maanantai 23. joulukuuta 2013

23. Luukku: Vapaana ulkoilevat puputtimet

Vaikka kanien omistama valtaisa valjasnippu saattaakin hämätä, juoksentelevat kanit meillä pääasiassa vapaana.

Ensimmäisiä kaneja ulkoilutettiin aluksi aina valjaissa, eikä talutushihnasta tullut päästettyä hetkeksikään irti. Nopeasti homma alkoi kuitenkin tuntua tyhmältä. Ei oikein innostanut juosta päivittäin ympäri pihaa kanin perässä. Hiljalleen alettiin sitten päästää niistä talutushihnoista irti. Oli paljon mukavampi istua vaikka pihakeinussa ja katsella kanien juoksentelua. Valjaat ja hihna kaneilla kuitenkin oli vielä päällä siltä varalta että eivät antaisi ottaa kiinni. Talvella lumi rajoitti kanien liikkumista ja niitä alettiin juoksuttaa ilman valjaita. Kanit eivät mielellään liikkuneet upottavassa lumessa, vaan käyttivät ihmisten tallaamia polkuja. Vaara kanien karkaamisesta oli siis hyvin pieni. Kevään tullen pupuja ei enää tullut ulkoilutettua valjaissa ollenkaan, vaan ne saivat olla aina vapaana. Sillä tiellä ollaan edelleen.

Valjaissa en pupuja ulkoiluta enää edes poikasena. Kaikki omat kasvatit ovat pääseet jo pienenä pihalle vapaaksi. Aluksi ulkoillaan pari kertaa aitauksessa ja sitten kun suuri maailma ei ole enää niin pelottava, pääsevät puput tutkimusmatkalle. Onhan siinä toki omat haasteensa vahtia parhaimmillaan kymmentäkin kania, mutta eipä ole kukaan koskaan kadonnut.

Jokaista meillä asuvaa pupua voi pitää vapaana. Lunalla yleensä pidän valjaita ja lyhyttä hihnaa perässä arkuuden takia (=ei anna koskea). Muut puput saa hyvin kiinni ilman valjaitakin. Osa pupuista tulee kutsusta luokse, osa ei. Välillä juostaan pakoon iloloikkia vedellen, mutta kuka sitä nyt tahtoisi häkkiin palata? Kaikki antavat kuitenkin ottaa itsensä kiinni lopulta.
Jotkin puput pysyvät mielellään ihmisten läheisyydessä. Osa kuitenkin menee siellä missä mieli tekee. En ole noille edes yrittänyt opettaa lähellä pysymistä, vaan annan ihan suosiolla niiden mennä siellä missä haluavat.

Vapaana ulkoilevissa pupuissa on se hyvä puoli, että samalla voi pihalla tehdä muutakin. En aina niin tarkasti edes pidä kanejen touhuja silmällä. Tärkeintä on että tiedän missä päin tonttia ne viipottavat, sekä se ettei pihassa ole mitään niille vaarallista.


Monet pelkäävät ihan turhaan kanin vapaaksi päästämistä. Helposti kuvitellaan kanin sinkoavan heti lähimpään metsikköön kun se pääsee vapaaksi, mutta ei asia kuitenkaan yleensä niin mene. Kunhan kaniin on luotu hyvä luottamussuhde, sen uskaltaa päästää huoletta vapaaksikin. Kaninhan ei myöskään tulisi pelätä omistajaansa niin, ettei antaisi enää ottaa itseään kiinni.

Tiettyä varovaisuutta täytyy kuitenkin pitää aina yllä. Aina on mahdollista että kani pelästyy jotakin ja juoksee kauas pihasta. Täytyy olla myös tarkkana, ettei kissa tai koira yllätä vapaana juoksevaa kania. Kissat ovat yleensä melko vaarattomia, eivätkä kaikki kissat edes kaneista kiinnostu. Koira voi kuitenkin saada pahaakin jälkeä aikaiseksi. Myös haukkoja, sekä muita villieläimiä on syytä varoa.

2 kommenttia:

 1. Hei,hyvä postaus!
  Mä mietin et miten tonne blogin ylälaitaan saa noi "etusivu,kanit jne?"kiitti!
  Hyvää joulua sulle ja kaikille karvakasoille!
  http://marsujenparatiisi.blogspot.fi

  VastaaPoista
 2. Meidän koira sais kyllä todella pahaa jälkeä aikaan, jos se näkis vapaana olevan lemmikki kanin, mutta jänikisiä ajavaksi koiraksihan se on tarkoitettu.

  VastaaPoista

Kommentit ovat aina tervetulleita. :)