Sivut

maanantai 16. marraskuuta 2015

Hankkisinko kanin vai marsun?


Kani ja marsu ovat pitkälti saman tyyppisiä eläimiä. Tästä syystä ne päätyvätkin monesti vaihtoehdoiksi, kun halutaan jokin kiva lemmikki. Ne eivät ole yhtä vaativia ja sitovia kuin kissat ja koirat, mutta kuitenkin enemmän puuhaa tuottavia kuin vaikkapa hamsterit. Kummatkin ovat omalla tavallaan kivoja eläimiä, joten voi olla vaikea valita kumpaan lajiin lopulta päätyy. Täältähän löytyy kumpiakin, joten tässä postauksessa hieman vertailen kania ja marsua keskenään.

Hinta
Kanien ja marsujen hinnat pyörivät suunnilleen samoissa summissa ja kummallekin lajille on myös hankittava pääpiirteittään samat tarvikkeet. Kuukausittaiset kulutkin ovat samaa luokkaa. Hinnan suhteen kanilla ja marsulla ei eroa siis ole.

Määrä
Marsuja tulisi olla aina kaksi, mutta kani pärjää yksinkin. Itse tosin suosittelen kanejakin aina sen kaksi hankkimaan, kun kyseessä kuitenkaan ei erakko eläin ole.

Valinnanvara
Sekä kaneja että marsuja löytyy lukuisissa eri väreissä ja useammissa turkkimuunnoksissa (marsuja myös kokonaan karvattomina). Marsu kuitenkin on aina se kilon pötkö, kun kanirotujen välillä taas on monenkin kilon eroja painoissa. Rakenteeltaan kaneja on myöskin monessa muodossa, on pientä palloa ja rusakkoa.

Harrastusmahdollisuudet
Mikäli lemmikin kanssa haluaa jotakin harrastaa, voi kanin tai marsun kanssa suunnata näyttelyihin. Kanin kanssa voi harrastaa myös estehyppyä. Kotioloissakin kanin kanssa voi puuhastella monenlaista, kun marsu taas hengailevat mielellään keskenään.

Sosiaalisuus
Kanin helposti ajatellaan olevan koiramainen lemmikki, kun marsu taas on pelkkä arka häkkieläin. Näin ei kuitenkaan ole, mikäli marsu on hyvin kesytetty. Kesy marsu on ihan yhtä seurallinen ja ihmisrakas kuin kanikin. Kanin tavoin myös marsut voivat oikein hyvin elää vapaana asunnossa, vaikka yleisemmin niitä häkissä pidetäänkin.

Melusaaste
Kanihan ei käytännössä saa itsestään kunnollista ääntä ulos, joten metelöidessään ne turvaituvat jalan paukutteleuun, kaiveluun tai vaikkapa kalterin rämpyttelyyn. Saattaahan tämäkin toki ainakin yöaikaan samassa huoneessa nukkujaa haitata, mutta sanoisin äänen olevan aika vähäistä marsuun verrattuna. Nälkäisen marsun huuto vastaa lähinnä palohälytintä ja ääni kantaa helposti imurinkin äänen yli.

Aktiivisuus
Nuoret marsut liikkuvat paljon, mutta vanhemmiten ne laiskistuvat ja viettävät aikaa eniten lepäillen. Marsut eivät myöskään ole liikkeessä pitkiä aikoja kerrallaan ja onhan se ihan ymmärrettävää kun päärynäpötkylää kannattelee aivan olemattomat jalat. Kani liikkuu enemmän ja pysyy aktiivisena myös vanhemmaksi kuin marsu.

Elinikä
Kaneilla elinikä riippuu rodusta, mutta ainakin pienet rodut voivat saavuttaa kymmenen vuoden iän. Marsutkin voivat samoihin lukemiin päästä, mutta normaali elinikä on kuitenkin lyhempi. Yleisesti kani ja marsu ovat kuitenkin melko samanlaisia eliniältään ja tuuristahan se paljolti riippuu kauanko lemmikin seurasta saa nauttia.

Tuossa oli muutamia lemmikin hankintaan varmasti vaikuttavia asioita. Yhteenvetona voisi sanoa, että kani sopii ihmiselle joka haluaa enemmän toimintaa ja marsu taas rauhallisempaa lemmikkiä kaipaavalle. Mikäli lemmikkiä suunnitellaan lapselle, suosittelisin itse hankkimaan mieluiten kanin. Kumpikaan laji ei liikaa retuuttelua kestä, mutta sanoisin marsun olevan kuitenkin särkyvämpi kuin kanin. Marsulle voi sylistä tipahtaminen olla kohtalokasta, kun kanin kanssa yleensä selvitään säikähdyksellä. Marsu tosin on muuten helpompi käsitellä kuin kani.

Vielä parisenkymmentä vuotta sitten oli hyvin yleistä pitää kania ja marsua samassa häkissä. Tätä ei kuitenkaan enää suositella, sillä kani voi olla marsulle vaaraksi ja ovathan ne muutenkin aivan eri lajeja. Nykyään vaahdotaan paljon myös pasteurellan vaarasta, mutta tämä asia on täysin liioiteltua. Jostain kumman syystä ihan muutaman vuoden sisään on keksitty, kuinka kaneja ja marsuja ei saisi edes samassa taloudessa pitää. Eniten asiasta tuntuvat jauhavan ne, joilla ei asiasta edes ole minkäänlaista kokemusta. Lähinnä harhaluulo elää kanipuolella, marsuihmiset eivät asiasta juuri puhu. Mahdollistahan toki on, että kani tartuttaa marsuun pasteurellan. Riski tähän on kuitenkin pieni, joten sen vuoksi ei tarvitse jättää marsua kanitalouteen hankkimatta. Monella marsukasvattajalla on kaneja samoissa tiloissa marsujen kanssa ja onhan se nyt aika kummallista että marsuja ja kaneja ennen samoissakin häkeissä on pidetty, jos marsut olisivat järjestelmällisesti aina kuolleet.

1 kommentti:

  1. Ihana blogi, johon ensimmäistä kertaa törmään! Mulla on itselläni agilitylammas blogi ja löysin jotain sun vanhoja lammaspostauksia. Ihan mahtavaa, että muutkin ovat innostuneet lampaiden hoidosta :)

    http://riiviotjakaurakamu.blogspot.fi/

    VastaaPoista

Kommentit ovat aina tervetulleita. :)