tiistai 29. huhtikuuta 2014

Aina ei onnistu


Meillä on syntynyt tähän mennessä yksitoista kanipoikuetta, jotka ovat kaikki onnistuneet hyvin. Kahdestoista poikue meni ikävä kyllä täysin mönkään.

Lenihän kävi Tildan astumassa kuukausi sitten. Pian astumisen jälkeen Tilda rakensi pesän ja nyppi sinne karvojakin, joten epäilin ettei pupu ollut tullut tiineeksi. Myöhemmin Tilda teki vielä toisen pesän ja nyppi sinnekin karvoja. Viime viikolla tunsin kuitenkin potkuja Tildan vatsassa ja selvisi että se olikin tiineenä.

Viime yönä Tilda olisi sitten synnyttänyt. Aamulla "pesästä" löytyi neljä poikasta, joista kaksi oli kuolleita ja kaksi eläviä. Pesä lainausmerkeissä siksi, että ei tuo Tildan kyhäelmä ollut pesää nähnytkään. Se oli koonnut hieman heinää kasaan, nyppinyt karvaa päälle ja synnyttänyt poikaset vielä kasan päällimmäiseksi. Poikaset olivat kaikki erillään toisistaan, eikä niitä oltu peitelty millään lailla. Poistin kuolleet poikaset ja jäljelle jääneille rakensin kunnollisen pesän. Töistä tultuani löytyivät kuitenkin nämäkin poikaset kuolleina ja pesää oli muutenkin myllätty.

Epäonnistuneet poikueet ovat ihan normaaleja ja niitä voi tulla hyvillekin emoille. Tildan kohdalla tämä oli kuitenkin jo toinen kerta kun se ei osaa rakentaa pesää ja poikaset kuolevat. Viime vuonnahan se synnytti kaksi poikasta, joista toinen oli kuollut. Silloinkin sain itse rakentaa pesän elossa olevalle poikaselle. Tämä poikanen jäi silloin eloon. Hienosti Tilda sitä osasi hoitaa, mutta pesän rakennus on sille selvästi ylivoimainen tehtävä. Kuolleina syntyneissä poikasissa ei sinänsä ole mitään epänormaalia, mutta Tildan kohdalla epäilen sen olevan itse syyllinen poikasten kuolemiin. Viime kerralla ongelmat menivät vielä kokemattomuuden piikkiin, mutta tällä kertaa ei sama selitys mene enää läpi. Tildalla on selvästi emo-ominaisuuksissa puutteita, joten uudelleen sitä ei enää tulla astuttamaan.

Koska tämä poikue meni nyt pilalle, tulee Hilla luultavasti saamaan oman poikueensa suunniteltua aikaisemmin. Poikuetta olin suunnitellut vuoden vaihteeseen, mutta todennäköisesti Hilla tullankaankin astuttamaan jo kesän aikana. Ikää Hillalla on vasta 6kk, joten vielä pitää odotella ja seurailla milloin olisi valmis poikasille.

1 kommentti:

Kommentit ovat aina tervetulleita. :)