Sivut

maanantai 5. tammikuuta 2015

Virikkeitä kaneille

Jos joku ajatteli että aion jakaa virikeohjeita, niin väärässä oli. Esittelen postauksessa vain muutaman, pääasiassa kanien itse keksimän ajanviettotavan.
 

Luppien kopissa ei edelleenkään ole luukun edessä eteistä. Hetki sittenhän oli kuitenkin kovat pakkaset, jolloin koppikin alkoi ikävästi viiletä. Rakentelinkin sitten heinäpaaleista vähän järeämmän eteisen luukun eteen. Se toimi sen verran hyvin, että ehkä mitään puukoppia ei edes tarvitse lähteä rakentamaan. Tuo vaan aina uusia paaleja syötyjen ja levitettyjen tilalle. Tästäkin kuvasta puuttuu jo toinen kattopaaleista, sillä se syötiin aika äkkiä. Seuraavalla kerralla voisi käyttää ylivuotisia paaleja, sillä ne ei välttämättä olisi ihan yhtä maistuvia ja eteinen saattaisi olla pitkäikäisempi.

Sen lisäksi että paalirakennelma pitää pakkasen loitolla, se on mahtava virike kaneille. Ne tykkäävät kovasti hyppiä paalien päällä ja onpa yhteen paaliin lähdetty kaivamaan koloakin sisälle. Sotkua paalit aiheuttaa runsaasti, mutta levitetyt heinät voi käyttää vielä lampaiden kuivikkeena. Ei siis mene niin paljoa heinää hukkaan, kuin voisi kuvitella.


Myös lampolassa vapaana elävät jätit ovat keksineet itselleen hauskaa ajanvietettä. Joskus vuosia sitten lampolassa oli paha rottaongelma ja rotat tietenkin kaivelivat kolojaan kaikkialle. Tästä syystä lammaskarsinan kulmasta on pieni pala lattiaa romahtanut maan sisään. Pupuilla ei kestänyt kauaa tätä heikkoa kohtaa huomata. Romahtaneesta kohdasta pääsee kaivamaan maata ja nyt jäteillä onkin hieno kolo lattian alla. Pidän kaivauksia säännöllisesti silmällä, jotta eivät mitään vahinkoa saa aikaiseksi (ei ole toivottavaa myllätä koko naveton pohjaa). Kohtuullisena on kaivaukset kuitenkin pysyneet ja kolo on ainoastaan sen kokoinen, että koko kolmikko sinne samanaikaisesti mahtuu sisään. Mikäli tunneli alkaa tuosta laajentua tai uhkaavat kaivaa itsensä kokonaan ulos lampolasta, tullaan suuaukko tukkimaan. Pienestä kaivelusta ei kuitenkaan ole haittaa ja kiva vaan että pupuilla on luonnollista tekemistä.

3 kommenttia:

  1. Puput on hyviä keksimään tekemistä ;)

    VastaaPoista
  2. Meillä oli tehty lämpökopinalle kesälle tunneli joka syksyllä paljastui että tunnelista lähtee vielä yksi tunneli joka päätyy asfaltin reunaan ja jatkui siitä laattojen alle ,kun yksi kivilaatta tipahti kun astu päälle😃...

    VastaaPoista
  3. Tosi hyvältä vaikuttava blogi taidanki jäädä seurailemaan :)

    VastaaPoista

Kommentit ovat aina tervetulleita. :)