lauantai 7. joulukuuta 2013

7. Luukku: Ensi vuoden poikueita


Vuodelle 2014 on suunnitelmissa ainakin neljä pupupoikuetta. Lunan ja Pandan poikueet tulevat ajoittumaan helmi-maaliskuulle, Tildan ja Nupun luultavasti huhti-toukokuulle.

Luna ja Leevi
Ajattelin aluksi astuttaa Lunan Rollella, sillä parin edellinen poikue oli oikein onnistunut, vaikka vahinko olikin. Pitkään asiaa mietittyäni olen kuitenkin tullut siihen tulokseen että Luna tullaan astuttamaan Leevillä. Lunan kumpikin poikue on ollut hitusen aran puoleisia, joten toiveena olisi että luppaveri poikasten suvussa toisi luonteeseen rauhallisuutta.
Leevillä on Mm-harjas, joten osalle poikasista olisi harjaa odotettavissa. Tulevista väreistä en uskalla mitään arvausta heittää, sillä tuntuu että Lunasta voi tulla ulos mitä tahansa. Sen verran kuitenkin pystyy etukäteen sanomaan, että perhoskuvioisia poikasia on mahdollista tulla.

i: Leevi (risteytys, keltamusta japanilainen)
ii: Rolle (risteytys, keltamusta japanilainen)
ie: Limona (kluppa, luonnonkeltainen)

e: Luna (hermeliini, musta otter perhonen)


Panda ja Nimetön poika
Pandan ensimmäisten poikasten isäksi kaavailin ensin Rollea, mutta totesin tuon uuden (vielä nimettömän) uroksen olevan huomattavasti parempi vaihtoehto. Pupuilla on kummallakin Mm-harjas, joten poikueesta 1/4 pitäisi olla MM-harjaksellista, 2/4 Mm-harjaksellista ja 1/4 harjatonta. Käytännössähän geenit harvoin jakautuvat juuri risteytyskaavion mukaisesti, joten huonolla tuurilla voi tulla vaikka kokonaan harjaton poikue. Toiveena olisi kuitenkin saada harjallisia pupuja ja erityisesti MM-harjalliset olisivat toiveena.
Poikaset tulevat olemaan väriltään mustia/mustia ottereita ja kyseisiä värejä myös perhos- ja viittakuviona. Jännä nähdä milaista kuviota ulos tulee, kun Panda on melko pienimerkkinen perhonen ja uros taas hyvin runsasviittainen kaveri. Mustien poikasten lisäksi en pidä mahdottomana, vaikka muitakin värejä ulos putkahtaisi.

i: (risteytys, musta vk)
ii: (kääpiöluppa, musta vk)
ei: (leijonanharjas, madagaskar)

e: Panda (risteytys, musta otter perhonen)
ei: Touho (leijonanharjas, musta otter)
ee: Luna (hermeliini, musta otter perhonen)


Tilda ja Leni
Ajatus tähän poikueeseen lähti Tildan keväällä syntyneen vahinkolapsen myötä. Paskishan pääsi Tildan vahingossa astumaan ja poikueen ainoa eloonjäänyt poikanen oli mitä täydellisin. Se oli väriltään luonnonkeltainen perhonen ja sillä oli Mm-harjas. Lisäksi poikasen suku oli rotujen osalta kiva, sillä siinä oli tasaisesti hermeliiniä, kluppaa ja leijonaa, sekä ripaus tuntemattomia rotuja. Poikanen olisi ollut kiva jättää itselle sukua jatkamaan. Paskis ja Tilda ovat kuitenkin puolisisaruksia, joten poikanen ei sukunsa vuoksi oikein sopinut kasvatukseen. Kun Lunan poikueeseen sitten syntyi ulkonäöltään paljon Tildan poikasta muistuttanut uros, halusin sitä ehdottomasti kasvatukseen käyttää.
Tilda siis tullaan astuttamaan tällä uroksella ja toiveena on saada saman tyyppisiä poikasia kuin tuo Tildan vahonkopoikanen oli. Tilda ja Leni on kumpikin Mm-harjaksellisia, joten harjakset tulevat jakautumaan samalla tavalla kuin yllä olevassa poikueessakin. Mahdollisia värejä tulee olemaan ainakin luonnonkeltainen ja luonnonkeltainen perhonen. Mutta koska kyseessä on risteytyspuput joiden suvun väreistä ei ole tietoa, on kaikki mahdollista ja ylläreitä voi tulla.
Tätä poikuetta odotan kaikkein eniten, sillä vaaveista olisi odotettavissa todella hienoja. Tämä on myös ensimmäinen poikue, jonka molemmat vanhemmat ovat omia kasvattejani.

i: Leni (risteytys, luonnonkeltainen perhonen)
ii: Touho (leijonanharjas, musta otter)
ie: Luna (hermeliini, musta otter perhonen)

e: Tilda (risteytys, luonnonkeltainen)
ei: Rolle (risteytys, km japanilainen)
ee: Limona (kääpiöluppa, luonnonkeltainen)


Nuppu ja Nimetön poika
Nuppu pääsee sekin jatkamaan sukua. Sen tuleva poikue onkin sitten emälinjassa jo kolmas polvi omia kasvatteja.
Uroksesta en ole vielä ihan täysin varma, mutta todennäköisesti tulen Nupun astuttamaan tällä meidän nimettömällä pojalla. Voi kuitenkin olla että käytän jotain muutakin urosta, jos sopiva lainauros sattuisi jostain vastaan.
Jos valinta kohdistuu tuohon omaan urokseen, on odottavissa mustia ja madagaskareita poikasia. Tässäkin tapauksessa osa viittakuviolla. Jälleen on kuitenkin todettava, että yllärivärit ovat aina mahdollisia. Harjas jakaantuisi näilläkin poikasilla kahden edelle esitellyn poikueen tavoin.

i: (risteytys, musta vk)
ii: (kääpiöluppa, musta vk)
ei: (leijonanharjas, madagaskar)

e: Nuppu (risteytys, madagaskar)
ei: Touho (leijonanharjas, musta otter)
ee: Rumba (risteytys, km japanilainen)
eei: Rolle (risteytys, km japanilainen)
eee: Limona (kääpiöluppa, luonnonkeltainen)


Ainakin näillä näkymin Limona tai Rumba eivät kumpikaan poikasia saa. Tilanne kuitenkin riippuu täysin siitä miten suunnitellut poikueet onnistuvat. Mikäli poikasmäärät jäävät pieniksi tai poikueet epäonnistuvat kokonaan, saattavat Limona ja Rumbakin poikueet tehdä.

Poikueista kotiin jää ainakin yksi MM-harjaksellinen poikanen, mikäli sellainen sattuu syntymään. Sen lisäksi etsin muutamalle sopivan oloiselle poikaselle sijoituskodit tuttavapiiristä.

3 kommenttia:

  1. Mitä tarkoittaa MM-harjallinen ja Mm-harjallinen?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. MM-harjaksisella kanilla harjas on pysyvä, kun taas Mm-harjaksisella kanilla harjas tippuu suurimmaksi osaksi pois kanin kasvaessa. mm-harjaksellinen kani on alusta asti kokonaan harjaton.

      Poista

Kommentit ovat aina tervetulleita. :)