Sivut

lauantai 22. elokuuta 2015

Muutosta ruokintaan

Koko kanien ruokinta ei sentään uusiksi ole mennyt, kyse on nyt ainoastaan pellettiruuasta. Edelleen siis vedellään luomuheinää ja vuodenaikojen mukaan vaihtelevaa tuoretta, kuten ennenkin. Näiden lisäksi kolmisen vuotta puput ovat saaneet Rabbit Royalea. Siinä ei mitään varsinaista vikaa ole ilmennyt, muuta kuin että hinta on hiljalleen noussut ylöspäin. RR on myös poistunut/poistumassa monien Agrien valikoimista (puhumattakaan siitä että koko Agrimarket on tästä kaupungista loppumassa). Jokin muu ruoka on siis ollut mietinnässä. Laadukkaista kaninruuista oikeastaan ainut järkevän hintainen olisi Hobby plus (mikäs se nykyiseltä nimeltään mahtoikaan olla?). Mutta kun siihen on lisätty antibioottia, en sitä halua syöttää. Kyllä, määrät ovat hyvin pieniä eikä niistä pitäisi olla haittaa, mutta jatkuva antibiootin syöttö ei vaan oikein sovi omiin periaatteisiin. Muut ruuat ovatkin sitten turhan hinnakkaita tälle laumalle. Ja vaikka kaneja vain pari olisikin, en siltikään näkisi kovin tarpeelliseksi maksaa älyttömiä kilohintoja pelletistä, joka saattaakin sisältää lähinnä heinää. Olkoon sitten muuten kuinka huippua tahansa.

Koska sopivaa ruokaa ei valmiina löytynyt, päätin sellaisen sekoittaa itse. Hieman siinä sai laskeskella, mutta lopulta kehittyi itseä miellyttävä resepsi.


Mitenköhän tätä ruokaa kuvailisi? Pelletti-siemenseos? Seos muotoinen ruoka on meillä todettu parhaimmaksi, joten samalla linjalla jatketaan. Kaikille tälläinen ei välttämättä sovi, mutta omat puput syö kaiken, eikä valikoimisongelmaa ole. Ja kun kaikki ainekset on kaneille maistuvia, ei ole mitään syytä jotain aineksia kupin pohjalle jättääkään.

Kuitua ruassa on 15%, valkuaista hieman vajaa 15% ja rasvaa 3%. Eli melko samoja lukemia kuin monissa muissakin kaninruuissa. Tätähän voi vielä jatkaa jollakin ainesosalla, mikäli jotakin lukemaa pitää saada muutettua suuntaan tai toiseen. Suunnitteilla on vielä oma resepti jättikaneja (etenkin kasvavia sellaisia) varten. Kilohintaa en ole ainakaan vielä jaksanut laskea, mutta jotakin 1-2€ väliltä se on.

Seuraavaksi esiteltynä mistä seos koostuu.


Eggersman Horse & Pony täysjyväpelletit
Kevyehkö hevospelletti. Valkuaista tässä on kanille liian vähän ja E-vitamiinia taas turhan paljon. Liiallinen E-vitamiinin määrä on yksi isommista ongelmista, miksi hevosrehut eivät kaneille sovi. Tässä kuitenkin E-vitamiinin määrä on hyvin vähäinen verrattuna vaikkapa Suomessa myytäviin Racing rehuihin. Oikealla sekoitussuhteella valmiin seoksen E-vitamiinin määrä ei nouse liian isoksi.


Eggersman hedelmämysli
Ravintoaineiltaan ei mitenkään erikoinen, valkuaista ja kuitua liian vähän, sekä E-vitamiinia reilusti. Menee kuitenkin hyvin muiden sekana. Tämän tarkoitus valmiissa seoksessa on tuoda maistuvuutta (aivan hana hedelmäinen tuoksu!).


Soija
Soijarouhetta piti ostaa, mutta jostain syystä tämä on kyllä pellettimuodossa? Sisältää valtavasti valkuista ja rasvaakin on reilun puoleisesti. Valkuaisen takia tämä on seokseen päätynyt. Ainoana miinuksena on se, että mahtaako olla GMO soijaa? Soijaahan nyt tosin on lähes kaikissa kaninruuissa, eikä niidenkään alkuperästä taida kamalasti tietoa olla.


Racing Greenline
Greenline on jo pitemmän aikaa kuulunut meillä kanien ruokintaan. Greenline on 100% sinimailasta ja tuo seokseen kuituja. Hevosille Greenline tarjotaan turvotettuna ja kaneillekin sitä aluksi varmuudeksi turvotin, mutta kuulemma ei kanit turvotusta tarvitse. Nykyään menee siis kuivana.


Kaura
Perinteinen kaninruoka kaura, kuuluu myöskin seokseen. Helposti saatavilla ja halpaa hinnaltaan. Sellaisenaan vähän yksipuolista ruokaa kaneille, mutta seokseen sopii.


Rabbit Royale
Rabbit Royalestakaan ei ihan kokonaan ole luovuttu, vaan sitä löytyy seoksesta. Eihän sitä nyt hyväksi todetusta voida kokonaan luopua.

Varmasti joo helpommallakin sopivaa ruokaa saa, mutta ei tuo punnitseminen ja sekoittelu niin kamala homma ole. 40kg tätä on nyt valmiina odottelemassa ja aineksia löytyy runsaasti vielä varastosta. Alkuvarastoon meni toki isompi summa rahaa, mutta pitkällä tähtäimellä tulee paljon halvemmaksi kuin pelkkä Rabbit Royale.

Yllä esiteltyjen lisäksi varastossa on muutama muu rehusäkki, joista juttua seuraavaksi.


Riista-Elo
Kokeilumielessä otin tätä yhden säkin, kun tuntuu etenkin tuotantokanipiireissä olevan melko käytetty ruoka. Sellaisenaan ei kovin erikoista, rasvaa hieman liian reilusti ja valkuaista ja kuituja liian vähän. Vaatii siis melkein jotain muuta rinnalleen. Esim. Greenlinen kanssa voisi olla ihan kelpo ruokaa. Maistuvuus tällä on pelletiksi erittäin hyvä. Välttämättä tätä en toista säkkiä enää osta, ellen sitten keksi tätä käyttää osana jotakin uutta seosreseptiä.


Racing Mash
Tämä ei ehkä niinkään sovellu päivittäiseen käyttöön, mutta satunnaisena herkkuna menee. Mashin pitäisi olla myös maistuvaa, joten tästä voisi olla apua tilanteessa missä kani pitää saada syömään nopeasti jotakin (esim. sairastapauksissa). Pelletti sisältää mm. pellavaa ja on näin vatsaystävällinen.


Eggersmann - lisäravinto laiduntaville hevosille
Tätä ostin lähinnä tulevaa jättikaniseosta silmällä pitäen. Sellaisenaan ei kovin erikoista ruokaa. 


Racing Protein
Ruokalähetille annoin ohjeeksi tuoda tätä jos soijaa ei löydy. Soijaa oli, mutta sain kuitenkin tätäkin säkillisen. Kyseessä on siis valkuaisrehu. Muuten ihan ok, mutta E-vitamiinia liikaa. Ei kuitenkaan sen suhteen Racing rehujen pahimmasta päästä. Kasvaville jäteille syöttelen säkin loppuun pieninä määrinä, mutta enempää ei tätä ole tarvetta ostaa.

2 kommenttia:

 1. Ihan btw, soijarouhe on valkuaisrehutiiviste, elikkäs oikeastikin tuollaista pellettirouhetta, säkin pohjalla enempi jauhoa ja muutoin rouhe on perus pellettipapanaa. Ite syötelly pari säkkiä kaviokkaille ja näyttäs ihan samalta, eli ihan oikeaa tavaraa tuli sinunkin siis ostettua :)
  Ja joo, todennäköisesti on gmo mutta minkäs teet, eipä luomusoijaa löydy eläinten rehuista oikeastaan juuri mistään. :/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No hyvä jos tuolta kuuluu näyttää. Kuvien perusteella sain sen käsityksen että ihan oikeasti rouhetta olisi. :)

   Poista

Kommentit ovat aina tervetulleita. :)