maanantai 16. joulukuuta 2013

16. Luukku: Söpöin pupu ja vastauksia kysymyksiin


Suloisin pupu äänestys on nyt virallisesti päättynyt. Ääniä tuli yhteensä 26 ja ne jakautuivat seuraavasti:

Nuppu 4
Leevi 8
Niilo 2
Panda 12

Panda siis voitti äänestyksen. Tämän osasin jo aika hyvin arvatakin, sillä tyttö tuntuu olevan lukijoiden suosikki. Leevi tuli toiseksi 8 äänellä ja Nuppu kolmanneksi 4 äänellä. Niilo poika sai vain kaksi ääntä. Huonoon menestykseen taisi pitkälti vaikuttaa se, että Niilo on nelikon ainoa harjaton pupu. Kyllä ne harjalliset puput vaan yleensä voiton söpöydessä vievät.

Omalla kohdallani laittaisin puput myöskin ulkonäön perusteella juuri samaan järjestykseen, kuin äänestyksessä ne menivät.
Luonteen perusteella järjestys on kuitenkin aivan toinen. Leevi on noista neljästä ehdoton lempipupuni. Se on ihanan sosiaalinen ja seurallinen jänö. Toisena tulee Nuppu, johon olen saanut luotua hyvän suhteen. Niilo tulee kolmantena ja Panda vimeisenä. Nämä kaksi on hieman etäisempiä kaneja, jotka eivät yhtä paljon ihmisistä välitä kuin kaksi ensimmäistä. Kivoja pupuja kuitenkin nekin.


Vastailen tässä samassa postauksessa myös kysymyksiin, joita oli mahdollista esittää. Paljoa näitä kysymyksiä ei tullut, mutta ainakin jaksaa hyvin vastailla. :)
Joskus myöhemmin teen uuden kysymyspostauksen, jos vaikka ensiskerralla tulisi kysymyksiä enemmän.

Mikä oli ensimmäinen itse hankkimasi lemmikki?
Mikäli tässä tarkoitetaan minkä lemmikin hankinta on ollut kokonaan vastuullani, vastaus on Rolle ja Jiri puput. Myös kaikki kotilot olen täysin itse hankkinut. Näitä ennen kaikkien lemmikkien hankinta on ollut vanhempieni vastuulla, enkä itse ole asioihin voinut vaikuttaa.

Osaavatko pupusi hyppiä kani agility esteitä?
Nuppu osaa hyppiä pieniä (max 30cm korkeita) esteitä. Muiden kanssa ei ainakaan vielä ole esteitä treenattu. Meillä puput on vähän sähläreitä luonteeltaan, eivätkä ne jaksa keskittyä esteisiin.

Oletko ajatellut hankkia lisää lemmikejä?
Sen ajan kun kotona vielä asun, ei uusia eläimiä ole ainakaan kamalasti tulossa. Pari kania voi vielä tulla lisää. Kunhan muutan omaan asuntoon, on hankintalistalla monia eläimiä.

Mikä on lempikanirotusi?
Kääpiölupista tykkään eniten niiden rauhallisen ja ystävällisen luonteen vuoksi. Myös muista kääpiöruduista (miinus hermeliini) tykkään.

Oletko suunnitellut poikueita tällä/ensi vuodelle?
Pupuille on tulossa näillänäkymin neljä poikuetta ensi vuonna.

Osaako Moppe temppuja?
Moppe osaa istua ("istu"), antaa tassua ("tassu"), hypätä ilmaan ("hyppy"), mennä makuulle ("maahan") ja mennä kyljelleen ("kuole").

Mistä tuo sinun kaniharrastus lähti ja mistä sait innostusta siihen?
Kaneja oli tarkoitus hankkia jo monet vuodet ja kun niitä viimein hankittiin otettiin kerralla neljä. Ensimmäisen poikueen jälkeen homma riistäytyi käsistä ja innostuin kaneista yhä enemmän. En olisi koskaan uskonut omistavani yli kymmentä kania, mutta puput ovat yllättävän koukuttavia eläimiä.

Lempieläimesi top 5?
1. Kissa
2. Hevonen
3. Marsu
4. Kani
5. Lehmä

Pidätkö possuista (ei lautasella)?
Pussut on ihan kivoja eläimiä ja varmaan joskus tulen pari lemmikkipossua omistamaankin. Sikalassa työskennelleenä voin kuitenkin sanoa, että possujen kanssa on välillä hermot koetuksella. Etenkin emakot on todella itsepäisiä ja ärsyttäviä eläimiä.

Mistä sait idean perustaa blogin?
Perustin blogin kun sain ensimmäiset kanit. Tarkoituksena on alusta asti ollut kirjoittaa tärkeät tapahtumat muistiin. Usein tuleekin blogista jotain tärkeää tietoa etsittyä.

Onko hienoa kun on yli 50 lukijaa?
Onhan se toki mukavaa, että noinkin montaa kiinnostaa kirjoitteluni. En kuitenkaan kirjoita blogia ison lukijamäärän toivossa, joten ei haittaisi vaikka lukijoita ei olisi ollenkaan.

Kuinka monta lemmikkiä sinulla on tähän mennessä ollut koko elämäsi aikana?
Nykyisten 12 kanin, kissan, 2 marsun, 3 lampaan ja kotilolauman lisäksi meiltä on kuollut/lopetettu kaksi marsua, seitsemän kissaa, kani, paljon kanoja ja lampaita sekä vielä enemään kotiloita. Lisäksi maailmalle on lähtenyt 21 kaninpoikasta ja paljon kotiloita.

Mikä on lempikoirarotusi?
Bordercollie on lempirotuni ja toisena tulee australianpaimenkoira. Yleisesti ottaen tykkään koirista joilla on jokin muukin tarkoitus kun näyttää söpöltä huoneen nurkassa. Seurakoirat eivät siis oikein nappaa.

Mitä haluat tehdä seuraavassa elämässäsi?
Tämä onkin vaikea kysymys. :)
Haluan jatkaa eläinten parissa työskentelyä seuraavassakin elämässä tai peräti olla itse jokin eläin.

Mitä vinkkejä antaisit ihmisille, jotka haluaisivat aloittaa tuon kaniharrastuksen ja mitä virheitä tulisi varoa?
Ihan ensiksi kannattaa miettiä mihin tarkoitukseen kanin/kaneja hankkii. Onko tarkoitus käydä näyttelyissä tai estekisoissa, kasvattaa, vai onko kani tulossa vain lemmikiksi? Helposti tulee haalittua monenlaista kania, joista osa jääkin vähälle huomiolle kun ne ei sovikaan käyttötarkoitukseen. Lyhyellä ajalla ei kannata myöskään hankkia miljoonaa kania, vaan pitkällä aikavälillä poimia ne helmet myytävien kanien joukosta.
Ison kanilauman kanssa aikaa ja rahaa kuluu rutkasti, joten tähänkin on syytä varautua etukäteen.

Käytätkö kanejasi kisoissa (näyttelyt, estekista yms.)
Ei ole käyty kisoissa. Jos tähän ihan lähelle saataisiin estekisat tai pet-näyttelyt, voisin harkita osallistumista. Vartavasten en kuitenkaan ala kaneja kisoihin toiselle puolelle Suomea raahaamaan.

Mitä lemmikkieläintä et missään nimessä haluaisi?
Mitään sellaista eläinlajia ei ole, mitä en itselleni voisi ottaa. Kaikki käy käärmeitä ja hämähäkkejä myöten. Roduista sitten löytyykin paljon sellaisia mitä en ikinä ottaisi. Esim. ylijalostetut rodut ovat ehdoton ei.

Kannattaako kaneilu?
Riippuu mikä katsotaan kannattavaksi ja mitä kaniharrastuksessa haluaa. Rahaa kaneihin palaa valtavasti, mutta kanit ovat kyllä muuten mitä ihanampia eläimiä. On aina yhtä hienoa kun kanit osoittavat kiintymystään.

Kuka on vanhin kani, jonka olet omistanut?
Sen verran vähän aikaa olen kaneja omistanut, että kovin vanhaa pupua ei joukossa ole vielä ollut. Lauman vanhimmat ovat Rolle, Jiri, Luna ja Limona, jotka täyttävät kaikki kolme vuotta keväällä.

Millä kameralla kuvaat?
Kamerana on Canon EOS 1100D, halpa perusjärkkäri. Omaan käyttööni tuo riittää kuitenkin hyvin.

Jos sulle annettaisiin kynä ja paperi, ja sun pitäisi kirjoittaa siihen 5 hyvää syytä miksi kaniharrastus on kannatavaa, mitkä ne olisi?
1. Kanista saa monipuolisen lemmikin ja harrastuskaverin.
2. Kanien myötä saattaa saada uusia ystäviä ihmistenkin joukosta.
3. Kani on moneen muuhun eläimeen verattuna helppo ja vähällä pärjäävä eläin.
4. Värejä ja rotuja on paljon, joten harrastus pysyy kiinnostavana.
5. Rahapussisi pysyy mukavan kevyenä, kun kanit kuluttavat kaikki rahat.

Kerro jotain hevosharrastuksestasi?
Viisi vuotta kävin tunneilla säännöllisesti ja kolmella ratsastusleirilläkin tuli käytyä. Lopulta kuitenkin kyllästyin tunneilla käymiseen ja lopetin ratsastuksen niiden osalta. Pitemmän ratsastuatauon jälkeen menin työssäoppimaan kymmeneksi viikoksi pienelle tallille, jossa ratsastin lähes päivittäin vähintään yhdellä hevosella. Työssäoppimisen aikana tuli ratsastettua vähintään vuoden ratsastustunnit. Tuon jälkeen en kamalasti ole ratsastellut, kuin ihan satunnaisesti.
Muuten olen edelleen paljon tekemisissä hevosten kanssa, kun noita lomituksiakin tulee varsin tiuhaan tehtyä.

Jos ostaisin hevosen minkä rotuinen se olisi ja millainen koulutustasoltaan yms.
Ostaisin suomenhevosen, tinkerin tai muun kevytrakenteisen kylmäverisen. Koulutustasossa ei sinänsä olisi mitään väliä, kunhat osaisi perusasiat ja pääsisi pienestä esteestä yli. Luonteeltaan hevosen pitäisi olla luotettava ja varma. Reipas saisi kuitenkin olla, liimakavioilla olen ratsastanut ihan tarpeeksi.

Oletko kilpaillut hevosilla?
Leirikisojen lisäksi olen osallistunut viiteen tai kuuteen tallikisaan. Lajeina on yksiä kisoja lukuun ottamatta olleet esteet. Paras sijoitus on ollut 3/16 ja kyseessä oli 40cm esteluokka.
En ole kiinnostunut kilpailemisesta hevosilla, kuten en muillakan eläimillä.

1 kommentti:

Kommentit ovat aina tervetulleita. :)