sunnuntai 15. joulukuuta 2013

15. Luukku: KanikasvatitEnsimmäinen kanipoikue syntyi 7.5.2012. Poikasia oli suunniteltu ja odotettu kauan, joten oli hieno hetki löytää pesästä neljä hyvinvoivaa pikkupupua. Poikasten sukupuolet selvisivät vasta siinä viiden viikon iässä, sillä kokemattomana niitä oli vaikea aikaisemmin määritellä.
Poikueessa oli kaksi poikaa ja kaksi tyttöä, kaksi harjallista ja kaksi harjatonta, kaksi keltaista ja kaksi japanilaista. Hauskasti meni siis kaikki tasan.

u. Vallaton Vilistäjä, luonnonkeltainen
u. Pörröinen Puputtaja, km japanilainen
n. Rauhaton Rupeltaja, km japanilainen
n. Touhukas Toukokuu, luonnonkeltainen

i: Rolle
e: Limona

Naaraat jätettiin itselle ja uroksille etsittiin uudet kodit. Vallaton Vilistäjä muutti Tampereella kahden luppaneidin seuraksi ja Pörröinen Puputtaja lähti Hämeenkyröön isompaan kanijoukkoon. Myöhemmin pupu myytiin eteenpäin, enkä tiedä missäpäin nykyään asuu.


Seuraava kanipoikue syntyi 13.6.2012. Poikasten löytäminen tuli yllätyksenä, vaikka niitä osattiinkin odottaa. Lunan astutusta Jirillä suunniteltiin, mutta Luna päätti laittaa hommaan vaihtia. Se jyrsi lautaseinässä olleen pienen kolon isommaksi ja pusertautui kolon kautta Rollen häkkiin. Kantavaksihan se sillä reissulla sitten tuli.
Poikueeseen syntyi seitsemän poikasta, mutta yksi oli jo löytöhetkellä kuollut. Koska poikaset löydettiin muutaman tunnin kuluttua syntymästä, oli poikanen luultavasti kuollut jo synnytyksessä.

n. Makoisa Metsämansikka, madagaskar
n. Kasteinen Kesäheinä, keltamusta japanilainen perhonen
n. Söpöilevä Sitruunaperhonen, madagaskar
u. Rajaton Rankkasade, madagaskar otter perhonen
u. Voitokas Vesisota, musta perhonen
u. Unohtumaton Ukkosmyrsky, luonnonkeltainen perhonen

i: Rolle
e: Luna

Kaikki poikaset oli määrä myydä, mutta yhdestä ei kuitenkaan raaskuttukaan luopua. Kotiin jäänyt pupuhan oli tietenkin Paskis, eli Rajaton Rankkasade.
Metsämansikka ja Kesäheinä muuttivat yhteiseen kotiin Somerolle, jossa niitä odotteli hermeliinipoika. Kesäheinä kuitenkin menehtyi vain muutaman viikon kuluttua uuteen kotiin muutettuaan.
Sitruunaperhonen lähti Poriin nuoren risteytyspojan kaveriksi ja Vesisota muutti Laviaan tallikaniksi toisen pojan seuraksi. Ukkosmyrsky meni samaan kotiin ensimmäisen poikueen Pörröisen Puputtajan kanssa, mutta tietääkseni sekään ei enää samassa paikassa asu.


Tämän vuoden ensimmäinen poikue putkahti maailmaan 4.5.2013. Poikasia syntyi peräti yhdeksän, mutta pienin poikanen kuoli muutaman päivän ikäisenä. Kahdeksanpäisenäkin poikue oli kuitenkin hyvin suuri, ottaen huomioon että suvusta löytyi pelkkiä kääpiörotuja. Kysellessäni kokeneemmilta mitä värejä poikueeseen voisi odottaa, oli vastauksena pelkkää luonnonharmaata. Ei sieltä ihan pelkkää luonnonharmaata tullut, vaan peräti seitsemää eri väriä.

n. Suloinen Samba, km japanilainen
n. Valloittava Valssi, madagaskar
n. Pirteä Polkka, luonnonharmaa
u. Fantastinen Foksi, luonnonharmaa
u. Jännittävä Jenkka, luonnonkeltainen
u. Huvittava Humppa, musta
u. Hilpeä Hambo, musta otter
u. Tulinen Tango, madagaskar otter

i: Touho
e: Rumba

Valloittava Valssi valikoitui kotiin jääväksi pupuksi ja tyttö tunnetaan nykyään nimellä Nuppu. Suloinen Samba lähti Lempäälään, Pirteä Polkka Orivedelle ja Fantastinen Foksi Mänttään. Kaikki pääsivät koteihin, jossa niille oli kaveri.
Huvittava Humppa ja Jännittävä Jenkka muuttivat Tampereelle samaan kotiin. Myös Hilpeä Hambo ja Tulinen Tango saivat yhteiden kodin. Tämä kaksikko tosin lähti hieman kauemmaksi, Äänekoskelle asti.


Kesän seuraava poikue syntyi viikon kuluttua ensimmäisestä 11.5.2013. Poikue oli täysi vahinko, sillä kanit olivat pääseet yhteen kaksikin kertaa. Keväisin puput tuntuvat olevan kovin levottomia, eikä niitä pitele mitkään häkit.
Poikasia syntyi onneksi vain kaksi (joista toinen kuolleena), joten kovin suurta vahinkoa ei päässyt käymään.

n. Solitary, luonnonkeltainen perhonen

i: Paskis
e: Tilda

Pupu oli kovin soma, mutta sille päätettiin kuitenkin hankkia uusi koti muualta. Kiva koti löytyikin Parkanosta, jonne pupu muutti toisen naaraskanin seuraksi.Vuoden kolmas poikue syntyi Limonalle 27.5.2013. Poikasia tuli kahdeksan, mutta kolme pikkuista menehtyi ensimmäisen viikon aikana. Kaksi kuolleista poikasista oli huomattavasti muita pienempiä, mutta yksi iso ja terve poikanen kuoli myös mystisesti. Kolmen poikasen kuoltua jäljelle jäi pelkkiä japseja ja poikue olikin varsin hauska näköinen.

u. Poseidon, km japanilainen
u. Fantasos, km japanilainen
n. Demeter, km japanilainen
n. Afrodite, km japanilainen
n. Selene, km japanilainen

i: Rolle
e: Luna

Tarkoituksena oli jättää ehkä kotiin yksi kiva naaras, mutta kotiin jäikin kuitenkin lopulta kummatkin urokset.
Demeter löysi kodin Pöytyältä poikakanin kaverina ja Afrodite ja Selene muuttivat yhdessä Poriin.


Luna yllätti jälleen ja siivouksen yhteydessä sen kopista löytyi kasa poikasia. Poikaset olivat todennäköisesti syntyneet 23.6.2013. Isää ei tarvinnut kauaa miettiä, sillä värien perusteella se oli kiistatta Touho. Edelleen on täysi mysteeri miten ja missä astuminen oli tapahtunut. Vanhempien lisääntymisvietin tuntien en kuitenkaan yhtään ihmettele, että ovat jossain välissä saaneet poikaset aluille.

n. Aladdin, luonnonkeltainen perhonen
n. Prince Charming, musta otter
n. Cinderella, musta otter perhonen
u. Sleeping Beauty, musta otter
u. Snow White, väri epäselvä (mahdollisesti luonnonsoopeli perhonen)

i: Touho
e: Luna

Cinderella (kutsumanimeltään Panda) päätettiin jättää kotiin Lunan kaveriksi. Aladdin pupu taas meni kaverille sijoitukseen. Sleeping Beauty lähti Tampereelle jättipojan tyttöystäväksi ja Snow White muutti Lempäälään samaan kotiin kuin Rumban poikueen Suloinen Samba. Prince Charming löysi oman kodin vasta ihan muutama viikko sitten. Uudessa kodissa sitä odotti kanikavereita ja jälkikasvukin oli toiveena.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit ovat aina tervetulleita. :)