Sivut

tiistai 17. maaliskuuta 2015

Unelmakanila

 
En ainakaan muistaakseni ole koskaan kovin tarkkaan kertonut miten haluaisin kanieni asuvan, joten tehdäänpä se nyt. Oikeastaan nämä nyt ei vain ole mitään haaveita unelmakanilasta, vaan ihan oikeasti tulen nämä joskus toteuttamaan. Siihen menee kuitenkin vielä runsaasti aikaa.

Naaraiden asunto


Kamalasti kuulee puhuttavan, kuinka naaraat tulisivat huonosti porukassa toimeen. En tiedä mikä on syy, mutta itselläni on aivan toisenlaisia kokemuksia. Vielä ei ole tullut vastaan naarasta joka ei porukassa tulisi toimeen ja joka nauttisi yksin olosta. Itselläni hyvän kanin kriteeri on sopuisuus, joten en jatkossakaan tule pitämään itselläni naarasta, jota täytyisi pitää yksinään. Ajatuksena olisi tulevaisuudessa saada kaikki naaraat samaan laumaan asumaan. Tilaa iso kanilauma tietenkin tarvitsee. Pihatto tyyppisestä asumisesta olen saanut nyt tämän ensimmäisen talven aikana hyviä kokemuksia, joten niin haluan kanien jatkossakin elävän.

Naaraslauman unelmaasunto olisi naveton tai muun rakennuksen kylkeen rakennettu valtava tarha ja seinän läpi käynti sisätiloihin. Sisälläkin tilaa saisi olla ihan reippaasti. Ulkotarha olisi katettu, jolloin ulkoilu onnistuisi sateellakin, eikä talvella luntakaan kertyisi tarhaan kamalasti. Korketta saisi olla reilusti, niin että ihminenkin mahtuisi hyvin tarhan sisällä kävelemään. Tarhaan veisi tietenkin riittävän korkealla kynnyksellä varustettu ovi, jotta kanit eivät pääsisi karkuun ovea avattaessa.

Pohjaverkkoa tarhassa ei tietenkään olisi, jotta kanit saisivat vapaasti kaivella tunneliverkostojaan. Reunat pitäisi kuitenkin sen verran syvälle upottaa, että aidan ali ei voisi kaivautua vapauteen. Sisustukseltaan tarha olisi mahdollisimman luonnonmukainen; kiviä, puunrunkoja yms. Myös jotain eläviä puskia olisi tarhaan kiva saada, jos vaan löytyy jotain mikä ei kaneja erityisemmin houkuta, mutta mikä ei olisi myöskään myrkyllinen.

Sisätiloissa kaneille olisi tarjolla pesämökkejä ja muita virikkeitä. Myös ruokinta tapahtuisi sisätiloissa. Muutama erillinen pikkuhäkki olisi sisältä varmasti hyvä löytyä, jos esim. sairastumisen takia jotain kania olisi pidettävä erillään. Mahdolliset poikaset naaraat saisivat synnyttää lauman sekaan, sillä tästäkin olen sen verran hyviä kokemuksia saanut.

Urosten tilat

Ylhäältäpäin kuvattuna
Urokset eivät harmi kyllä tule juttuun keskenään, joten niillä pitää olla erilliset asunnot. Myös uroksille haluan kuitenkin tarjota ulkoilumahdollisuuden ja muutenkin mahdollisimman suuret tilat.

Urosten asuntona toimisi pieni rakennus, jonka sisällä jokaisella pojalla olisi oma useampikerroksinen häkki. Alimmasta kerroksesta olisi pääsy omaan ulkohäkkiin. Ainakin omat urokseni tulevat hyvin toimeen keskenään kun vain verkko on välissä, joten tässäkin rivitalossa olisi toki näköyhteys verkon läpi kavereihin. Tähän urosten asuntoon tulisi tilat ehkäpä noin kymmenelle urokselle. Häkkien koko olisi luokkaa 100cm x 300cm (+sisähäkin lisäkerrokset). Nämä asunnot olisi suunniteltu pikkukaneille, joten mahdollisille jättiuroksille pitäisi keksiä muu asumisratkaisu. Ulkohäkit olisivat katettuja ja niistä saisi päädyt auki siivousta helpottamaan.

Näissäkin ulkohäkeissä olisi kaivuu mahdollisuus ja jotain kivaa luonnollista sisuststa sen verran kun häkin koko sallii. Sisätiloissa sitten pesämökit ja muut. Sisätilojen lämpötila saisi olla pakkasillakin siinä nollan tuntumissa, jotta pullojen sulattelulta vältyttäisiin.

Joku epämääräinen lisähäkki


Tämän häkin olen suunnitellut jo viime kesänä ja olisin luultavasti jopa tehnytkin, ellei se olisi omaan käyttöön ihan turha. Ehkä joskus voisi tälläiselle kuitenkin olla käyttöäkin. Saattaisi sopia hyvin esim. tuotantokani emojen ja niiden poikasten käyttöön. Esittelen tämän nyt kumminkin, vaikken koskaan tulisi toteuttamaankaan.

Häkissä on siis kolme isoa osastoa. Yhden osaston koko on 200cm x 100cm ja korkeutta olisi myös yli metri, joka mahdollistaisi erilaiset lisätasot. Häkki on suunniteltu synnytyshäkiksi ja ideana on se, että osastojen väliseinät olisivat irrotettavat. Jossain vaiheessa emot lähtisivät pois ja poikaset jäisivät. Väliseinät otettaisiin pois, jonka jälkeen poikaset saisivat yhden ison häkin käyttöönsä. Periaatteessa häkkikokonaisuuksia tulisi olla kaksi, jotta eri sukupuolta olevat saisi eroteltua vielä erilleen.

Mutta tätä tulen tosiaan tuskin koskaan tekemään, joten en häkistä sen enempää jaksa kertoa.

4 kommenttia:

 1. Kateeksi käy kun sun naaraat tulee niin hyvin toimeen :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti tulevat jatkossakin hyvin toimeen :)

   Poista
 2. Tosi kivalta kuulostaa, ja tuo naaraiden asunto erityisesti! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuosta naaraiden häkkisuunnitelmasta tykkään itsekin eniten. Kauhistuttaa vaan jo nyt valmiiksi kuinka paljon aikaa ja rahaa tuon toteuttamiseen tulee menemään, sitten kun joskus se tullaan tekemään. :)

   Poista

Kommentit ovat aina tervetulleita. :)