torstai 18. helmikuuta 2016

Töissä eläinten parissa 1/4: Eläinhoitola

Muutama vuosi sitten kirjoittamani Ammattina eläintenhoitaja postaus on tilastoiden mukaan koko blogihistoriani toiseksi suosituin postaus. Postauksessa esittelin hieman lomittajan työtä, mutta muuten postaus oli painottunut lähinnä itse opiskeluun. Opiskelujen aikana ehdin olla harjoittelussa muutamassa eläinyrityksessä ja valmistumisen jälkeen kokemusta on tietenkin kertynyt eläimiin liittyvistä töistä lisää. Ajattelinkin nyt tehdä postaussarjan, jossa esittelen erilaisia eläimiin liittyviä työpaikkoja, joista itselläkin on kokemusta. Tämä ensimmäinen osa käsittelee eläinhoitolaa ja seuraavat osat eläinkauppaa, lypsykarjatilaa ja hevostallia.


Lemmikkieläinten määrä kasvaa jatkuvasti, joka tietenkin tarkoittaa että myös eläinhoitoloille on runsaasti kysyntää. Uusia eläinhoitoloita ilmestyykin tasaiseen tahtiin. Moni varmasti jättäisi lemmikkinsä mieluiten tutun ihmisen hoiviin lomansa ajaksi, mutta aina tämä ei ole mahdollista. Silloin kuvaan astuu eläinhoitolat, jonne lemmikkinsä voi viedä hoitoon osaavien ihmisten hoidettavaksi.

Eläinhoitoloita on olemassa runsaasti erilaisia. Joissain paikoissa eläimet asuvat samoissa tiloissa ihmisten kanssa ja toiminta on pienimuotoista, kun taas toinen paikka saattaa olla ilmeeltään laitosmainen ja eläinpaikkoja useampi kymmenen. Itse olin harjoittelussa kooltaan suunnilleen keskitasoa vastaavassa paikassa. Kyseisessä hoitolassa oli viihtyvyyteen panostettu erityisesti ja hoitola oli yleisilmeeltään todella kodikas, vaikka eläimet ihan omassa rakennuksessaan asuivatkin. Hoitoloiden nettisivuja selaillessa olen törmännyt hyvin erilaisiin paikkoihin, osa on viihtyisiä ja osa muistuttaa lähinnä vankilaa. Ei hoitola tietenkään koskaan kotia vastaa, mutta aika pienilläkin jutuilla sitä kivaa ilmettä saa aikaan.

Eläinhoitoloissa suurin asiakaskunta koostuu koirista, sillä koira nyt on sellainen eläin että sitä on hankala naapurinkaan vastuulle jättää useaksi päiväksi. Kissoille kotihoito on huomattavasti helpompi järjestää, joten kissoja ei yhtä paljon hoitoloissa näy. Kanit ja jyrsijät ovat lähinnä satunnaisia vieraita, eikä kaikki hoitolat ota niitä edes hoitoon. Tuonne harjoittelupaikkaani olivat kyllä kaikki eläimet tervetulleita. Harjoittelujaksoni oli kesäkuussa ja etenkin juhannuksen aikaan hoitola oli aivan tupaten täynnä. Talvesta ei kokemusta ole, mutta luulisin talvien olevan hieman hiljaisempaa aikaa hoitoloissa. Harjoitteluni aikana hoitolassa vieraili runsaasti koiria, muutamia kissoja ja pari kertaa kanejakin.


Eläinhoitolan töihin kuuluu nimensä mukaisesti eläinten hoito, sekä tietenkin tilojen puhtaana pito. Myös asiakaspalvelua on päivittäin, kun ihmiset hakevat ja tuovat lemmikkejään. Vaikka kohtaamiset ihmisten kanssa jäävät yleenä lyhyiksi, niihin on hyvä muistaa panostaa kunnolla. Ikävähän se olisi jättää lemmikki hoitoon paikkaan, jonka henkilökunta ei vaikuta mukavalta. Varausten ja kyselyiden vastaanotto sähköpostitse tai puhelimitse kuuluu myös asiakaspalveluun.

Harjoittelupaikassani koirat lenkitettiin kahdesti päivässä, aamulla ja illalla. Mahdollisuuksien mukaan päivällä käytiin myös pikaisella happihyppelyllä, etenkin virkeimpien tapausten kanssa. Mitään mahdottoman pitkiä lenkkejä ei yleensä voitu tehdä, kun lenkittäjien määrä oli kuitenkin rajallinen ja koiria paljon. Tapauskohtaisesti lenkkien pituuksia kuitenkin katsottiin ja jos koira vietti hoitolassa pitemmän pätkän, sille pyrittiin tarjoamaan enemmän ulkoilua. Harjoittelun aikana tuli kyllä saatua liikuntaa ihan kiitettävästi. Tuolloin en omistanut vielä ajokorttia, joten monesti jouduin ensin aamulla pyöräilemään kymmenen kilometrin matkan keskustaan, jonne jätin pyörän ja kävelin vielä muutaman kilometrin matkan bussipysäkille. Bussista jäätyäni edessä oli yleensä vielä useamman kilometrin kävelymatka hoitolalle, jossa aika kuluikin koiria ulkoiluttaessa.

Koirat ja muut eläimet ruokittiin täysin omistajan toiveiden mukaan, yleensä kahdesti päivässä. Osalla oli omat ruuat mukana ja osa söi hoitolan omaa ruokaa. Annoksia oli aina hauska ja myös kiinnostava laittaa, kun pääsi tutustumaan erilaisiin tapoihin ruokkia. Joillakin koirilla ruokinta oli hyvin yksinkertaista, joillain lähenteli tähtitiedettä. Mahdolliset lääkinnät kuuluivat tietenkin myös työtehtäviin.

Eläinten häkkeihin tehtiin tietenkin suursiivous aina asukkaiden vaihtuessa ja tarpeen vaatiessa siivoiltiin muutenkin. Välillä joku koirista saattoi tehdä tarpeitaan häkkiinkin ja nehän toki sitten heti siivoiltiin. Satunnaisesti eläinten omistajat pyysivät myös kynsien leikkuun hoitojakson yhteyteen tai jotain muita pikkutoiveita, jotka parhaan mukaan toteutettiin.


Työ eläinhoitolassa on ainakin omasta mielestäni mukavan monipuolista, vaikka samat rutiinit päivittäin toistuvatkin. Hoidokit kuitenkin vaihtuvat jatkuvasti. Harjoitteluni oli lyhyt, mutta ehdin jo siinä ajassa saada hyvän katsauksen rotuihin ja niiden erityispiirteisiin. Hoitolassa saa olla paljon kontaktissa itse eläimeen, eikä työ ole niin siivoamiseen painottuvaa kuin monessa muussa eläimiin liittyvässä työssä. Ulkoiltua tulee paljon päivän mittaa, joten tylsää sisällä istuskelua työ ei ole. Työntekijän omiin lemmikeihin suhtaudutaan luultavasti myös monessa paikkaa ymmärtäväisesti ja tarpeen tullen eläimensä voi ottaa mukaan töihin.

Työskentely eläinhoitolassa sopii erityisesti koirista pitävälle ihmiselle, sillä koirien kanssahan tuossa työssä eniten tekemisissä ollaan (vaikka onhan niitä pelkkiin kissoihinkin painottuneita hoitoloita). Koirapelkoinen ei luonnollisesti voi olla, sillä myös hankalat tapaukset tarvitsevat lenkkinsä. Tiettyä varovaisuutta täytyy kuitenkin aina muistaa noudattaa, sillä kilttikin koira saattaa hoitolaoloissa käyttäytyä arvaamattomasti. Liikunnallisuus on myös hyvä ominaisuus, sillä lenkitettäviä koiria voi välillä olla useita. Eläinalan koulutusta hoitolassa työskentely ei mielestäni vaadi, mutta kokemusta koirista ja muista eläimistä tulee olla. Toki jos haaveissa on pelkkä harjoittelujakso, ei koirakokemus liene välttämätön. Harjoittelun suosittelen mahdollisuuksien mukaan ajoittamaan kesään tai muuhun loma-aikaan, jolloin hoitolassa riittää varmasti vilskettä. Varsinaisia työpaikkoja hoitoloissa harvemmin on auki ja mahdolliset paikat täytetään todennäköisesti mieluiten tutuilla ihmisillä. Jos työ eläinhoitolassa tuntuu omalta, kannattaa harkita ihan oman hoitolan perustamista. Vaikka aikaa ja sitoutumista oma hoitola tietenkin vaatii. Tavallisella työntekijällä työajat ovat mukavat, sillä koiria ei sentään ihan aamuyöstä tarvitse hoitamaan lähteä. Työtä tosin riittää koko päiväksi, joten työaika voi olla muutakin kuin kahdeksasta neljään.

2 kommenttia:

  1. Hyvä idea tämä postaussarja!
    Tykkäsin postauksesta, avasi lisää vielä eläinhoitoloiden toimintaa. Seuraavaa osaa odotellessa. :)

    VastaaPoista
  2. Kiva postaus! Minustakin vaikuttaa hyvältä sarjalta, odotan seuraavia osia :)

    VastaaPoista

Kommentit ovat aina tervetulleita. :)