Sivut

torstai 12. helmikuuta 2015

Ruokinta

Edellisestä ruokintapostauksesta on jo aikaa, joten kirjoittelin uuden postauksen ruokintaan liittyen. Pelletin suhteen voi jossain vaiheessa tulla muutoksia, kun tuo Rabbit Royale on ilmeisesti poistumassa agrimarkettien valikoimista. Saa nähdä löytääkö sitä sitten enää mistään ja kuinka helposti.


Vesi
Vettä kaneilla on tottakai aina tarjolla. Vesi juodaan normaalisti pulloista, joihin vaihdan veden päivittäin. Pahoilla pakkasilla käyttöön otetaan juomakupit, jotka sulatan vähintään kahdesti päivässä. Aika hyvin kanit osaavat niitä tosin itsekin sulina pitää. Kesällä kovien helteiden aikaan saatan myös antaa laumoille (etenkin jos poikasia joukossa) pullon lisäksi vesikipon, jotta varmasti tajuavat juoda riittävästi.


Heinä
Heinää on myös aina runsain mitoin tarjolla. Heitän heinät suoraan häkkeihin, joilloin ne tarjoavat samalla virikettä kaneille. Heiniä on kiva kaivella ja kasan alle voi mennä vaikka piiloonkin. Heinää annan aina kunnon kasat kerralla, joskun ihan yhden siivunkin per kani. Luppalauma asustaa sen verran tilavassa asunnossa, että niillä on aina koko paali (tai useampi) kerralla häkissä. Heinää menee paljon hukkaankin, mutta sen suhteen ei onneksi ole ongelmaa. Kesäisin heinää kun usein tarjotaan enemmän kuin voidaan ottaa.


Pelletti
"Pellettinä" puput syövät Rabbit Royale seosta, joka tälläisille pienille kaneille sopivan kevyttä sapuskaa. Jäteille on pitänyt jo vaikka kuinka kauan miettiä jotain tujumpaa tavaraa, mutta en ole vieläkään keksinyt mitä se voisi olla. Vähän aikaa sitten aloin lisätä RR:n sekaan myös hieman kauraa, lähinnä talvea ajatellen. Perusannos seosta on 60 ml mitallinen/kani. Luna, Nella ja Panda saavat vähemmän, eivätkä kauraa ollenkaan, sillä osaavat varsin tehokkaasti kerätä vararavintoa vatsan ympärille. Jäteillä taas annos on hieman suurempi. Kesäaikaan seosta saavat säännöllisesti lähinnä imettävät emot poikasineen. Muille sitä annan satunnaisesti ja vain vähän kerralla.


Mössö
Rabbit Royalen ja kauran lisäksi puput saavat noin ruokalusikallisen turvotettua Greenlineä aina silloin kun jaksan ja muistan sitä turvottaa. Tämä ei siis ihan jokapäiväinen ruoka ole. Greenline on ruokinnassa mukana Rabbit Royalea paremman valkuaispitoisuuden vuoksi.


Tuore
Tämän kokoiselle laumalle en pysty enää päivittäin tuoretta tarjoamaan, ihan kustannussyistä. Pelkkää porkkanaa menee jo melkein kaksi kiloa kerralla ja sitähän ei suositella jatkuvasti syöttämään. Jos alkaisin päivittäin tarjoamaan salaatteja tai muuta vastaava, olisin hyvin pian vararikossa. Talviaikaan puput saavatkin tuoretta vain pari kertaa viikossa. Mahdolliset poikaset ovat poikkeus, sillä niitä on toki tärkeää totuttaa erilaiseen tuoreeseen.

Kesällä tilanne on toinen, kun ulkoa saa kerättyä vaikka mitä herkkuja. Silloin puput saavat päivittäin niin paljon ruohoa, voikukkaa yms. kuin vain jaksavat syödä. Yhtäkään herkkävatsaista kania ei meiltä onneksi löydy, joten tuoretta saa kantaa kaneille ihan kottikärrykuormia kerrallaan.

Kova purtava
Pupuilla on yleensä aina häkissään oksia jyrsittäväksi. Talvella kuusenoksat ovat suosikkeja. Kesällä taas lehtipuiden oksat, joissa on lehdet mukana.


Herkut
Herkkuja syötän pupuille hyvin vähän. Meidän puput ovat niin ahneita, että herkkuna menee ihan se päivittäinenkin ruoka (jos jostain syystä täytyy kania herkuilla palkita). Välillä kuitenkin jostain tarttuu mukaan erilaisia herkkuja (suosin lähinnä JR Farmin tuotteita). Nytkin pupujen herkkulaatikossa on kyllä viime huhtikuussa ostettuja nameja, joten tämä ehkä kertoo jotain herkkujen syötön aktiivisuudesta.

4 kommenttia:

 1. Tää oli tosi kiva postaus! :) Mun kanit syö varsin samalla tavalla, tosin satunnaisesti myös kuivattuja juttuja (omenat, porkkanat, yrtit jne.)

  Niin ja siis mitääh? Lähteekö toi RR oikeesti pois? Täällä kun sitä saavat kanit että marsut (marsuilla RR + pellettiseos) tuota ruokaa nii menee kaikki ihan uusiks jos noin oikeesti tapahtuu :D.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä ainakin on paljon puhuttu, että RR olisi agreista poistumassa ja tilalle tulossa joku huonolaatuinen siemenseos. K-maataloudesta kuulemma saattaisi jatkossa saada.
   Toivon kyllä itsekin ettei poistu agrin valikoimasta, koska RR maistuvuus on ihan huippuluokkaa. Meilläkin myös marsut sitä syö ja niille ainakin on tosi vaikeaa löytää mitään tilalle, mitä suostuisivat syömään. :)

   Poista
 2. En tiedä uusimmista käänteistä, mutta tuosta RRn poistumisestahan on huhuttu jo ainakin pari vuotta. Tiedä sitten, onko oikeasti niin edes tapahtumassa... Mutta tuskin on siis ainakaan kovin nopealla aikataululla poistumassa :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saapa nähdä miten käy, toivottavasti pysyisi valikoimassa jatkossakin. :)
   Tuo vaan kuulostaa vähän huonolta, kun ovat toisen ruokamerkin (ja vielä todella huonolaatuisen) ottaneet valikoimiinsa. Saattaisi hyvin viitata siihen että RR myynti loppuu.

   Poista

Kommentit ovat aina tervetulleita. :)