torstai 27. helmikuuta 2014

Nyt meillä on vauvoja!

Kerrotaanpa nyt aivan ensimmäiseksi, että vauvoja syntyi lopulta kolmelle naaraalle. Limonan ja Pandan tiineyshän on ollut jo pitkään varmaa, mutta jokin aika sitten aloin epäillä myös Lunan olevan kantavana. Lunaahan yritin viikon ajan astuttaa, mutta yhtäkään onnistunutta astutusta en nähnyt. Leevi olisi innokkaasti astunut, mutta Luna joko juoksi pakoon tai ei ainakaan nostanut häntäänsä. Olinkin siis aivan varma että Luna ei tullut tiineeksi ja ehdin astuttaa Rumban sen sijasta.

Vajaa pari viikkoa sitten aloin ihmetellä sitä, että Luna ei ole vieläkään tullut kiimaan. Lunasta kun näkee aina selvästi milloin se on kiimassa. Viikko  sitten alkoi masukin pyöristyä, joten epäilyt poikasista vahvistuivat. Maanantaina tuntui  jo poikasten potkujakin. Jollain ihmeellä Luna oli siis kuitenkin kantavaksi tullut ja oletettavasti jo ensimmäisenä päivänä kun sitä yritin astuttaa. Olen kyllä kuullut että näin on muillekin käynyt, mutta eipä olisi osannut odottaa omalla kohdalla näin käyvän. Lunalla taitaa olla pakkomielle järjestää joka poikueen kohdalla jotakin draamaa. Ensin kaksi ensimmäistä poikuetta on vahinkoja ja sitten kolmannen ja suunnitellun poikueen kohdalla käy näin. :)

Mutta sitten niihin vaaveihin. Kaikki kolme poikuetta syntyivät samana yönä ja olihan tuossa aamulla kova homma kaikki pesät tarkastaa. Vuorotellen käsien pesua ja hajustusta.


Ensimmäisenä katsoin mitä Lunan pesästä löytyy. Pesänsä Luna oli tehnyt kuljetuslaatikkoon, joten laatikon sai helposti nostettua häkistä ja poikasetkin oli helpompi tarkastaa.

Lunan pesästä poikasia löytyi neljä. Lisäksi pesän reunalla oli epämääräinen möykky, joka saattoi olla syödyn poikasen jäännös.

Poikasista yksi oli tumma, joten se on väriltään joko luonnonharmaa tai musta otter. Kaksi poikasista oli väriltään perhoskuvioisia (toinen mahdollisesti musta perhonen ja toinen jokin vaalea). Neljäs poikanen oli väriltään keltamusta japanilainen.


Seuraavaksi oli vuorossa Pandan pesä, jossa tuhisi viisi poikasta.

Poikasista kolme oli mustia (otter?) perhosia. Neljäs poikanen oli sekin jokin perhonen, mutta mustalta ei kuitenkaan vaikuttanut. Viides poikanen oli väriltään musta otter.


Limonan pesä oli viimeisenä vuorossa ja sitä saikin hetken etsiskellä. Limonaa en eristänyt muusta laumasta, vaan se sai tehdä poikasensa vapaasti minne haluaa. Edellisetkin poikasensa se teki laumaan ja koska silloin sujui hyvin, en sitä nytkään halunnut muista erottaa.

Hetken etsiskeltyäni löysin pesän ja sieltä paljastui kaksi poikasta. Toinen poikasista näyttäisi olevan luonnonharmaa viittakuvio ja toinen taas luonnonkeltainen, joko viitalla tai ilman viittaa.


Yhteensä vaaveja syntyi siis 11 kappaletta ja ainakin vielä kaikki ovat hengissä ja voivat hyvin. Toivottavasti eivät kylmety, sillä lampolassa on näin talvella vain vajaa kymmenen astetta plussaa.
Viileän lämpötilan vuoksi en poikasia vielä sen enempää kuvaillut. Nostin ne vain nopeasti pesästä pois tarkastuksen ajaksi ja laitoin yhtä nopeasti takaisin. Kunhan tuosta muutaman päivän kasvavat ja saavat hieman karvaa, on tulossa tarkempia kuvia jokaisesta.

Nyt sitten jännitetään saako Rumba ensiviikolla vielä lisää pikkupupuja. Sillä tulee 28. tiineyspäivää täyteen maanantaina (joskin on saattanut tulla kantavaksi vasta muutaman päivän päästä tehdystä varmistusastutuksesta). Tänään Rumba tosin repi karvaa ja rakenteli pesää, joka voi viitata myös valeraskauteen. Mutta sen näkee sitten.

7 kommenttia:

 1. Kohta kun poikaset vähän kasvaa, eillä on sitten kyllä ihan kamalasti pikku pupuja<3

  VastaaPoista
 2. Haha, Rumba on astutettu ihan samana päivänä kuin meidän Bella, eli meilläkin maanantaina 28 pv :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saapa nähdä kumpi saa poikasia ensimmäisenä :)

   Poista
 3. Eikä! :) Pupukuumeiski, ja laitat sitte kuvia niistä suloisita pupuleista (ja paljon!). <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varmasti on tulossa vauvakuvia enemmän kuin tarpeeksi :)

   Poista
 4. Sinut haastettu! :)

  http://pienetpehmeat.blogspot.fi/2014/03/sain-haasteen-linda-s.html

  VastaaPoista

Kommentit ovat aina tervetulleita. :)