Sivut

sunnuntai 12. huhtikuuta 2015

Hei hei hermeliinit


Tänään koitti päivä jolloin meidän hermeliinikolmikko lähti kohti uusia seikkailuja. Hermeliineiksihän näitä on aina tullut sanottua, vaikka Luna porukan ainut hermeliini onkin. Pandassa on hermua puolet ja Nellassa vain neljäsosa. Toivottavasti viihtyvät uudessa kodissa ja saavat elellä tyttyväisinä yhdessä vielä monet vuodet. Vaikka nämä tyttöset pois lähtevätkin, tulee hermeliiniveri virtaamaan kanilan kaneissa jatkossakin. Laumaan kun kuuluu edelleen Lunan poika Paskis, sekä Nellan poika Kaapo.


Luna saapui meille 12.8.2011 yhdessä Limonan kanssa. Lähes vuoden tytöt ehtivät yhdessä asua, ennen kuin ne tyhmänä menin erottamaan Limonan poikasten takia. Kyseessä oli ensimmäinen kasvattamani poikue ja olin silloin vielä siinä luulossa ettei synnyttävän naaraan kanssa voi toista kania pitää. Loppukesästä yritin saada kanit jälleen yhteen asumaan, mutta ikävä kyllä se ei enää onnistunut. Silloin kun porukkaan kuului jo  Limonan poikueesta kotiin jääneet tytötkin. Eivät Luna ja Limona kyllä tosin yhdessäkään asuessaan varsinaisesti kavereita olleet, mutta tulivat kuitenkin toimeen keskenään.


Toukokuussa Luna löytyi eräänä aamuna Rollen kanssa samasta häkistä. Toisin kuin yleensä vahinkopoikasten kohdalla, ei tästä tapaamisesta voinut millään tavalla syyttää urosta. Luna oli ihan itse syönyt tiensä lautaseinän läpi Rollen puolelle. Tyhmähän Rolle olisi ollut jos olisi jättänyt kiimaisen naaraan astumatta. Vierailun tuloksena syntyi 13.6.2012 Lunan ensimmäinen poikue. Poikasia oli syntynyt seitsemän, mutta yksi oli kuitenkin kuollut. Poikueesta kotiin jäi Paskis, mutta uroksena se ei tietenkään voinut jäädä asumaan emänsä kanssa. Niinpä Luna jatkoi elämäänsä ilman häkkikaveria.


Seuraavana kesänä Luna järjesti jälleen yllätyksen, kun sen häkkiä siivotessa löytyi viisipäinen poikue. Kania ei oltu tarkoituksellisesti astutettu, mutta onneksi poikasten värien perusteella Touho oli helppo jäljittää niiden isäksi. Edelleen on täysi mysteeri miten ja milloin astuminen on tapahtunut. Siinä mielessä kävi kuitenkin hyvin, että kyseisellä yhdistelmällä oli ollut tarkoituskin poikue teettää. Ainoastaan vain paljon myöhemmin. Onni oli myös matkassa siinä suhteessa, että loppuvuodesta Touho menehtyi. Ilman tätä vahinkopoikuetta olisi jäänyt yhdistelmä käyttämättä.


Poikueesta jäi kotiin emänsä kaveriksi Panda tyttönen. Kaverin myötä Lunan elämänlaatu parani huimasti. Yksinään asuessaan se lähinnä vain  istui heinälaatikossaan päivästä toiseen, mutta kaverin saadessaan jaksoi touhuilla paljon enemmän.


Alkuvuodesta 2014 sekä Luna että Panda astutettiin samaan aikaan. Luna sai neljä poikasta ja Panda viisi. Lapsensa kaksikko kasvatti yhdessä, eivätkä tuskin lopulta edes tienneet kuka oli kenenkin poikanen. Aikomuksena oli jättää kummastakin poikueesta itselle tyttö kasvamaan. Lunan poikueessa oli kuitenkin vain yksi ainut naaraspoikanen, eikä se oikein tuntunut omalta. Poikueesta ei siis loppujenlopuksi jäänyt poikasta kotiin. Pandan poikueesta sen sijaan valikoitui Nella.


Kaniperheen elämä sujui oikein mallikkaasti, vaikka Lunalta ja Nellalta temperamenttia löytyikin. Nella otti johtajan paikan itselleen jo hyvin nuorena, eikä Luna uskaltanut sanoa vastaan. Ainoastaan ruokinta oli pupuille päivittäinen kriisin paikka ja silloin juostiin ympäri häkkiä toisia jahdaten. Tänä keväänä puput hoitivat yhdessä vielä Nellan poikueen ja tämä jäi niiden uran viimeiseksi.


Luna 12.8.2011-12.4.2015
Panda 23.6.2013-12.4.2015
Nella 27.2.2014-12.4.2015

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit ovat aina tervetulleita. :)