keskiviikko 19. maaliskuuta 2014

Laumaelämää

Noin viikko ennen Pandan ja Lunan synnytyksiä rajasin niiden häkin verkolla kahteen osaan. Syynä tähän oli se, että tiineyden vuoksi kumpikin alkoi olla sen verran kiukkuisia ettei yhteiselo sujunut. Puput olisivat myös saattaneet synnyttää samaan pesään jos yhdessä olisivat saaneet lopuun saakka olla. Koska molemmille oli odotettavissa samanvärisiä poikasia, ei samaan pesään synnytystä voinut harkita. Muuten olisi mennyt aivan sekaisin mitkä ovat kummankin poikasia. Tarkoituksena oli poikasten hieman kasvettua ottaa verkko välistä pois ja yhdistää kaikki isoksi laumaksi.

Verkon poistaminen alkoi olla ajankohtainen siinä vaiheessa kun poikasten silmät avautuivat ja ne alkoivat liikuskella pesän ulkopuolella. Väliverkko kun oli sen verran suurisilmäinen, että pieni poikanen siitä helposti läpi pääsisi. Aloin kuitenkin miettiä uskaltaako pupuja sittenkään yhdistää, ainakaan vielä. Luna on ollut aina kiukkuinen vieraita poikasia kohtaan ja aikoinaan jopa kävi 6 viikon ikäisen Paskiksen kimppuun kun poikanen haisi vieraalta kanilta. Ajattelin jos Luna kävisikin myös Pandan poikasten kimppuun.

Kävi kuitenkin hyvin ja poikaset ratkaisivat itse ongelman. Eilen menin aamusta ruokkimaan kaneja ja huomasin Pandan poikasten siirtyneen verkon läpi Lunan pesään. Panda parka istui yksin omalla puolellaan, kun taas Lunan puolella pesä pursuili poikasia. Koska Luna ei ylimääräisistä poikasista välittänyt, otin verkon kokonaan pois ja nyt koko lauma on yhdessä. Kyllä siinä vilinää piisaa, kun kaksi emoa ja yhdeksän poikasta asuvat samassa häkissä. Vaikka eihän tämä ole vielä mitään viime kesään verrattuna, jolloin samassa häkissä oli parhaillaan kolme emoa ja 14 poikasta.

Poikaset on muuten varsin huvittavan näköisiä, koska yhtä lukuunottamatta ovat pääväriltään mustia tai  valkoisia. Joukon "musta lammas", keltamusta japanilainen poikanen näyttää eksyneen joukkoon jonkin toisen kanin poikueesta.Luppakopin puolella on Hilla ottanut itselleen Limonan poikasten varaemon paikan. Koska aikuiset puput eivät oikein Hillasta tykkää, on tyttö ystävystynyt Limonan kaksosten kanssa. Aina tilaisuuden tullen se menee nukkumaan kaksikon seuraan. Monesti puput myös nuolevat toisiaan. Tämä on aika suloinen näky, sillä yleensä isot kanit eivät noin pienten poikasten kanssa välitä aikaansa viettää.


Tykkään kovasti siitä, että meidän naaraita pystyy laumoissa pitämään. Kanit on todella tyytyväisen oloisia, kun saavat kavereiden kanssa asustella. Asia tuntuu menevän vielä niin, että mitä enemmän kaverita sen parempi. Ei voisi edes ajatella että nämä laittaisi asumaan yksittäin pieniin tehdashäkkeihin.

1 kommentti:

Kommentit ovat aina tervetulleita. :)