tiistai 2. joulukuuta 2014

Asiaa kanilasta ja ruokinnasta


Lampola tyhjennettiin jo muutama viikko sitten. Samalla loppui lampaiden ulkoilut ja rouvat saivat aloittaa talvikauden sisätiloissa. Tyhjennyksen myötä myös jättikanikolmikko pääsi muuttamaan seinän takaa lampolan puolelle. Lampaatkin ovat nyt mielissään, kun niillä on ihan omia kaneja.


Jäteillä on käytössään koko lampola. Kerroshäkin vieressä on kuitenkin pupujen ruokailu ja juoma piste, jonne ne saa myös tarvittaessa suljettua esim. siivousten ajaksi. Jättipupujen naapurina kerroshäkin alaosassa asustaa Rolle ja yläkerrassa majailee Oliver.


Luppakopin puolella koettiin pari päivää sitten järkytys, kun pienensin lauman ulkotarhaan vievää luukkua. Luukkuhan tulee siis olemaan auki koko talven ja hiljalleen muokkaan sen sellaiseksi ettei pakkanen pääse sisään. Tuohon tulee vielä jonkinlainen pieni eteiskoppi ja luukkujen kohdalle vielä hapsuverhot. Eiköhän sitten pysy sisäkoppi lämpimänä. Ulkotarha tulee olemaan varmasti hyvin suosittu talvellakin. Tarhan puolelta lauman yleensä löytää, eikä niitä haittaa lumi, sade tai pakkanenkaan.Pellettiruokana puput ovat syöneet parisen vuotta Rabbit Royalea. Muutama kuukausi sitten ruokaan tuli kuitenkin hieman muutosta, sillä aloin syöttämään RR:n lisänä Greenlineä. Hevosten rehut eivät normaalisti ole kaneille sopivaa ruokaa (sisältävät mm. liikaa e-vitamiinia), mutta Greenline tekee tähän poikkeuksen. Pelletti sisältää pelkästään sinimailasta (eli on ns. "heinäpalletti"), joten pelkästään tätä on kanille turha syöttää. Varsinaisen ruuan lisänä menee kuitenkin hyvin. Kunhan saan vielä kauraa hommattua, tulee sekin osaksi ruokintaa. RR tulee kuitenkin pysymään jatkossakin pellettiruuan perustana.

Greenlineä syötetään monesti vanhemmille hevosille, jotka eivät huonojen hampaiden vuoksi enää pysty heinää riittävästi syömään. Tämä voisi olla hyvä lisä myös hammasvikaiselle kanille. Jos Jiri vielä olisi, niin sille varmasti syöttäisin Greenlineä enemmänkin. Jirillä kun heinn syönti oli vaikeaa.

Pussin kyljessa on ohjeena turvottaa pelletti ennen hevoselle syöttämistä, mutta en ole varma onko turvotus kuinka tärkeä kanin kohdalla. Greenline kuitenkin turpoaa todella paljon (kuvat alla), joten ainakin itse sen turvotan pelletin ja tulen jatkossakin niin tekemään. Muidenkin tiedän tätä turvottavan, mutta sitten toisaalta taas marsupuolen ihmiset taitavat syöttää marsuille sellaisenaan.

Greenline myydään 25kg säkeissä ja kun tuon vielä turvottaa, niin ei edes tällä kanimäärällä ole ihan heti loppumassa. Saa nähdä kauanko tuo säkki tulee riittämään.

2 kommenttia:

 1. Tuo greenlinehan on siis ihan pelletöityä heinää, eli jos kanien normaali ruokaheinä on hyvälaatuista (kuten pitäisi), greenline on ihan turha lisä. Eivät tarvitse sitä - etenkin turvotettuna mössönä se on hyödytöntä, kun hampaatkaan eivät kulu. Hammasvikaiset toki eri juttu, muttajoo.... Vähän hassulta kuulostaa syöttää muuten vaan viherpellettiä, ilman suoranaista syytä, ns "huvikseen"...?
  RR riittää hyvin, ja ulkokaneille kaura riittää lisäksi. Eivät tarvitse mitään mössöjä kylkeen. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Enkös tuossa postauksessa juuri kirjoittanutkin, että on heinäpelletti kyseessä? :)
   Huvikseen en Greenlineä tietenkään syötä. Otin sen lisäksi ruokintaa, koska siinä on hitusen enemmän valkuaista kuin Rabbit Royalessa ja kaneille siis kaipaisin enemmän lihasta. Ja selvästi on kehitystä tapahtunutkin. Mössöä ei myöskään mätätä kaneille litratolkulla, vaan annos on ruokalusikallisen luokkaa päivässä.

   Poista

Kommentit ovat aina tervetulleita. :)