sunnuntai 26. tammikuuta 2014

Marsun elämääMarsuilla on käytössä 100cm tehdashäkki kolmella mökillä varustettuna. Kuivikkeena häkissä on purua, jonka alla on vielä sanomalehti pissaa imemässä. Sanomalehden käytöstä on paljon eri mielipiteitä, mutta meillä se on todettu toimivaksi ratkaisuksi. Marsuilla ei ole tapana purua kaivella, joten eivät normaalisti löydä sanomalehteä, eivätkä sitä pääse repimään. Sanomalehtikerros imee pissan hyvin ja pitää purun kuivana. Kesällä marsut olivat muutaman päivän mummulla hoidossa, jolloin häkistä jätettiin sanomalehti pois. Kun marsuja haettiin kotiin, niiden häkki oli paksusta purukerroksesta huolimatta aivan märkä. Sanomalehden kanssa ei näin ole koskaan käynyt.

Marsut ovat mukavuuden haluisia eläimiä, jonka vuoksi mökkien katoilla on fleecepalat pehmusteina. Välillä fleecet ovat väliaikaisesti pois käytöstä ja siitähän eivät marsut tykkää. Kuka nyt haluaisikaan kovalla puulla maata. Sinisellä kankaalla päällystettyjen mökkien sisällä marsut nukkuvat yönsä. Ilona nukkuu suurimmassa mökissä ja Viola on pienemmässä. Häkin toisessa päässä oleva kulmamökki ei ole kovin suosittu, mutta hyvin harvoin Viola saattaa sielläkin nukkua.

Häkki on keskeisellä paikalla keittiössä, joten ilman huomita eivät marsut jää ja ruokaakaan ei tarvitse kaukaa hakea.


Pelkästään häkissä marsut eivät tietenkään joudu aikaansa viettämään. Normaalisti ne ovat lattialla kuutisen tuntia päivässä. Häkistä poistutaan yleensä kahden aikoihin ja takaisin palataan kahdeksalta illalla. Joskus marsut saattavat haluta jo aikaisemminkin lattialle. Häkkiin ne kuitenkin haluavat aina samaan aikaan. Jos häkkiin ei ole päästy ajoissa, ne juoksevat kiihtyneinä ihmisten perässä.

Mikäli marsut eivät ole jo valmiina häkin vieressä kun niiden on sinne aika mennä, ei tarvitse huutaa kuin "häkkiin!". Kutsun kuullessaan marsut juoksevat suorinta tietä häkin alle odottamaan. Viola nostetaan häkkiin aina käsin. Sille ei tarvits kuin ojentaa kätensä, niin se jo itse asettelee etupäänsä mukavaan asentoon käsivarren päälle. Ilona on hieman arempi ja se haluaa tulla nostetuksi häkkiin putken sisällä. Putkeen se tietenkin menee itse odottamaan.


Lattialla marsuilla on oma nurkkaus, jossa ne voivat aikaansa viettää. Nurkkauksesta löytyy petejä ja putkia, sekä tietenkin ruokaa. Marsut voisivat halutessaan mennä minne vain talossa, mutta käytännössä ne eivät kuitenkaan poistu keittiöstä. Korkeintaan käväisevät viereisessä pikkuhuoneessa katsomassa josko saisivat ryöstettyä vähän kissannappuloita.

Marsut eivät tarvitse vahtimista vapaana ollessaan, joten ne voi hyvin jättää vaikka kauppareissun ajaksi lattialle. Johtoja tytöt eivät jyrsi, eivätkä muitakaan tuhoja tee. Ainoastaan muovipussit ja kaikenlainen paperi pitää nostaa pois lattialta, ne ovat marsujen herkkua.

Kissan kanssa marsuilla ei ole koskaan ollut ongelmaa. Edesmennyt Mersu teki kissalle hyvin selväksi kuka on pomo, eikä Peto ole sen jälkeen marsuja ahdistellut. Marsut ovat sen verran hidasliikkeisiä kavereita, että Peto tuskin edes tajuaa että ne ovat saalista.


Kesäisin marsut saavat viettää aikaansa ulkona. Kovin kylmällä ilmalla marsuja ei voi ulos viedä, joten ulkoilut aloitellaan vasta toukokuun loppupuolella. Syyskuussa taas alkaa olla viimeiset ulkoulut käsillä, joskus aiemminkin.

Lyhyiden ulkoiluhetkien ajaksi marsut pääseävt nurmikolle vapaaksi. Meillä marsut on aina luottavaisia ihmisiä kohtaan, joten karkaamisen vaaraa ei ole (ja miten noilla tappijaloilla nyt karkuun edes pääsisi). Jos marsut jotain säikähtävät, ne juoksevat ihmisen luo turvaan.

Hyvällä säällä marsut saavat olla koko päivän ulkona ja silloin otetaan niiden oma ulkohäkki käyttöön. Marsujen kohdalla ei tarvitse pelätä häkistä ulos kaivautumista, joten pohjaverkkoa ei häkissä tarvitse olla. Seinät ja katto riittää. Häkki siirretään joka päivä uuteen paikkaan, joten syötävä ei pääse loppumaan kesken.

Keväisin ulkoilun aloitus on aina suuri kynnys marsuille. Aluksi suuri maailma pelottaa ja pysytään tiiviisti putken sisällä. Muutaman ulkoilukerran jälkeen marsut alkavat rohkaistua ja kesällä köllötelläänkin huoletta nurmikolla.


Lattialla eläessään marsut ovat oppineet monia hyödyllisiä taitoja, kuten ruuan kerjäyksen. Mikäli uikutus ei tehoa, marsut tulevat jalan päälle seisomaan ja tarvittaessa nykivät housunpuntista. Näin saa ruokaa varmasti. Violalla on tapana käydä tarkistamassa jääkaapin ruokatilanne aina välillä. Jääkaapin avautuessa neiti kipittää paikalle ja yrittää kiivetä alimmalle tasolle. Saakin aina olla tarkkana, ettei marsu jää jääkaapin oven väliin.
Nimensä marsut tunnistavat, mutta eivät kuitenkaan taida oikein tietää kumpi on kumpi. "Kurkku" on myös kummankin hyvin tuntema sana. Kurkusta puhuttaessa marsut valpastuvat hetkessä.

6 kommenttia:

 1. Marsuuuut♡ Ootko tehny itte noi häkin majat vaiko ostanu?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pieni sinipehmusteinen mökki on tehty itse, kaksi muuta ostettu. :)

   Poista
 2. Ihana postaus:3
  Tää vahvisti sitä et haluun marsuja joskus:3
  Haiseeko marsut sun mielestä??

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei ainakaan omasta mielestäni pahemmin haise, mikäli häkkiä siivoaa riittävän usein. :)

   Poista

Kommentit ovat aina tervetulleita. :)