tiistai 16. helmikuuta 2016

Hammasvaivoja


Pari päivää sitten kaneilla oli porkkanapäivä. Porkkanoita jakaessa kiinnitin huomiota Juliukseen, joka ei alkanut oikestaan ollenkaan syömään omaa palaansa. Julius on kuitenkin aina ollut hyvin nirso ruuan suhteen ja porkkana kuuluu sen inhokkeihin. En siis asiaa sillä kertaa sen enempää ihmetellyt. Illalla kun tarkistin kanien vesiä, huomasin porkkanan olevan edelleen lähes koskematon. Sitä oli jyrsitty vain ihan vähän toisesta päästä. Julius pääsi siis tarkempaan syyniin ja suussa odottikin kuvan näkymä.

Toinen pojan alahampaista oli heilahtanut vinoon ja joko kulunut tai katkennut erikoiseen muotoon. Alahampaan myötä myös toinen ylähammas ei ollut kulunut normaalisti ja oli hieman pitkäksi päässyt. Tilanne oli kehittynyt luultavasti hyvin nopeasti, sillä kanit saavat porkkanaa noin kerran viikossa ja silloin kyllä paljastuu jos kovan pureskelu ei onnistu. Hampaita tulee kyllä muutenkin säännöllisesti kurkittua. Juliuksen hampaat ovat aina olleet moitteettomat, joten syynä tähän on jonkinlainen tapaturma. Yhtään en kyllä toisaalta ihmettele, sillä Julius tykkää välillä vetää kunnon rallia häkissä. Ilmeisesti joku häkin kulma tai mökki tullut vastaan eikä jarrut ole toimineet riittävän nopeasti.

Osa ehkä muistaakin, että nyt jo edesmenneellä Jirillä oli myös hyvin paha purentavika, joka alkoi silläkin tapaturmaisesti. Jirin myötä hampaiden lyhennyksestä tuli itselle tuttua puuhaa ja siksi uskalsin Juliustakin lähteä operoimaan. Suosittelen kuitenkin että jos jollain muulla vastaavaa sattuu eikä asiasta kokemusta ole, kannattaa ensimmäisellä kerralla käydä eläinlääkärissä hampaat leikkauttamassa!

Leikkasin vinoon kasvaneen hampaan puolet lyhemmäksi, eli tuo koko väärään muotoon hioutunut osa lähti pois. Hammas oli leikatessa heiluvainen, joten voi olla että ajallaan tippuu kokonaan pois. Ylähampaaseen en vielä uskaltanut koskea, kun ei vielä aivan hälyttävän pitkä ollut. Luultavasti se ei pääse hetkeen kulumaan kunnolla, joten myöhemmin on varmaan senkin lyhennys edessä. Toivotaan että hammas lähtisi kasvamaan taas oikeaan suuntaan. Yhtään en kaipaisi enää uutta hammasvikaista kania kanilaan, nyt kun yli vuoteen ei ole tarvinnut sellaisen kanssa taistella. Juliuksella ongelmaa on onneksi vain tuossa yhdessä hampaass. Jiri kun oli täräyttänyt kerralla kaikki etuhampaat pilalle.

2 kommenttia:

 1. Minulla on MM harjaksinen puhdas, rekisteröimätön (suku tiedossa ja suku on pitkälti rekisteröityjä kaneja) leijonaluppanaaras ja kaverillani on M-geeniä kantava (rekisteröimätön) kääpiöluppa, tämänkin suku on tiedossa. Olemme pitkään pähkäilleet, olisiko tämmöisessä yhdistelmässä järkeä teettää poikasia? Minulla on useampi vuosi ollut kaneja ja pari poikuettakin ollut. En halaisi teettää mitenkään turhaa poikuetta, mutta tästä yhdistelmästä voisi saada ulos kaneja, jollaiset olisivat ulkomuodoiltaan sellaisia, joita tulevaisuudesaa aloitettavassani pienkasvatuksessa haluaisin; uros on pienikokoinen, ja suomen leijonaluppakantahan on hieman isokokoista, lisäksi se on väriltään musta vk, jota haluan kasvattaa, lisäksi sillä on myös oikein kivat muodot. Joten mitäs sanotte, onko ajatus täysin kuollut ja kuopattu, vai onko tässä ideassa pieni toivon kipinä?

  Sori kun en kommentoi omalla tililläni, kun en tajunnut kirjautua sisään, sunulta sen sijaan ajattelin kysyä, kun olet monta vuotta monenlaisia kaneja kasvattanut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä ainakin omaan korvaan ihan fiksuilta suunnitelmilta kuulostavat. Missään nimessä ei turhalta poikueelta tunnu, kun selkeästi olet sen omia tavoitteitasi varten teettämässä. :)

   Poista

Kommentit ovat aina tervetulleita. :)