perjantai 11. heinäkuuta 2014

Kuulumisia lyhyesti

Eipä täällä mitään ihmeellistä ole edelleenkään tapahtunut. Päätin kuitenkin lyhyesti kirjoittaa kuulumisia, jotten postausten välit pääsisi ihan viikon-parin mittaisiksi venymään.


Aloitetaan Hillan kuulumisista. Sillä on nyt 28. tiineyspäivä meneillään, joten poikaset voisivat syntyä koska tahansa. En kuitenkaan usko, että vielä tänään tai huomena mitään tapahtuu. Luultavasti syntyvät sunnuntaina tai maanantaina. Potkuja ei ole vielä mahassa tuntunut. Olemukseltaan Hilla on kuitenkin aika tynnyrimäinen, joten eiköhän siellä poikasia ole. Ainkain ihmettelen kovasti jos onkin valeraskaus kysymyksessä.

Jännityksellä odotetaan montako poikasta sieltä ulos tulee. Muihin meillä synnyttäneisiin kaneihin nähden vatsan koko on aika keskitasoa. Ei olemattoman pieni, muttei myöskään hervottoman suuri. Hilla on itse viisipäisestä poikueesta, samaten poikasten isä Leni. Veikkaisin että tulevan poikueen koko saattaisi olla aika samaa luokkaa. Tarkoituksena olisi jättää yksi sopiva naaraspoikanen joko itselle tai laittaa sijoitukseen. Lisäksi kolmelle muullekin naaraspoikaselle olisi jo kodit tiedossa, jos vaan riittävän monta poikasta syntyy. Varmaan tässä kuitenkin käy niin, että sieltä syntyy tyyliin yksi urospoikanen tai poikue epäonnistuu kokonaan.


Sateisten kelien jälkeen alkoi tällä viikolla jälleen helteet ja sehän tarkoittaa tietenkin heinätöiden alkamista. Nyt on kolme kuormaa paaleja naveton vintillä ja niillä olisi määrä pärjätä taas vuosi eteenpäin. Vanhoja paalejakin on vielä muutamia jäljellä ja lampaat saavat ne kesän mittaa syödä loppuun.

Heiniä tuli kahdelta eri "sponsorilta" ja aika iso ero eri paikasta tulleilla paaleilla oli. Toiset paalit ovat kooltaan suurehkoja, kun taas toiset ovat ihan minejä. Hyvä kun riitti kahdeksan poikakanin iltaheiniksi tuollainen pikkupaali. Isommat paalit, joita tuli kaksi kuormallista ovat täysin luomuheinää. Pikkupaaleissa taas on perus myrkyt mukana. Ei varmaan ole vaikea arvata kummista paaleista tykkään itse enemmän?


En olekaan varmaan kertonut, että marsujen asumisjärjestelyt muuttuivat jo jokin aika sitten. Nykyään tyttöjen häkki on lattialla ja luukku on auki 24/7. Aluksi järjestely oli kovasti marsujen mieleen ja saattoivat nukkua yötkin häkin ulkopuolella. Hiljalleen järjestelyn uutuudenviehätys on kuitenkin kadonnut, eikä vapaana juoksentelu enää innosta yhtä paljon kun ennen. Mutta eipä ainakaan tarvitse potea huonoa omatuntoa vaikka koko päivän häkissä olisivat, itsepähän saavat päättää.
Välillä marsut ovat hyvinkin reippaita ja lähtevät etsimään ruokaa häkin ulkopuolelle jo kuuden aikoihin aamusta.

2 kommenttia:

 1. Mistä päin hankit heinät? Tuntuu että on kiven alla, saatiin pari pikkupaalia mutta ne on jo syöty...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luomupaalit tuli yhdeltä tutulta. Tykkää tehdä heinätöitä, joten tekee aina joka vuosi kasan paaleja ja antaa ne sitten meille, sekä yhdelle maatilalle.
   Pikkupaalit tuli yhdeltä lähes naapurissa asuvalta viljelijältä. En tiedä yhtään mitä muille paaleille tapahtui. Menikö suoraan eteenpäin, vai voiko niitä ostaakin.

   Mutta tällä viikolla tosiaan kaikki maajussit nuo kuivaheinänsä tekivät, joten uskoisin että nyt saattaisi aika helposti heinää löytääkin.

   Poista

Kommentit ovat aina tervetulleita. :)