaa.

Itse tehtyä sukutaulua ei tarvitse antaa kuin yhtenä kapaleena, sillä omatekoisella paperilla kania ei voida rekisteröidä.


Lemmikkikanin tiedot
Lemmikkikanin tiedot lomake on vapaasti kopioitavissa kaniyhdistyksen sivuilta. Paperia voi käyttää rotukaneilla joita ei ole tarkoitus rekisteröidä tai risteytyskaneilla, jotka nyt eivät tietty rekisteriin muutenkaan pääsisi. Itse tykkään tästä pohjasta kovasti siksi, että siihen tulee sisarusten tarkat tiedot ja näin poikasen ostaja voi myöhemmin löytää kaninsa sisaruksia.

Miksi tehdä kanille paperit?
Suullisesti myyntihetkellä tai sähköpostissa kerrotut tiedot katoavat tai unohtuvat helposti. Paperilappusella on paremmat mahdollisuudet pysyä tallessa useitakin vuosia. Jos kani joskus myydään eteenpäin, saa uusikin omistaja tietää kanista muuta kuin että "kolmevuotias tämä taisi olla ja joku kääpiömix".

Paperista näkee helposti myyjän yhteystiedot ja myyjään saa tarvittaessa yhteyden useammankin vuoden jälkeen.

Paperiton rotukani on aina virallisesti risteytys, sillä sen puhdasrotuisuudesta ei ole mitään todisteita.

Miten voin saada kasvattajanimen?
Kasvattajanimeä voi hakea Suomen kaniyhdistyksen tai Kaniininkasvattajat ry:n kautta (jälkimmäisen kohdalla nimen myöntää Suomen kani- ja jyrsijäliitto ry). Kummallakin yhdistyksellä on omat vaatimuksensa nimen myöntämisen suhteen. Kasvattajan tehtäväksi jää miettiä kummasta yhdistyksestä kokee enemmän hyötyvänsä. Toki on mahdollista kuulua kummankin yhdistyksen listoille ja moni kasvattaja hakeekin ensin kasvattajanimen Kaniininkasvattajilta (joilla löyhemmät kriteerit) ja vasta myöhemmin Kaniyhdistykseltä.

Risteytyskaneille ei voi kasvattajanimeä miltään viralliselta taholta saada, mutta sellaisen voi omatoimisesti ottaa käyttöön. Tätä näkee lähinnä esteristeytyksillä, mutta mikään ei tietenkään estä nimeä ottamasta myös muille risteytyskaneille. Periaatteessa myös rotukaneja voi kasvattaa epävirallisella kasvattajanimellä (ja näin tiedän muutamien tekevänkin), mutta se ei ehkä kuitenkaan ole kovin suotavaa, sillä tällöin epäviralliset ja viralliset kasvattajanimet menevät helposti sekaisin.

Vaikka epävirallisia kasvattajanimiä eivät mitkään säännöt koskekaan, täytyy sen verran käytöstapoja löytyä, ettei ota kenenkään muun nimeä käyttöönsä. Koskien ihan kaikkia eläinlajeja. Huomioitavaa on myös se, että kyseistä kasvattajanimeä ei voi enää myöhemmin saada viralliseksi, jos sitä on epävirallisesti jo aiemmin käyttänyt. Ei siis kannata käyttää sellaista nimeä, minkä joskus voisi mahdollisesti viralliseksikin kasvattajanimekseen saada.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit ovat aina tervetulleita. :)