keskiviikko 4. joulukuuta 2013

Asiaa puputtimistaAloitetaan lauman uusimman jäsenen kuulumisilla. Poika on edelleen nimetön, enkä ole kamalasti nimeä vielä edes miettinyt. Sen verran kuitenkin tiedän, että haluan nimen joka ei ole ihmisen nimi. Isolla osalla meidän pupuista on ihmisten nimet, joten haluaisin välillä jotain erikoisempaa. Pitää ottaa tavoitteeksi saada nimi keksityksi viikonloppuun mennessä.

Luonteeltaan poika on edelleen aika arka. Se liikuskelee häkissään vaikka ihminen olisi häkin vieressä, mutta jos tulee äkkinäisiä liikkeitä, se sinkoaa piiloon. Käsittely myös jännittää, mutta rimpuilua pupu ei onneksi harrasta. Edistystä kuitenkin tapahtuu päivä päivältä ja kyllä tästäkin varmasti kesy saadaan.


Luppalaumassa on ilmennyt pieniä ongelmia viimeviikkoina. Kaikki kolme luppaa ovat alkaneet kiusata ainutta pystykorvaa Nuppua. Tappeluita ei ole ollut, mutta lähes aina kun Nuppu tulee muiden lähelle, se ajetaan muristen pois. Pahin kiusaaja on Tilda, mutta myös Limonan on vaikea enää lapsenlastaan hyväksyä. Rumba antaa Nupun aika hyvin olla rauhassa, mutta välillä sekin lastaan kiusaa. Syömään Nuppu uskaltaa muiden seuraan tulla, vaikka välillä se saatetaan kipoltakin pois ajaa.

Seurailen tilannetta vielä jonkin aikaa, sillä kimmat yms. saattavat kanien välejä hiertää. Tildalla ainakin taitaa olla pientä valeraskauttakin ja silloin se on aina hyvin äkäinen.
Mikäli tilanne ei ala parantua, joutuu Nuppu muuttamaan laumasta pois. Syksyllä vielä ajattelin, että mahdollisen riitatilanteen tultua jakaisin kanit kahteen laumaan. En kuitenkaan raaski luppien kolmen koplaa rikkoa, sillä tulevat niin hyvin toimeen keskenään. Jos siis joku lähtee, se on Nuppu.

Etsiskelen tässä parhaillaan uutta naaraskania, sillä kanilassahan on edelleen häkki tyhjillään. Tähän tyhjään häkkin etsiskelin jo asukasta, mutta sitten Touho menehtyi ja toinenkin häkki jäi tyhjilleen. Uusi poitsu sai toisen vapaista häkeistä käyttöönsä ja tilaa olisi siis vielä toisellekin uudelle kanille.
Olenkin nyt ajatellut mahdollisesti Nupun asuttaa tämän tulevan naaraan kanssa samaan häkkiin. Ei joutuisi Nuppukaan sitten yksin asumaan, jos lähtö laumasta tulee.

Uuden naaraan etsintä ei ole vielä tuottanut tulosta. Kanin pitää olla valmiiksi viileään tottunut, joten se pudottaa monta ehdokasta pois. Lisäksi haluan sen verran nuoren naaraan, että voin sitä kasvatukseenkin käyttää.
Ainakaan vielä en haluaisi jättipupua ottaa. Jos pienempää naarasta ei kuitenkaan löydy, pitää harkita sitä belgianjättiä uudelleen. Sopiva olisi helppo löytää, sillä jättejä yleensä pidetään viileissä navetoissa yms. En vaan millään jaksaisi alkaa järjestellä jättikokoista asumusta sellaiselle.


Aamulla leikkasin ruokinnan yhteydessä kaikilta pupuilta kynnet. Yllättävän hienosti kaikki kanit käyttäytyivät. Yleensä edes joku saa jäätävän hepulin.
Pientä erimielisyyttä oli ainoastaan luppien kanssa. En ole niiden kynsiä pahemmin leikannut sinä aikana, kun niillä oli ulkotarha käytössä. Ulkotarhassa on hiekkapohja ja puput kaivelevatkin tarhassa jatkuvasti. Kynnet kuluu siinä ihan itsestään, eikä leikattavaa ole ollut. Nyt kun ulkotarhan luukku on kiinni, on kynnetkin päässeet taas kasvamaan.


Valkoisten pupujen tassunpohjissa on tapahtunut iso muutos sisälle muuton jälkeen. Ulkona tassut olivat aivan kelatisenruskeat. Parin kuukauden purupohjalla tallustelu on puhdistanut tassut lähes valkoisiksi.
Kuvassa Paskis esittelee omia tassunpohjiaan. Etujaloissa on likaa (joskin todellisuudessa paljon vähemmän kuin mitä kuvan perusteella näyttäisi olevan), mutta takatassut ovat melkein putipuhtaat.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit ovat aina tervetulleita. :)