Sivut

maanantai 16. maaliskuuta 2015

Monenlaista asiaa


Aloitetaan vaikka siitä, että eilen meille muutti uusi kani. Luonnonkeltainen belgianjätti uros. Tai siis uros tähän päivään asti. Aamulla syynäilin pupua tarkemmin, eikä tuo kyllä ole urosta nähnytkään. On muuten tasan viimeinen pupu, jonka ostan ilman että tarkistan sukupuolen omatoimisesti ennen ostopäätöstä. Jättiksen sulhanenhan tästä piti tulla, mutta eipä meillä taida sittenkään syntyä bjättipoikuetta ainakaan tänä keväänä. Hieno pupu on kyllä, ei siinä mitään. Minkäänlaista tarvetta ei vaan naaraalle olisi ollut. Mutta onpahan nyt sitten kaksi emokania. Ikää tällä on vuoden verran, joten olisi kyllä jo pitänyt kasvattajan huomata ettei poika ole kyseessä. Tälläinen pieni pyyntö siis kaikille jotka kaneja myyvät; älkää arpoko sukupuolia hatusta!


 
Jättipoikueiden isänä tulee todennäköisesti toimimaan Wellu ranskis, sillä en osta enää yhtä ainuttakaan jättiä lisää. Tosin vähän huolestuttaa saako Wellu koskaan ketään astuttua, sillä se ei edelleenkään tajua olevansa poika. Noh, olenhan pojan toki alunperin ostanut tyttönä, joten kai sille on jäänyt alkuperäinen sukupuoli päälle.
 
Wellusta on ollut blogissa kuvia valitettavan vähän talven aikana, mikä johtuu sen sottaisesta ulkonäöstä. Muutenkin poika on kamalan sotkuinen luonteeltaan ja sitten vielä joku muu oli ruikkinut sen naamalle. Näistäkin kuvista voi havaita kuinka sen pää ja korvat on kovin likaiset. Tarkoitus olisi Wellua putsailla ihan veden kanssa, kunhan ilmat ensin lämpenee riittävästi.
 Edellisessä postauksessa kirjoittelinkin jo kuinka "hermeliinit" lähtevät ensikuussa uuteen kotiin. Kolmikkohan ei ole asunut yhdessä aikoihin, sillä laitoin Nellan erikseen asumaan jo ennen Pandan epäonnistunutta poikuetta. Puput olivat täysin erillään yli kaksi viikkoa. Nella asui lampolassa ja Panda ja Luna kanilan puolella. Kotejakin näille etsin ajatuksena että Luna ja Panda yhdessä, Nella erikseen. Pupuista kiinnostunut henkilö kuitenkin halusi tarjota kodin kaikille kolmelle ja kyseli mahtaisivatko tulla vielä porukkana toimeen. Meinasin vastata suoriltaan että eivät tule, mutta päätin kuitenkin kokeilla ensin.

Kokosin pihalle kompostiaitauksen ja heitin Lunan ja Pandan sisään. Sitten otin pienen tehdashäkin kalteriosan ja Nellan sen alle keskelle aitausta. Kanit haistelivat toisiaan häkin läpi ja ihme kyllä kukaan ei purrut ketään. Seuraavaksi päästin Nellan muiden sekaan, vaikka olinkin varma että saan niitä kohta erottaa toistensa kurkuista vähintään kirveen kanssa. Mutta ei, puput olivat ihan kuin eivät missään vaiheessa olisi erillään olleetkaan. Selvästi kyllä edelleen toisensa muistivat ja tunsivat. Luna nimittäin on vieraita kohtaan sellainen tappajakani, ettei missään tilanteessa hyväksyisi itselleen vierasta naarasta.

Nyt Luna ja Panda asutelevat Nellan naapurina ja aina välillä ulkoilevat kaikki yhdessä. Heti kun Nellan poikaset lähtevät pesästä, olisi tarkoitus tehdä verkkoon reikä ja yhdistää lauma. Saavat sitten elellä kaikki porukkana siihen saakka kun aikuiset muuttavat uuteen kotiin.Hienoja ja aurinkoisia päiviä on riittänyt ja luppalauma (jossa todellisuudessa enemmän pystykorvia) on viettänyt lähes kaiken aikansa ulkohäkin puolella. Kovin on ollut tytöillä mieleen tämä ympärivuotinen ulkoilumahdollisuus. Kovilla pakkasillakin oli melkein aika porukkaa ulkona. Wendyn poikasetkin ovat toki muiden mukana siirtyneet ulkosalle. Siellä ne nukkuvat heinäkasassa muiden ulkoillessa. Hienosti kaikki tytöt osallistuvat lasten hoitoon. Tänäänkin katselin kun Nuppu nuoli pitkään yhtä poikasista.


Kotiin on siis jäämässä tämä pikkunen pallero, ellei mitään ihmeellistä tapahdu. Nimenkin tyttö on jo saanut ja se on Saga. Tänään vasta huomasin, että tällä taitaa olla ainakin osittain siniset silmät. Luulin jo ettei sinisilmäisiä vaaveja poikueista löydy.


Huomaa kyllä että laumassa on pari tiinettäkin yksilöä, sillä koko ulkohäkki on ihan myllätty. En edes tiennyt maan olevan niin sula että siihen saa jo kunnon tunnelit kaivettua. Kaivauksistaan puput olivat tuoneet ylös myös soman tekokukan. Moniko muu voi sanoa saaneensa kukkia lemmikeiltään? Ikävä kyllä kukan lisäksi maan uumenista oli löytynyt myös muovipussi, joka oli silputtu ja silppu levitetty ympäri häkkiä.

2 kommenttia:

Kommentit ovat aina tervetulleita. :)