lauantai 13. joulukuuta 2014

Poikueita, osa 2

Poikuepostausten toisessa osassa muistellaan vuoden 2013 kahta ensimmäistä poikuetta. Seuraavassa osassa on loput kaksi poikuetta samalta vuodelta.

Poikue 3


Vuoden 2013 ensimmäisen poikueen ajankohdaksi valitsin jälleen toukokuun alun. Poikueen emänä tulisi toimimaan Rumba, mutta erisukuista urosta en kuitenkaan omistanut. Siksipä aloin jo hyvissä ajoin etsiskellä uutta urosta omistukseeni. Lopulta sellainen löytyikin ja vähän ennen pääsiäitä Touho muutti taloon. Astutus tapahtui pian Touhon saapumisen jälkeen ja poikaset syntyivät 4.5. Silloin Rumballa oli meneillään kolmaskymmenes tiineyspäivä. Maha sillä oli aivan valtava ja edellisenä iltana se alkoi nyppiä karvoja pesään. Tiesin siis jo etukäteen, että aamulla löytäisin pesällisen poikasia.

Poikasten määrä yllätti, sillä niitä oli peräti yhdeksän kappaletta. Määrä oli Rumban kokoiselle kanille valtava, joten osasin varautua etteivät kaikki tulisi selviämään. Onneksi poikasista ei kuitenkaan menehtynyt kuin yksi. Sekin eli kuitenkin peräti neljä päivää. Poikasten värit olivat monipuoliset, sillä vain kaksi poikasta oli samanväriset. Yhteensä värejä pesässä oli siis seitsemän. Sukupuolten osalta poikue ei onnistunut yhtä hyvin, sillä naaraita oli vain kolme.

Värien perusteella olin aluksi kiinnostunut jättämään kotiin madagaskar otterin tai hauskan näköisen keltamusta japanilaisen. Näistä kuitenkin vain jälkimmäinen osoittautui naaraaksi. Poikasten kasvaessa ja luonteiden tullessa esille, valikoitui kotiin jääväksi kuitenkin aivan eri poikanen. Nuppuhan se kotiin jäänyt siis oli.

Vasemmalta alkaen: Huvittava Humppa, Jännittävä Jenkka, Fantastinen Foksi, Hilpeä Hambo, Pirteä Polkka, Valloittava Valssi, Tulinen Tango ja Suloinen Samba

Emän mukaisesti poikaset nimetiin tanssien mukaan. Tämä oli muuten viimeinen poikue joka sai suomenkieliset nimet. Näiden jälkeen alkoi suomenkieli tympiä ja myöhemmät poikaset ovatkin saaneet englanninkieliset nimet.

Kaikki poikaset olivat ihania luonteeltaan, mutta näiden joukossa ei kuitenkaan Nupun lisäksi oikein mitään itseäni kiinnostavaa ollut. Japsilapsi ehti olla ensimmäisessä kodissaan vain noin kuukauden, kunnes palautui allergian takia takaisin. Siinä vaiheessa mietin kyllä hetken sen pitämistä itsellä (olihan se aluksi ollut toinen lemppareistani), mutta päädyin sen kuitenkin myymään. Poikueen puput levisivät laajalle alueelle. Äänekoskelle asti lähti kauimmaiset.

Poikueen tavoitteena oli saada kivoja lemmikkipupuja ja tämä onnistuikin oikein hyvin. Toinen tärkeä tavoite oli jatkaa hyvää sukua, sillä Rumbahan oli oma kasvatti ensimmäisestä poikueesta.Poikue 4


Tasan viikko Rumban poikueen jälkeen eli 11.5. syntyi Tildalle poikue. Tämä poikue ei kuitenkaan ollut millään tapaa suunniteltu eikä toivottu. Olin ajatellut astuttaa Tildan myöhemmin syksyllä Touholla, mutta valitettavasti Paskis ehti iskeä ensin. Tilda ja Paskis olivat puolisisaruksia ja tästä syystä en ollut tulevasta poikueesta ollenkaan innoissani. Aluksi mietin koko poikueen lopettamista, mutta lopulta päätin että pitäköön poikasensa.

Tämän vahinkopoikueen kohdalla kävi kuitenkin mahtava tuuri. Poikasia syntyi vain kaksi ja niistäkin toinen kuolleena. Jännitin miten ainokainen poikanen selviää ilman lämmittäviä kavereita, mutta hyvinhän se selvisi. Tilda kävi innokkaasti imettämässä poikasta monesti päivässä ja yksinäinen pikkuinen turposi älytöntä vauhtia. Nopeasti se olikin saman kokoinen, kuin viikkoa vanhemmat Rumban poikaset. Pikkuinen pupu ei joutunut olemaan kauaa yksin. Heti kun sen silmät aukesivat poistin kanilan väliseinät ja pikkuinen pääsi samaan porukkaan Rumban poikasten kanssa. Hetkessä poikaset sekoittuivat keskenään, eikä emätkään enää tienneet kuka oli kenenkin poikanen. Pienen valkoisen kasvukin normalisoitui, kun ei enää saanut kaikkea maitoa itselleen.

Alkuperäisen ulkonäkönsä vuoksi poikanen sai kutsumanimekseen Tankki. Virallisesti se nimettiin Solitaryksi, joka viittasi sen yksinäisyyteen. Poikasesta kehittyi aivan valloittava persoona ja oli kova houkutus pitää se itse. Olihan pupu sopivasti vielä naaraskin. Sukunsa vuoksi se ei kuitenkaan olisi sopinut kasvatukseen (en halua käyttää kasvatuksessa minkäänlaista sukusiitosta). Siksipä pupulle oli etsittävä uusi koti ja hyvään kotiin se luovutusikään tultuaan pääsikin.

2 kommenttia:

  1. Olisiko sinulla mahdollisesti suunnitteilla poikuetta, josta voisi mahdollisesti syntyä "pörrö luppia"?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pörröisiä poikasia on kyllä syntymässä ensivuoden puolella (ensimmäiset helmi-maaliskuun vaihteessa), mutta luppaa tulevissa poikasissa on niin vähän että korvat jäävät pystyiksi. :)

      Poista

Kommentit ovat aina tervetulleita. :)