maanantai 6. tammikuuta 2014

Kanilan esittely

Kanilasta on toivottu esittelyä ja päätin sen nyt toteuttaa. Joskus olen jo kanilan esitellytkin, mutta sen jälkeen on tullut paljon muutoksia, joten uusi esittely on varmasti paikallaan.

Kanit majailevat vanhassa navetossa, samoissa tiloissa lampaiden kanssa. Navetossa on kolme eri osastoa, joista suurin on ollut jo vuosia eläinten käytössä. Syksyllä käyttöön piti kuitenkin ottaa toinenkin osasto, sillä kaikki kanit eivät enää lampolan puolelle mahtuneet. Tämä osasto on kuitenkin edelleen osittain varastona, eli täysin kanien käytössä ei ole.

Syksyllä käyttöön otetussa osastossa asustaa neljä kania. Tilan säästämiseksi pupuilla on kerroshäkki, jossa jokaisella on yksi kerros käytettävissä.


Ylimpänä asuu Niilo ja sen alakerrassa Leevi. Toisessa kerroksessa on Paskis ja alimmaisena Jiri. Yhdellä kerroksella on kokoa 150 x 70cm ja korkeudet vaihtelevat 55-45cm välillä. Kokonaisuudessaan häkki on vajaa kaksi metriä korkea, joten ylintä häkkiä siivotessa tarvitsee jo jakkaran avuksi.

Tarvittaessa kaksi ylintä ja/tai kaksi alinta kerrosta voi yhdistää kerrosten välillä olevien luukujen avulla. Nyt kuitenkin luukut pysyvät visusti kiinni, kun asukkaina on pelkkiä poikakaneja.


Häkin vieressä on laatikosto, jossa saa säilytettyä kanien tavaroita. Tavarat ovat kuitenkin enimmäkseen laatikoston päällä, eikä laatikoissa.

Seuraavaksi päästään itse lampolan puolelle. Ovesta sisään astuttaessa edessä on tälläinen näkymä.


Ovelta katsoen vasemmalla puolella on lampaiden karsina. Karsinan portti jää käytävän päässä olevan kanihäkin viereen, joten häkkiä pitää siirtää jos haluaa lampaan karsinasta ulos. Näin talvisin ei lampaita kuitenkaan tarvitse karsinasta pois saada, joten asia ei haittaa.


Karsinan ulkopuolella on heinää, jota lampaat voivat syödä vapaasti. Tästä saa helposti kaneillekin heinää.
Heinäpaikalla on myös kaikki hangot, harjat, lapiot yms. tarpeelliset.


Oven vasemmalla puolella taas on komppariaitaus, jossa tällä hetkellä asuu Luna ja Panda. Aitauksen tarkkaa kokoa en tiedä, mutta leveyttä sillä on yhden palan verran ja pituutta kahden palan verran.

Aitauksen sisällä on pieni tehdashäkki, jonka päällä tytöt tykkäävät torkkua.


Heti aitauksen vieressä on kaksikerroksinen häkki, jossa kummallakain kerroksella on kokoa n. 180 x 100 cm. Ylähäkissä asuu Rolle ja alhaalla Bamse.


Kerroshäkin vieressä on luppien koppi. Koppi oli aikaisemmin kanojen käytössä, mutta nykyään toimii hyvin kaneillakin. Kooltaan koppi on 300 x 180cm.


Kopin sisällä näyttää tältä. Seinällä on kaksi tasoa, joista kanit paljon tykkäävät. Tasojen päällä ne nukkuvat yönsäkin. Myös näillä pupuilla on kopissaan pieni tehdashäkki ja senkin päällä tykkäävät lepäillä.Vastakkaisella seinällä on vauvapupun turvanurkkaus, jonka olenkin jo esitellyt. Viritelmän vieressä on talven ajaksi peitetty luukku, jonka kautta pupuilla on kesäisin kulku ulkohäkkiin.


Tässä vielä toinen kuva tästä seinästä. Kopin ovikin näkyy tuossa julisteen vieressä. Oven edessä on valkoinen ritilä, joka estää tehokkaasti kanien karkausyritykset kun oven avaa.


Pupujen ruokailupiste on samalla seinällä kuin ovikin.


Lampolan käytävän päässä on pieni kaksikerroksinen häkki. Kerrokset ovat kooltaan 110 x 60cm. Koska häkki on hyvin pieni, siinä majailee aina vain yksi kani kerrallaan, niin että molemmat kerrokset ovat sen käytettävissä.

Häkin päällä säilytetään kuljetuslaatikoita ja lampaiden ruoka-astioita.


Seinällä on naulakko, sekä ilmoitustaulu. Ilmoitustaululle merkitään kanien juoksentelut, häkkien siivoukset, kynsien leikkuut yms. Näin kaikki saavat liikuntaa tasapuolisesti, eikä tarvitse muutenkaan arvailla milloin on mitäkin tehty.

Naulakon päällä säilytetään pupujen herkkuja, sekä kippoja, harjoja, valjaita yms. Hihnat ja osa valjaista roikkuu naulakossa.


Kesäisin kanit ja lampaat muuttavat ulos asumaan. Ulkohäkkejä en kuitenkaan tässä postauksessa esittele, kun eivät ajankohtainen asia näin talvella ole.

1 kommentti:

  1. Oikein kiva ja toimivan näköinen kanila! Pupulan esittelypostaukset ovat aina mielenkiintoisia. :)

    VastaaPoista

Kommentit ovat aina tervetulleita. :)