perjantai 7. helmikuuta 2014

Kani vailla kotia

Tekstiä päivitetty 27.5.2014


Uusi koti löytynyt! Kiitokset kaikille jotka kania kohtaan osoittivat kiinnostusta. :)

22 kommenttia:

 1. Toivottavasti Lunalle löytyy nopeasti uusi koti. Kuinka moni muu teidän kaneista on eläinkaupasta ostettuja?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lunan lisäksi ainoastaan Limona on tullut eläinkaupasta. Muut on ostettu suoraan kasvattajiltaan (periaatteessa kyllä Luna ja Limonakin on kasvattajaltaan ostettu, olivat eläinkaupan omistajan omia kasvatteja) tai ovat meillä syntyneitä. :)

   Poista
 2. Rohkenen esittää "ääneen" mielessäni pyörineen kysymyksen. Tekstissäsi kerrot, että et ole tuosta Luna kanista koskaan juurikaan pitänyt. Hieman myöhemmin kerrot, että sillä on kuitenkin kaksi poikuetta. Minusta itsestäni on eettisesti väärin teettää sellaisella eläimellä poikasia, josta ei edes itse pidä. Ja haluaisinkin tiedustella, että miksi tällä kanilla on tehty poikasia?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täytynee ihan ensiksi mainita että nuo Lunan kumpikin poikue on ollut vahinkoja, eli tämä mahdollisesti tuloillaan oleva poikue olisi ensimmäinen tarkoituksella teetetty. Luultavasti olisin kuitenkin joka tapauksessa Lunalla alkujaan poikueen teettänyt, vaikka vahinkoa ei olisikaan käynyt. Lunan kumpikin poikue on ollut oikein onnistunut, niin luonteeltaan kuin ulkonäöltäänkin. En siis näe mitenkään pahana Lunalla poikasia teettää, vaikken siitä itse pidäkään. Pääasia että saan ulos sellaisia jälkeläisiä joista pidän. Jos ulos olisi aikoinaan tullut luonteeltaan Lunan kaltaisia poikasia, en tietenkään olisi suunniteltua poikuetta koskaan harkinnut ja poikasistakin olisi todennäköisesti tullut koiranruokaa. :)

   Poista
 3. Toivottavasti löytyy koti

  VastaaPoista
 4. sä oot kauhea ihminen :O

  VastaaPoista
 5. Pakko sanoa että olin alussa jopa kiinnostunut Lunan adoptoinnista, mutta meni jotenkin maku tämän tekstin luettuani. Tämä jotenkin särähti; "Kiinni Lunan saa ihan suhteellisen hyvin ja pienen rimpuilun jälkeen pysyy sylissä." Toivon että tarkoitit tuolla tilanteita missä sen oikeasti täytyy pysyä sylissä, esimerkiksi kynsien leikkaamisen ajan. Eihän tuossa ole muuten mitään järkeä. Mutta hyvä että ainakin rehellisesti kerrot millainen Luna on, etkä valehtele sen olevan esimerkiksi sylissä viihtyvä ja eläinrakas. Se on rehellistä uutta omistajaa kohtaan. Jotenkin tuntuu oudolta kun pamautat noin suoraan ettet pidä siitä, mutta kaipa sekin on vain sitten rehellisyyttä. Toivotaan että löytää uuden kodin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. "Toivon että tarkoitit tuolla tilanteita missä sen oikeasti täytyy pysyä sylissä, esimerkiksi kynsien leikkaamisen ajan."

   En nyt ihan täysin ymmärtänyt mitä tällä lauseella hait takaa? Mikäli ymmärsin oikein mitä tällä tarkoitit, niin todellakaan Lunaa ei ilman syytä syliin oteta kun siitä ei kerran tykkää. Itseasiassa meillä ei mitään muutakaan eläintä turhanpäiten syliin nostella, vaikka kuinka sosiaalinen luonteeltaan olisikin. Jos eläin itse syliin tulee, niin silloin saa siinä rapsuteltavana olla, mutta muuten saavat olla omassa rauhassa eikä niitä pakoteta mihinkään.

   Omasta mielestäni ei ole kyllä mitenkään outoa kertoa etten kanista pidä. Jos kanista tykkäisin, en sitä myisi. Itse pidän outona sitä kun aikuista eläintä myydessä ei kerrota syytä siitä luopumiseen tai syynä on "elämänmuutos" tai "allergia", jotka monessa tapauksessa on täysin keksittyjä tekosyitä.

   Poista
 6. Korjaus edelliseen: Piti tietenkin kirjoittaa ihmisrakas, eikä eläinrakas!

  VastaaPoista
 7. noi silmät on ihanat:D näyttää nii photoshopatultaxD tosi söpö:3

  VastaaPoista
 8. Tuo luna ei kyllä hermu ole todellakaan,ei edes paperiton puhdas. Ja värityksestä sen verran ettei tuollaista värinimitystä olekkaan,saati tuon väristä hermeliiniä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä se ihan puhdas hermeliini on. Ulkonäöllisesti ei toki ole mikään muotovalio, mikä on ihan ymmärrettävää kun todennäköisesti niitä paperillisia pallopäitä on vasta monen sukupolven päässä. Kun kasvatuksessa ei panosteta ulkonäköön, katoavat rodunomaiset piirteet aika äkkiä. Eikä aina takana tarvitse olla edes huonoa jalostustyötä, Lunan kaltaisia pupuja syntyy välillä ihan paperillisistakin vanhemmista.

   Kuulisin oikein mielelläni minkä värinen Luna sitten mielestäsi on? En kyllä oikein keksi muutakaan värin nimitystä kanille, joka on musta otter perhoskuviolla. Värejä kun on olemassa paljon muitakin kun ne kaniyhdistyksen hyväksymät.
   Musta otter perhonen ei ole standardiin hyväksytty väri, joka vuoksi niitä ei kukaan kasvata (eivät pärjäisi värin vuoksi näyttelyissä). Se ei kuitenkaan tarkoita etteikö sen väristä hermeliiniä voisi olla. Musta otter on sallittu väri hermeliineillä, samaten perhoskuviot. Kun yhdistää kaksi sopivan väristä kania, syntyy musta otter perhosia.

   Poista
 9. Eläinkaupasta ostettu paperiton ja tatuoimaton jonka vanhemmista saati suvusta ole mitään takeita =risteytys. Miten sinä takaat ja alleviivaat sen että kyseessä on puhdas hermeliini? Sen lisäksi on erittäin huono tekosyy väittää että ulkonäkö johtuu siitä että on eläinkaupasta ostettu. Kyllä eläinkaupoista toisinaan niitä oikeasti puhtaita hermuja toisinaan löytää. Käyttäisit sinäkin niitä virallisia värityksiä sen sijaan että tulee tuollaista värikirjolitanjaa. Eiköhän tuo jonkin sortin vajaa scheck ole. Mietin vain mistä revit sen mustan otterin tuohon.. Lisäksi en lähtisi myöskään teettämään poikasia tuollaisella kanilla,jonka luonteesta et itse edes pidä. Lisäksi et anna kania enää pennutukseen,mikä sotii sitä vastaan että väitit kahden aiemman poikueen olleen vahinkoja.. Öhöm. Lisäksi tehtailulta vaikuttaa puuhasi muutenkin,kun koko ajan jollakin hervottomasta laumastasi on poikaset. Vaikka risteytyksistä muutenkin ylitarjontaa. Ei kuulosta vastuuntuntoisen kasvattajan puuhilta. Minä en pahalla sano,mutta kaltaisesi ihminen toimii mielestäni varoittavana esimerkkinä ihmisestä jolla poikasten teettämiseen ei ole tarpeeksi hyvää syytä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Virallisesti on toki risteytys kuten mikä tahansa muukin paperiton kani, mutta samalla myös paperiton hermeliini. Pidän eläinkauppiasta (joka on myös kanin kasvattaja) sen verran luotettavana ettei hänellä ole syytä asiasta valehdella.

   Kyllä, väri on vajaa scheck. Scheck ja perhonen tarkoittavat samaa asiaa, perhonen on vain uudempi nimitys värille. Pelkkä scheck/perhonen ei ole väri, vaan sen eteen liitetään aina myös "pohjavärin" (en tiedä mikä on virallinen nimitys) nimi. Eli väri voi olla esim. musta perhonen tai sininen perhonen. Luna on pohjaväriltään musta otter, joten sen väri on viralliselta nimeltään musta otter perhonen.

   Kasvatuksestani saat olla ihan vapaasti eri mieltä, en poikasia sinua varten kasvata. Rotueläinjalostusta en pidä missään määrin eettisenä touhuna, eikä oman kokemukseni mukaan laadukkaista risteytyskaneista ole ylitarjontaa.

   Poista
  2. Kyllä minä sen verran tiedän väreistä että ensinnäkin tiedän että perhonen ja scheck on sama asia. Myöskin sen että Se on kuviollinen väri. Ja sen että kanisi ei mustaa otteria ole nähnytkään. Musta otter= turkiltaan MUSTA,joten miten saat valkoisesta pohjaväristä mustan otterin?? Sillä kun ei ole edes otterin kuviointia ja mihin jäi Se oranssi reunus? Kanisi on vajaakuvioinen musta scheck,kysy vaikka mistä.

   Poista
  3. Pohjaväriltään musta Otter? Ei todellakaan. Musta Otter on nimensä mukaisesti väriltään MUSTA jonka kuvioinnin väri on valkoinen oranssilla reunuksella. Sinun kanisi on nyt vaan yksinkertaisesti sanottuna vajaakuviollinen musta scheck. Kysy vaikka keneltä. Eikä nuo kanit kovin laadukkaita tunnu olevan kun koko kasvatustoiminnan perustana on harjas ja mitä railakkaammat värit,jotka vielä päästä keksittyjä..

   Poista
  4. Huomioithan että perhoskuvioisella kanilla se kuvio nimenomaan on se valkoinen väri. Valtaosa ihmisistä on tämän asian suhteen ihan väärässä luulossa, eikä kaniyhdistyksen sivuilta löytyvät värien kuvaukset ainakaan auta asiaa. Siellähän puhutaan että värilliset läntit olisivat kuviota, mutta geneettisesti asia menee ihan toisin. Esim. kani joka on väriltään musta perhonen, on geneettisesti musta kani valkoisilla merkeillä eikä suinkaan valkoinen kani mustilla merkeillä.
   Perhoskuvio (eli se valkoinen osa kania) tavallaan peittää kanin "oikean" värin alleen ja Lunan tapauksessa sieltä alta löytyy musta otter.

   En jaksa asiasta kuitenkaan sen enepää vääntää. Jos haluat, voit pitää Lunaa vaikka vihreänä. Se ei kuitenkaan muuta sitä tosiasiaa, että kani on virallisesti väriltään musta otter perhonen.

   Poista
 10. Otter on hyväksytty perusväreissä musta, sininen, ruskea ja egern.
  Kuvioinnin väri on valkoinen keltaoranssisilla reunuksella.-----> ei siis päde kaniisi lainkaan...

  VastaaPoista
 11. Nyt on ainakin scheck väriä kasvattavilta oikein varmistettu (useampi) että sinä Se väärässä olet. Ne laikuthan (oli mitä väriä vaan) sen kuvion koko asian ratkaisee. Toiseksi sinuna en kaniyhdistyksen kanssa lähtisi kisaamaan väreistä.. Pointtina kuitenkin,mistä sinä sen näet mikä väri/kuvio kanisi valkoisen turkin alla on? Ellet ole sitten kaniasi kaljuksi ajanut. Jos tuolla jossain otteria olisi,Se näkyisi kyllä ulos.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tottakai kasvattajien mukaan kuvio menee juurikin noin, sillä se on yhdistyksen virallinen kanta. Geneettisesti perhoskuvio on kuitenkin juurikin sellainen kuin ylempänä kirjoitin, sitä ei voi kasvattajatkaan kiistää.
   Asiasta oli itseasiassa hiljattain keskustelua petsiessäkin -> http://www.petsie.fi/forums/12013-kanien-varit/page/5 (löytyy kun selaa sivua alemmas).
   Eli Lunakin on siis oikeastaan ylikuvioitunut perhonen, eikä alikuvioitunut.
   Nämä vaan on melko hankalia juttuja, kun genetiikka sanoo toista ja viralliset tahot toista. :)

   Luna on aivan selvästi musta otter perhonen ja se on helppo nähdä jos kania pääsee tutkiaan livenä. Sillä on valkoiset silmärinkulat ja korvien sisustat, sekä oranssinruskeat korvien taustat. Lisäksi sen jokaiseen poikueeseen on syntynyt erilaisia ottereita.

   Poista

Kommentit ovat aina tervetulleita. :)