tiistai 24. tammikuuta 2017

Tylsä tammikuu


Kanejen osalta alkuvuosi on ollut hyvin tylsä ja rauhallinen, eikä mitään postauksen arvoista ole tapahtunut. Muutama päivä sitten alkoivat kuitenkin kevään ensimmäiset astutukset, eli kunhan poikasia saadaan jälleen kanilaan alkaa kuulumispostauksia taas varmasti useammin ilmestyä. Osaomistuspupu Justus lähti juuri tänään kotiin viiden päivän lomalta. Loman tarkoitus oli saada Daisy kantavaksi, mutta en usko että tulossa sen suhteen tapahtui. Vuoro siirtynee seuraavalle urokselle, sillä astutusta aina hankaloittaa huomattavasti kun uros ei omassa kanilassa asusta. Daisylle onneksi oli jo ennakkoon parikin hyvää sulhasehdokasta mietittynä, eli sinällään ei lopputulokseen vaikuta kuka lopulta poikueen isä on. Daisyn lisäksi tavoitteena olisi saada ensikuulle yhdelle tai kahdelle muullekin naaraalle poikue. Siiriä lukuun ottamatta kaikki tänä vuonna käytettävät naaraat alkavat olla sopivassa astutusiässä. Olenkin siis useammalle yhdistelmälle treffejä järjetänyt ja katsellut mitkä vaikuttavat onnistuvan. Näin talvikuukausina naaraat ovat usein aika huonosti uroksista kiinnostuneita ja voi mennä montakin viikkoa ennen kuin lisääntymispuuhista innostuvat. Misty onkin tällä hetkellä ainoa jonka olen nähnyt onnistuneesti astuttavan, eli toivotaan että edes sille olisi vauvoja helmikuun lopulla luvassa.


Viime viikolla Hillan mustat pojat pääsivät uuteen kotiin ja niiden lähdön myötä häkkitilanne näyttää oikein hyvältä. Poikueesta kotiin jäänyt Rasmus asuu nyt Rollen kanssa yhdessä ja käytössään niillä on kaksi häkkikerrosta. Siinä vaiheessa kun eivät enää tule toimeen, saa siis vain sulkea luukun kerrosten välillä ja kummallakin on näin oma häkki. Saattaa kuitenkin hyvinkin olla että paria ei ennen kesää tarvitse erottaa. Vaikka Rasmus pian jo 5 kuukauden ikäinen onkin, se on mieleltään edelleen ihan vauva ja tuskin ihan hetkeen aikuistuukaan. Kotia etsiviä poikia on vielä Fionan pojat Phoenix ja Scorpius. Nämä asuu myöskin vielä yhdessä, mutta luultavasti alkaa pian olla erilleen muuttaminen edessä. Tyhjää häkkiä ei löydy, mutta eiköhän toiselle saa johonkin aitauksen rajattua, ellei sitten vapaana kanilassa pidä. Eipä siis ole tarvetta uusia häkkejä lähteä rakentamaan, johon olin jo varautunut mikäli koteja pojille ei löydy. Kesällä tietenkin on taas uusien ulkohäkkien rakentelua luvassa. Varsinaista tarvetta ei taida olla kuin muutamalle uudelle häkille, mutta suunnitelmissa olisi rakentaa pienemmille kaneille suunnattu samantyylinen rivitarha millainen jäteillä oli kesällä käytössä.Alkukuusta kanien ruokintaan tuli kokeiluun  Dengie Alfa-A Original josta myös muutaman sanan ajattelin kirjoittaa. Kyseessä on siis silputtu sinimailanen (alfalfa). Muutaman vuoden käytössä on ollut Racing Greenline, joka on samaa tavaraa mutta pellettimuodossa. Tämä silputtu muoto vaikuttaisi kuitenkin olevan maittavampaa ja tuo ainakin kivaa vaihtelua pelletin sekaan. Teen kaneille tosiaan siis itse ruokasekoitukset ja sinimailasella sekoitukseen saa kuidun määrää nousemaan, sekä pidettyä proteiinin määrää sopivissa lukemissa. Valmista kanipellettiä syövä kani ei sinimailaslisää tietenkään tarvitse.

Kuvasta asiaa ei ehkä ihan täysin huomaa, mutta silpun koostumuksessa on suurta vaihtelua. Osa silpusta on muutaman sentin pituisina pätkinä, osa taas aivan pienenä muruna. Täällä kanit kuitenkin nuolevat kipon tyhjäksi viimeistä murua myöten, joten hukkaan ei mitän mene. Pienemmän silpun ansiosta tämä sopii käytettäväksi myös puurossa, jota kovemmilla pakkasilla tulee kaneille tarjottua ja muutenkin satunnaisesti vaihteluna.

Tämä voisi muuten olla käyttökelpoinen lisä myös hammasvikaisen kanin ruokintaan. Greenlineä olen tainnut samaan käyttöön joskus suositella, mutta tämä tietenkin on vielä parempi kun ei pellettimuodossa ole. Toinen hyvä tuote hammasvikaiselle voisi olla Marstall-niittykasvit. Sitä on myös tullut omiin sekoituksiin mietittyä, mutta proteeinia on vähemmän kuin sinimailasessa ja sen vuoksi olisi vähän turhahko lisä.

2 kommenttia:

  1. Kuinka usein ja kuinka paljon annat pupuille tuota Alfa-a originalia? Annatko sitä kaikille vai erityisesti tiineille/imettäville3 naaraille?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tällä hetkellä kaneilla on käytössä yksinkertaistettu ruokaseos, sillä en ole saanut kaikki varsinaisen reseptin aineksia hankittua. Olenkin siis kaikille sinimailassilppua lisänä antanut, kun ilman sitä jäisi ravintoarvot turhan alhaisiksi. Saavat silppua siis aina kun pellettiäkin (eli 5-6 kertaa viikossa). Sekoitan yhden mitan pellettiä ja vajaan mitan silppua. Silppu kuitenkin on pellettiin verrattuna paljon ilmavampaa, eli todellisuudessa pellettiä on valmiissa seoksessa huomattavasti enemmän silppuun verrattuna.

      Poista

Kommentit ovat aina tervetulleita. :)