torstai 2. tammikuuta 2014

Kertaus vuodesta 2013

Jälleen on yksi vuosi saatu päätökseen. Tässä hieman vuoden kohokohtia yhteen kerättynä.


Tammikuu
Alkuvuodesta tapahtuu harvoin mitään ihmeellistä, kuten jälleen viime tammikuussa sai todeta. Oma aikani kului pitkälti tallilla, sillä tuli tehtyä pitkä lomitusputki ilman yhtäkään vapaapäivää. Omille eläimille ei aikaa pahemmin tallitöiden jälkeen riittänytkään, joten niiden hoito oli muiden vastuulla.


Helmikuu
Syksystä asti yhdessä asuneet Jiri ja Paskis erotettiin heti kuun alussa, sillä poikien välit alkoivat kiristyä uhkaavasti.

Muuten ei mitään kovin merkittävää tapahtunut. Pupuset saivat juosta lumessa ja sisällä talossa Ilona marsu alkoi saavuttaa aikuisen marsun koon.


Maaliskuu
Maaliskuun alussa päätin hankkia uuden uroskanin laumaan. Sopivaa pupua oli hankala löytää ja uusi pupu saapuikin vasta loppukuusta, juuri ennen pääsiäistä. Pupu oli tietenkin Touho.

Limona oli määrä astuttaa Rollella loppukuusta, mutta astutuksen kanssa tuli vastaan ongelmia. Limona ei useista yrityksistä huolimatta hyväksynyt urosta. Arvelin sen tulleen kantavaksi jo viikkoa aikaisemmin, jolloin Rolle oli ulkoillessa päässyt Limonaa ahdistelemaan (kiitos pikkuveljen). Kiukuttelut johtuivat kuitenkin jostakin muusta kuin tiineydestä, sillä poikasia ei koskaan tullut.

Myös Moppe vietti syntymäpäiviään kuun viimeisenä päivänä, täyttäen jo kahdeksan vuotta.


Huhtikuu
Rumba astutettiin Touholla huhtikuun alussa. Samana päivänä Paskis onnistui murtautumaan luppien koppiin ja siitä alkoikin sitten jännitys tuleeko ylimääräisiä poikasia maailmaan vai ei.

Puolivuotta kestänyt harjoittelu tallilla loppui, mutta aloin lähes heti käydä toisella tallilla satunnaisesti töissä. Ratsastusseura järjesti retken Tampereen hevosmessuille ja niillä tuli toki käytyä.

Jiri ja Paskis olivat yhtenä yönä päässeet samaan häkkiin ja toki tapelleet. Kovin pahaa jälkeä ei onneksi tullut, mutta Jiri pysyi kynityn näköisenä syksyn karvanvaihtoon saakka.

Huhtikuun viimeisinä päivinä osa kaneista muutti ulkohäkkeihin ja paria uuttakin häkkiä aloin rakennella.

Limonan todettiin jääneen tyhjäksi, joten se astutettiin Rollella uudelleen.


Toukokuu
Toukokuussa niitä kaivattuja kanivaaveja sitten alkoi putkahdella maailmaan. Ensin Rumba sai yhdeksän poikasta, joista yksi tosin kuoli muutaman päivän iässä. Viikon kuluttua Tilda sai omat vahinkovaavinsa, joita tuli kaksi. Poikasista eloon jäi vain toinen, joten määrä oli oikein hyvä kun vahonkopoikue oli kyseessä. Loppukuusta Limona sai vielä oman pesueensa. Poikasia syntyi kahdeksan, mutta kolme nakkia menehtyi ensimmäisen viikon aikana.

Lämpitila kohosi korkeuksiin jo alkukuusta, joten marsutkin pääsivät ensimmäistä kertaa ulos jo hyvin aikaisin.

Sisäpupuna muutaman kuukauden ollut Touho pääsi sekin muuttamaan ulos, uuden häkin valmistuttua.


Kesäkuu

Kesä alkoi operaatio lampaiden kerinnällä. Kerintä on aina suuri taistelu, mutta kyllä siitä jälleen selvittiin.

Ensimmäisiä pikkupupuja piti alkaa vieroittaa ja sähköpostia sai lähetellä päivittäin kaneista kiinnostuneille. Ehtipä kaksi poikasta lähteä jo uusiin koteihinkin kesäkuun puolella.

Luna yllätti kunnolla tekemällä viisi yllätysvauvaa.

Lampolassa alkoi suurempi remontti. Ensin oli määrä vaihtaa ovi ja ikkunat, mutta seinä oli sen verran mätä, että se uusittiin kokonaan.


Heinäkuu

Heinäkuun alussa tuli oltua muutama päivä reissusa, kohteina mm. maatalousnäyttelyt ja Power Park. Marsut menivät reissun ajaksi mummulle hoitoon ja muilla eläimillä kävi hoitaja kotosalla.

Nimensä mukaisesti heinäkuu toi mukanaan myös heinät. Vajaa neljä traktorikuormaa paaleja tuotiin, eikä kaikki edes mahtunut navoton vintille. Heinää on ehkä vähän liikaakin, joten reilulla kädellä on saanut sitä syötää.

Pikkukaneja lähti paljon uusiin koteihin. Välillä tuntui että sai olla jatkuvasti kaneja luovuttamassa. Yksi pikkuinen ehti heinäkuun aikana palautua takaisinkin.


Elokuu

Jälleen piti reissuun päästä ja eläimet jäivät hoitajien vastuulle. Tälläkertaa kohteena oli mm. Ähtärin eläinpuisto.

Nuppua aloin hiljalleen opettaa esteille. Nopeasti tytsy tajusikin esteiden idean.

Aladdin pupu muutti tutulle ihmiselle sijoituskotiin. Sijoituskotia ei tuntunut löytyvän ja pupu oli jo ihan myynnissäkin, mutta lopulta se saatiin mukavasti sijoitettua lähipiiriin.

Talveen varauduin jo hyvissä ajoin rakentamalla uuden nelikerroksisen talvihäkin. Häkki ei mahtunut enää lampolan puolelle, joten käyttöön otettiin navettorakennuksen toinen osasto.


Syyskuu

Ilmat alkoivat kylmetä ja marsuilla oli edessä viimeiset ulkoiluhetket. Innokkaasti kuitenkin edelleen ulkoiltiin, vaikka maa oli jalkojen alla kylmä.

Nupun estetreenit jatkuivat ja lopulta päästiinkin ensimmäiseen tavoitteeseen tytön päästessä puhtaasti yli 30cm esteestä.

Syksyn tullen lampailla koitti vapaus ja tarhasta alettiin päästä vapaaksi pihalle.

Lämpötilat romahtivat siinä määrin, että herkkikset Luna ja Panda saivat muuttaa ulkoa jo etuajassa lampolaan.


Lokakuu

Pakkaset tulivat kuvioihin jo lokakuun alussa, joten loputkin kanit saivat muuttaa lampolaan. Uusi nelikeroksinen häkki osoittautui oikein hyväksi ratkaisuksi.
Pakkaset loppuivat nopeasti, joten jälkikäteen hieman harmitti näin aikainen sisälle muutto. Hyvin olisi ulkona vielä pitempään pärjätty.

Lampola tyhjennettiin vasta kanien jo muutettua sisälle. Loppusiivous jäi kuitenkin vielä odottamaan.


Marraskuu

Lampolan loppusiivouksen sain viimein tehtyä. Samalla korjasin lampaiden karsinan ja muuttelin hieman kanien häkkijärjestelyjä. Korjatun karsinan myötä lampaiden ulkoilut saivat loppua.

Samassa häkissä majaillut poikakolmikko piti jakaa kahtia, kun Niilo aloitti muiden ahdistelun.

Loppukesästä asti uutta kotia etsinyt Valtsu pupu löysi oman kodin itselleen ja näin ollen kaikki kesän ylimääräiset poikaset oli saatu myytyä.

Touho pupu menehtyi yllättäen tuntemattomasta syystä. Poika ehti asua meillä vain pääsiäisestä saakka, joten sen pois meno harmitti kovasti.


Joulukuu

Jo ennen Touhon kuolemaa oli ollut määrä hankkia uusi pupu laumaan. Niinpä Bamse poika saapui joulukuun ensimmäisenä päivänä.

Pari päivää ennen joulua joukkoon liittyi vielä toinenkin uusi pupu, kun pieni puputyttö haettiin kotiin.

1 kommentti:

Kommentit ovat aina tervetulleita. :)